Наближи време за теглене на държавни заеми и отново настъпи

...
Наближи време за теглене на държавни заеми и отново настъпи
Коментари Харесай

Не е проблем, че Асен Василев тегли нов заем, а че пак закъсня. България отново ще плаща повече милиони за лихви

Наближи време за изтегляне на държавни заеми и още веднъж настъпи говорилня. Асен Василев, който към този момент четири месеца не е дал брифинг в Министерство на финансите, а се изявява единствено в Министерски съвет, тъй като половината колегия на финансовите публицисти отхвърлят неуместните му правила за акредитация, заяви от Вашингтон, че ще се тегли нов дълг. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изнедоволства, че научава за това от медиите. Симеон Дянков укори Василев за момента, в който тегли заемите, реферирайки към високи лихви поради палестинско-израелския спор и евентуални комисиони. „ Взимането на външен дълг дни след експлоадирането на нов районен спор е най-малкото необичайно решение. Дали не е обвързвано с комисионни? “ заяжда се проваленият финансов министър на ГЕРБ.

Явно Дянков не помни, че единствената облигационна емисия, която България пусна до момента в който той беше министър, ощети държавата и обогати непознати вложители с пари, които другояче можеше да се спестят на бюджета. Това, че Дянков вижда комисиони в нанасянето на вреда от Василев, откакто той нанесе сходен вид вреда преди 11 години, единствено може да ни забавлява през сълзи.

Каква е действителността?

Асен Василев признава пред депутати от всички парламентарни групи, че тази година възнамерява да изтегли заеми за към пет милиарда лв. (точното число е 2.5 милиарда евро) още на 20 юни. Той прави това на специфична среща с народните представители, излагайки визията си по какъв начин ще актуализира и ограничи бюджетния недостиг, за който предупреждаваше предшественичката му Росица Велкова.

Ако някой има проблем със самия заем, би трябвало да го каже още предишния юли, когато се актуализираше бюджет за 2022 г. и се заложи приходно-разходната конструкция, която ни обрича на дефицити и единственият въпрос е какъв брой огромни ще са те, а не дали ще ги има.

Минути след срещата с депутатите на 20 юни Василев даде и бюджетна конференция, излъчена в народен ефир, до която Министерство на финансите не ме позволи, по предписание на Василев да се изискат акредитации, само че за тях не бях известен единствен от всички сътрудници в гилдията. На същата конференция сътрудника от Bloomberg Слав Оков попита дали се възнамеряват излъчвания с нов дълг на интернационалните пазари, а Асен Василев отвърна, че това ще се разисква, откакто бюджетът бъде признат.

Какво значи това?

Само ден по-късно Европейската централна банка покачва главната си рента с 0.25 процентни пункта. ЕЦБ прави същото още два пъти в идващите месеци до през днешния ден и в последна сметка, откогато Василев прави оценка потребността от нов дълг на 2.5 милиарда лв. до момента, лихвите на ЕЦБ се покачват с 0.75 процентни пункта.

Защо финансовият министър Василев не тегли заемите по-рано е въпрос, над който си коства да се разсъждава. Каквото и той да предложи като пояснение, в случай че изобщо някой му зададе въпроса, откакто подреди сътрудниците, посещаващи брифингите му, да се пресяват, едно ще е реалност – интернационалните лихви даже за най-престижните длъжници като Германия са по-високи с 0.75 пункта. Колко ще коства забавянето на България, следва да забележим. Ако би трябвало да злоупотребявам, причина за забавянето е, че Асен Василев не си е вярвал какъв ще бъде бюджетният недостиг към края на годината и надлежно какъв размер от заемни средства ще му трябват.

При фискален запас от 51 млн. лева към 31 август и публична прогноза той да е 5.5 милиарда лв. в края на годината (3% от БВП), в случай че не се изтегли заем, на 31 декември във фискалния запас ще има 5.5 млрд лв. (имайки поради наличностите на 31 август) и това е плашещо ниска стойност, говореща за накърнимост на обществените финанси. Тегленето на 5 милиарда лева ще запази запаса до настъпващите при започване на 2024 г. плащания по падежиращи остарели задължения на страната. Ако обаче дефицитът надвиши задачата от 3% по отношение на Брутният вътрешен продукт, то или ще се наложи тегленето на повече заеми, или запасът ще хлътне по-сериозно в края на годината и ще е по-нисък като база за посрещане на падежите следващата година.

За това загатва и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски във фейсбук спор със Симеон Дянков:

„ Защо би трябвало да се излезе до края на годината (на интернационалните дългови пазари – записка автор)? И в случай че се знаеше това, за какво не се излезе през септември когато обичайно пазарът се разсънва след лятото? Много необичайно “, пита Дянков в социалните мрежи.

„ За да забележим по какъв начин върви осъществяването и да минимизираме размера - тактичност с мисъл за страната. А в случай че вие имате кристална топка, която планува бъдещето, дайте една назаем, апелирам “, дава отговор му заместник-министър Клисурски.

Сега, въпросът е, в случай че Асен Василев, или най-малко заместникът му, мисли за размера на средствата и гледа да не плащаме лихви върху пари, които са ни непотребни, за какво не огледа и към самите лихви. Горната информация за държанието на ЕЦБ би трябвало да се преглежда в светлината на обстоятелството, че Асен Василев постоянно се среща с финансовите министри на страните от Европейски Съюз и еврозоната. През шефа на Българска народна банка Димитър Радев, има достъп и до това, което възнамерява Европейската централна банка. Всичко това би трябвало да го ориентира накъде отиват лихвите.

Същото стана и предходната година, когато завеща един недостиг на Росица Велкова, само че не и фискален запас, та се наложи тя да тегли заеми, като заплащането на лихвите по тях ще ги направи с над милиард лв. по-скъпи по отношение на цената, при които би могъл да ги изтегли Василев, стига да не отлагаше непрекъснато тази неизбежна интервенция.

Единственото несъмнено нещо в обстановката е, че Асен Василев бяга от ефикасни решения по въпросите за държавния дълг. И в случай че не стане знамение при идната емисия облигации, още веднъж ще загубим милиони.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР