Наблюдава се едно по-различно мнение и отношение от изпълнителната и

...
Наблюдава се едно по-различно мнение и отношение от изпълнителната и
Коментари Харесай

И магистрати от ВСС чули закани и заплахи от трибуната на Народното събрание

Наблюдава се едно по-различно мнение и отношение от изпълнителната и законодателната власт по отношение на правосъдната власт. Така представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев разяснява рецензиите, отправени от Народното събрание по отношение на Висш съдебен съвет за процедурата по предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев.

Магдалинчев към този момент е открил, че правосъдната система не постоянно е била долюбвана, само че правосъдната система постоянно е била толерантна и сдържана към другите три управляващи. Според Магдалинчев някои думи, отправени от депутатите, звучали като закана и опасност, че в случай че Висш съдебен съвет не прави някои неща, щели да видят какво ще стане.

Той би предпочел да се сезира Конституционния съд, който да отговори по какъв начин Висш съдебен съвет да си взаимодейства с останалите институции - това, което правосъдният министър Янаки Стоилов съобщи, че ще направи. Във Висш съдебен съвет ще бъдат удовлетворени, в случай че Конституционен съд бъде сезиран и се произнесе по настояването на изпълнителната и законодателна власт.

Взаимното почитание и толерансът са пътят, по който би трябвало да се върви и всеки да си извършва своите конституционни пълномощия, настоя Магдалинчев.

Това, което е планувано по Конституция, би трябвало да се ползва, а Висш съдебен съвет ще употребява всички пълномощия по закон, посочи той.

Боян Магдалинчев почита служебния правосъден министър Янаки Стоилов, като това, че внесъл едно предложение и не получил резултат, не значи, че е прав, а Висш съдебен съвет, че не е прав в своята преценка. Когато се показва едно мнение към Висш съдебен съвет, че процедурата на министъра на правораздаването е близка до тази на импийчмнът и е процедура по целенасоченост на един от водещите фактори в тримата огромни в правосъдната система, е доста необичайно, сподели Магдалинчев.

Мнението му е, че не може с лека ръка да се каже, че по целенасоченост трябвало да се освободи еди кой си. По думите на Магдалинчев по време на разглеждането на сигнала за освобождение на обвинител номер едно се получил един сериозен спор, само че това, че не се случило това, което министърът на правораздаването очаквал, не значи, че решенията на Висш съдебен съвет не са верни или целесъобразни. С цялото си почитание, ние настояваме да поддържаме приемливост и взаимно почитание, прикани Магдалинчев.

Необходимо е и такова почитание от страна на другите управляващи, прикани Магдалинчев.

Ние сме експерти с история, която не би следвало да се подценява, възпитани сме и нашето човешко мислене е ориентирано към осъществяването на функционалностите ни, сподели от своя страна Виктория Имова.

Имова съобщи и че би приела като персонална засегнатост това, че от трибуната на Народното събрание се приказва за членовете на Висш съдебен съвет като за хора, които са с незадоволителна или съмнителна професионална подготвеност.

Също по този начин не схваща и изказвания, че " членовете на Висш съдебен съвет не са поели въжето, което им е подадено от министъра на правораздаването и министъра на вътрешните работи, с цел да се спасят ". " Това е ужасна засегнатост ", посочи Имова.

По думите ѝ значимото е да се подсигурява и обезпечи правната сигурност за всички, другояче се отива към безвластие, безпорядък, реваншизъм и непознати дейности в демократичната история. Аргументите в дебата по сигнала за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев са напълно юридически, сподели още тя.

" В момента процедурата се трансформира в произвол, тъй като периоди не бяха зачетени като една от гаранциите. Не може като демоклев меч да виси едно обвиняване, би трябвало да има написани процедури както за период, по този начин и за реда, по който ще се реализира самата процедура, с цел да се подсигурява правовия ред ", изясни Имова.

Не може да се търси отговорност на магистратите, че работят съгласно законите, акцентира Имова.

Тя уточни, че народни представители да се намесват с неюридически причини в работата на Висш съдебен съвет е неприемливо. Имова прикани бъдещите парламентаристи да почитат съдиите, прокурорите и следователите. Тя настоя и за по-голямо институционално почитание сред управляващите.

В този дух бе коментирана е тематиката със закриването на профилираните прокуратура и съд. Виктория Имова настоя специализацията да се резервира по някакъв метод, да вземем за пример посредством профилирани отделения към Софийски градски съд. Нужен е и ред за висящите каузи в Спецсъда.

Боян Магдалинчев също отбрани Специализираната прокуратура и съд, като отнове даде образец отчетите по механизма за съдействие и инспекция, годишно правени от Европейска комисия.

В тях се давала позитивна оценка на профилираните органи в битката против проведената престъпност.

По въпроса, че към момента битката с корупцията буксува и че няма наказани, Магдалинчев съобщи, че не знае какъв брой каузи са стигали до съдилищата, по кои са формирани преписки и кои към този момент са с импортирани обвинителни актове. Според него обаче нито е правилно, нито е държавнически да се приказва с недипломатичен звук по отношение на профилираните органи.

Никога правосъдната система не е проявявала нито пренебрежение, нито експанзия, а постоянно с почитание и толеранс се е отнасяла към другите управляващи. Ако счетат, че би трябвало да се приключи мандата на Висш съдебен съвет или на някои от профилираните институции - имат законодателните механизми, сподели още Магдалинчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР