Наближават поредните избори, което естествено изостря слуха ни за политическото

...
Наближават поредните избори, което естествено изостря слуха ни за политическото
Коментари Харесай

Оглушително мълчание за Пеевски. Но никой не мълчи за ПП-ДБ

Наближават следващите избори, което естествено изостря слуха ни за политическото говорене. Продължава да се чува омръзналата и на самите политици препирня сред тях самите. Скандалите им осветяват добре защитавани секрети, само че пък от това не следва нищо, тъй като и децата към този момент знаят, че те се упрекват взаимно - не с цел да се вкарат в пандиза, а с цел да влязат в Народното събрание. Затова надалеч по-показателно за същинските им планове е не против кого приказват, а за кого избират да мълчат.
Оглушително безмълвие
ГЕРБ мълчи за Пеевски с неговото " Ново начало "  и за Има Такъв Народ, което подсказва, че хипотезата за взаимното им ръководство не е безпочвена. Мълчи в последно време и за " Възраждане "  и президента, което пък подухва съмнение, че може " да даде едно рамо "  на пропутиново болшинство у нас, каквато пилотна проба бе направена с путиновия закон за несъществуващата агитация на нетрадиционната полова ориентировка в учебно заведение.

На Бойко Борисов очевидно към този момент не му се водят борби и прикани всички водачи да заровят томахавките, като по този начин мълчешком да го признаят за собствен политически водач. Не е изключено, тъй като опитът сподели, че неговият " натурален зложелател "  не е в Народното събрание, а е улицата, която сега обаче е " глуха улица ".

Парадоксално, в сходна преобладаваща роля се опитва и Има Такъв Народ, та чак напълно съществено се бяха заели да договарят за лично държавно управление. Изглежда мислят, че " народ "  е магическа дума и щом си я сложиш в наименованието, от единствено себе си се превръщаш в глас на суверена.

Президентът най-оглушително мълчи, несъмнено, за " Възраждане ",  пък те - за него в очакване най-сетне да се образува трайно пропутиново болшинство, което да подгони " джендърите "  и " непознатите сътрудници ", да изправи " прислужниците на посолството "  пред Народен съд, да спре помощта за Украйна, да излезе от НАТО и каквито други постсъветски мечти има Костадинов. Ако пък отново не се получи, президентът ще е заставен самичък да си направи партия за мир и дружба, подразбира се с кого.

Пеевски мълчи за ГЕРБ, въпреки и със стиснати зъби (още след отдръпването на поддръжката им от Калин Стоянов), само че без да губи вяра, че, както беше споделил Борисов, " ще бъде каквото беше ". Движение за права и свободи на Доган мълчи за всички без Пеевски по логиката на пристрастеностите в стиха на Блага Димитрова:

" Бяхме най-близки… Затуй занапред нататък

Ще сме най-чужди в света ".
Никой не мълчи за ПП-ДБ
ПП-ДБ гледат да мълчат за ГЕРБ (просто към този момент в никакъв случай не могат да кажат в никакъв случай на сглобка с тях) и за Българска социалистическа партия. Впрочем, с Българска социалистическа партия всички са се видели в знамение, тъй като във вътрешнопартийната им патаклама е все по-трудно да се разбере кой защо се бори отвън преразпределението на постовете.

Едно е несъмнено: никой не мълчи за ПП-ДБ. Те са нападани с друга активност от кого ли не. Причината е, че те, поради своята предистория и спора си с президента във връзка на войната в Украйна, станаха, даже и без постоянно да го желаят, вътрешнополитически представители на евроатлантическата борба с путинизма в геополитически проект. Така офанзивите против тях естествено се придвижват и върху евроатлантизма - без значение дали за той да бъде непризнат или използван. До степен да се трансформира в обидна дума или най-малкото в безсъдържателно факсимиле. Затова дано да напомним наличието му.
Кой проваля евроатлантизма?
В основата на евроатлантизма, известен и като трансантлантизъм, е проектът " Маршал ", осъществен от 1948 до 1952 година. Той планува Съединени американски щати да окажат забележителна безплатна помощ на Европа за възобновяване на стопанската система и за превръщането ѝ в бариера пред разпространяването на втория огромен тоталитаризъм на ХХ век – комунизма, след успеха над първия – фашизма.

Така от двете страни на Атлантическия океан, в дух на взаимност и в контраст на диктатурите, се открива демократичната народна власт с присъщото ѝ господство на закона, ценене на човешките права и почтено материално битие на жителите ѝ. Евроатлантизмът не е абстракция, а действителност, която нашите деца могат да видят и пипнат, когато отидат да учат или да работят там. И когато се връщат, както на митингите през 2020 година, с претенции България най-накрая да стане пълноценна част от нея.

Евроатлантизмът влезе в политическия речник на мястото на необятно употребяваното до тогава разбиране " народна власт "  след нахлуването на Путин в Украйна, тъй като спокойният диалог за демокрацията към този момент не стигаше. Отново породи въпросът по какъв начин тя с евроатлантическа взаимност да се трансформира в бариера пред реанимираната в Москва и тръгнала в нахлуване тирания.

Путиновата агитация на собствен, както преди време руската, разпозна в евроатлантизма главния си зложелател. Но не води битката с него като преди с подчертаване на някакви небивали лични достолепия, а с психическо дискредитиране на врага. То не се прави в обществената сфера, където са годни рационални причини, а основно в частната, в най-деликатната ѝ зона - половата, където са годни персонални прекарвания и елементарно се генерира експанзия.

Достатъчно е някой да назова някого " джендър "  и без да търсиш повече учредения да се настроиш нападателно. По същия психически механизъм изкрещяваш на водача, изнервил те с нещо, " хомосексуалист ", макар че може да е пó мъж от теб. Или за по-сигурно напряко го псуваш на майка. Руската агитация и локалните ѝ ретранслатори се пробват да провеждат групово псуване на груповия Запад.
Триъгълникът в политическата координатна система 
В България евроатлантизмът, умишлено или не, в допълнение беше дискредитиран от Делян Пеевски, който се приюти в неговата политическа ниша, с цел да пази оттова забележителната си невидима власт и да може да упрекна всеки, дръзнал да ѝ посегне, че протяга ръка на прозападната ни ориентировка.

А когато тъкмо бранителят на евроатлантизма е глобен от евроатлантическите ни сътрудници за корупция, стартира да наподобява, че евроатлантизмът и корупцията не са несъвместими. И гласоподавателят се изправя пред нерешимо уравнение: кое е по-малкото зло – корупцията или путинизмът.

Така координатната система на политическото ни пространство напълно се огъна и се оформи триъгълник с двустранни противодействия и по трите му страни. На единия му връх е президентът с твърдата поддръжка на „ Възраждане “ (или обратното), на другия е Пеевски с неуверената поддръжка на ГЕРБ, а на третия са ПП-ДБ, заели се да съберат в едно битката с корупцията и с путинизма, само че нещо все им куца словесната и поведенческата реторика, в която да го създадат. И надали идните избори ще могат да предложат нова геометрия на политическото пространство.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР