Наближава онова време от годината, в което туристи от цял

...
Наближава онова време от годината, в което туристи от цял
Коментари Харесай

На плаж в Италия: Дневен лимит на посетителите и забрана на кърпите

Наближава това време от годината, в което туристи от целия свят се стичат към бреговата линия на Италия.

Но голямата известност на двата най-големи острова на страната - Сицилия и Сардиния, известни със своите девствени плажове и изумрудени сини води, коства доста на околната среда. Най-големите проблеми са кражбите на пясък и боклукът, който остава след посетителите.

Това лято локалните управляващи подхващат спомагателни стъпки за опазване на естествената среда, като постановат строги дневни ограничавания в броя гости на някои от най-високо оценените плажове на известните острови.

Докато Бауней - малко селце в далечен регион в Източна Сардиния, в продължение на няколко години лимитира броя на посетителите, в този момент това се случва и на някои от най-красивите плажове по продължение на 40-километровото крайбрежие.

Неустойчив брой гости

„ Нашата земя се състои най-вече от високи скали, на които живеят муфлони и ястреби. Имаме единствено дузина плажове, тъй че всички се тълпят там “, споделя Стефано Мони, кмет на Бауней, пред CNN.

„ Вече не можем да си позволим хиляди ежедневни гости, притиснати на едно място, както в предишното - това е неустойчиво, “ добавя той.

Ограниченията засягат четири плажа. Cala dei Gabbiani и Cala Biriala към този момент имат дневна граница от 300 гости, до момента в който Cala Goloritze е с предел от 250 гости на ден. Cala Mariolu - най-големият от тях, има дневен предел от 700 души.

Посетителите на Cala Goloritze, наличен единствено пешком или с лодка, ще заплащат входна такса от шест евро.

Те би трябвало да си резервират място на всички тези плажове посредством приложението Cuore di Sardegna минимум 72 часа преди посещаване. Таксата за Cala Goloritze може да бъде платена онлайн или в брой на входа.

Тя отива за поддръжка на видеонаблюдение, паркинг, алеи и тоалетни, съгласно локалните управляващи. „ Всички плажове, даже и тези с безвъзмезден вход, са подредени и спретнати “, прибавя Мони. „ Ако хората желаят, могат да оставят малко подаяние “.

На Cala Mariolu - един от най-известните плажове на Сардиния, към този момент се събира такса от едно евро на пасажер, идващ с лодка. „ Трябва да защитим този парадайс и неговата нежна екосистема “, прибавя Мони.

Кметът споделя, че водите на Бауней са избрани за най-красивите в Италия през 2022 година от Legambiente - локална еко лобистка група. Защитата им е и от европейски интерес поради многото застрашени типове животни и птици.

„ Трябва да се дефинират граници, в противоположен случай всичко се срутва “, прибавя той.

Мони споделя, че Cala Mariolu е обсаден от до 2000 туристи дневно през предходните години - обстановка, която той разказва като „ касапница “. Крайбрежната зона на Бауней посреща към 300 000 туристи всяко лято.

В опит да затегне в допълнение рестриктивните мерки, кметът е подал искане до районните управляващи на Сардиния за позволение за въвеждане на наложително разстояние от шест квадратни метра сред плажуващите по цялото крайбрежие.

Това обаче няма да е елементарен развой. Докато Мони е убеден в управлението на достъпа по суша, той е изцяло наясно, че ограничението му по море ще бъде по-трудно. Частни лодки, яхти и канута постоянно се появяват в региона, идващи от околните обитаеми места.

„ Можем да направляваме идващите по море, единствено в случай че лодките се ръководят от оторизирани туристически оператори, с които имаме контракти и на ротационен принцип - не повече от два часа престой на плажа за всяка група лодки “, изяснява Мони.
   View this post on Instagram

Забрана за плажни кърпи

Бауней не е единственото ваканционно място в Сардиния, което се пробва да управлява тълпите.

Стинтино - рибарско населено място на северния бряг, подхваща строги ограничения в отбрана на най-голямото си благосъстояние – розовия коралов плаж La Pelosa, който предлага панорама към остров Isola Piana, прочут със своята каменна наблюдателна кула.

Наименуван на тревистите, космати растения, които стърчат от неговите меки пясъчни дюни, La Pelosa е измежду най-красивите – и пренаселени – плажове в Италия.

В разгара на сезона пясъците му постоянно са лабиринт от хавлии и чадъри, до момента в който плуването в красивите му води нормално включва лавиране сред безчет надуваеми водни атрибути.

„ Ограничихме туристите в La Pelosa до 1500 дневно против такса от 3.50 евро. Резервациите и заплащанията могат да се вършат на оторизиран уеб страница “, споделя кметът на Стинтино Рита Лимбания Валебела, припомняйки си един безоблачен августовски ден, в който градските управляващи засичат към 38 000 туристи да плуват във водите към градчето.

„ Беше шокиращо и непоносимо. Това унищожи естественото местообитание, което докара до ерозия на пясъка. Не претърпявам туристите да хвърлят отпадък върху пясъчните дюни, което в никакъв случай не биха създали вкъщи, “ добавя тя.

В желанието си да избегне сходни събития в бъдеще, Валебела подхваща ограничения против „ нарушителите “ с патрули на плажа и серия от забрани, съобщи DarikBusinessReview Кучетата, пушенето и кражбата на пясък не са позволени, както и потреблението на плажни кърпи, като санкциите стартират от 100 евро.

„ На La Pelosa са позволени единствено постелки. За разлика от кърпите, които се мокрят, пясъкът не полепва по постелките, в случай че са направени от нишки и плява. Загубихме толкоз доста пясък поради плажните кърпи “, изяснява тя.

Междувременно, ограничавания са в действие и на близкия плаж Le Saline. Къмпингуващите към този момент нямат право да се разполагат на брега с фини камъчета или покрай лагуната, която е дом на предпазени птици и растителни типове.
   View this post on Instagram

Предварителни резервации

Сицилианският остров Лампедуза също вкара ограничавания за туристите. Със своите чисти сини води, плажът Isola dei Conigli неведнъж е определян като един от най-красивите в света, тъй че не е изненада, че тук се стичат големи тълпи всяка година.

Според локалния консултант Тото Мартело, над 1500 души посещават линията - място за снасяне на яйца за костенурките карета, всеки ден преди въвеждането на ограничавания в броя, дружно с входна такса от две евро, плащана на място.

„ Днес позволяваме единствено 350 души заран и още 350 следобяд “, споделя Мартело. „ Резервациите се вършат онлайн посредством локален уеб страница. “ Посетителите би трябвало да се придържат към характерен „ код “, който ги предизвиква да останат на мястото си за слънчеви бани, в случай че не се потапят във водата.

Шезлонгите и плаващите водни атрибути са неразрешени, а шумът би трябвало да бъде редуциран до най-малко.„ Лятото е мъчно. Има към 6700 поданици, само че през празниците тук идват над 200 000 туристи. Става отвратително за околната среда “, споделя кметът на Лампедуза Филипо Манино.

Мартело показва, че се възнамерява налагането на 40-дневна възбрана за достъп на коли и скутери в пика на лятото. За да понижи броя на частните яхти и лодки в залива, Манино упорства Isola dei Conigli да бъде включен в листата на предпазените морски паркове в бъдеще.

Туристическите коли към този момент са неразрешени на Линоза - по-малкия вулканичен остров, който разрешава единствено 200 гости дневно, съгласно Мартело.

Ограничението е въведено малко откакто Манино утвърждава мярка за наказване на „ вандали “, изхвърлящи отпадък на Лампедуза и Линоза, съгласно която се конфискуват колите им.

Междувременно, остров Джильо, или Isola del Giglio, ситуиран край крайбрежията на Тоскана, вкара такса от три евро, а на колите е позволен единствено престой от над четири дни през август.

Дом на 1400 поданици през зимата, дневните гости на острова доближават пик от 10 000 през лятото, което води до 300 000 годишно.

Прочида - още един от италианските острови без коли, също се бори с пренаселеността. Обхващайки едвам четири квадратни километра, той е един от най-гъсто обитаемоте острови в Европа с население от към 10 000 души.

Въпреки това, към 400 000 души го посещават всяка година, като по-голямата част от тях идват през лятото.
   View this post on Instagram
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР