Наблизо до Боянската църква в столичния квартал “Бояна се трупат

...
Наблизо до Боянската църква в столичния квартал “Бояна се трупат
Коментари Харесай

Лечебно: Ручей със сребърна вода в полите на Витоша цери софиянци от куп болести

Наблизо до Боянската черква в столичния квартал “Бояна ” се натрупат дълги опашки от хора, искащи да си налеят от ручея с целебна вода. Местните назовават магичната течност “жива ” и имат вяра, че ги лекува и пази от заболявания. Вкусът й е извънредно мек и прелестен, написа „ Ретро “. Легенда споделя, че ручейчето се появило на мястото от единствено себе си, водата сама избила от земните глъбини.

Тя е толкоз бистра и свежа, тъй като се спуска напряко от върховете на Витоша, а в състава й има десетки потребни субстанции. От 70-те години на предишния век се вършат проучвания на тукашната вода, които демонстрират, че е с високо наличие на сребро. Според учените потокът евентуално минава през сребърна жила, която го обогатява и трансформира в лековит балсам.

Действието й против възпалени венци, грипове, всевъзможни вируси, бактерии, рани и пъпки от всевъзможен темперамент е неотложно. През годините на мястото се приписват десетки чудеса поради качествата на живата вода. Твърди се, че по време на турското иго сляпа жена, която всеки ден ходела да плиска очите си и да пие от извора, се изцелила.

За малко време тя прогледнала и от този момент локалните нарекли чешмата Живата вода и Чудотворния извор. До чешмата, ситуирана сред вековни дъбове, се стига по тясна пътека, в самото начало на гората, по пътя към Боянския водопад, обозначена е с табела, а някои поданици на квартала я употребяват, с цел да чистят с нея къщите си. Твърдят, че сребърната вода е най-хубавият дезинфектант, а с цел да останат по-дълго пресни зеленчуците, плодовете и месото, ги пръскат с нея.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР