Наближава края на годината. Освен за равносметка обаче, това е

...
Наближава края на годината. Освен за равносметка обаче, това е
Коментари Харесай

5 идеи в какво да инвестирате през 2018-а

Наближава края на годината. Освен за равносметка обаче, това е интервал и за взимане на капиталови решения и поглеждане към идната. Сега ще се опитаме да предугадим какви може да са преобладаващите през 2018-та капиталови други възможности и тематики.

Биткойнът и останалите криптовалути

Безспорно една от най-доминиращите тематики на предходната година бяха криптовалутите. Те се оказаха и най-печелившите активи. Биткойнът нарастна над 10 пъти през 2017-та, а криптовалути като етер и рипъл, прибавиха над 40 пъти към цената си.

Какво ще се случва с криптовалутите?

Ситуацията около криптовалутите е изцяло допустимо да се възстановява. С излизането на фючърси върху биткойна, предлагани на съдебномедицинска експертиза, които към този момент бяха утвърдени от регулаторите и се чака да излязат до края на годината, криптовалутите ще бъдат подкрепени от огромни институционални вложители и банки, като да вземем за пример Goldman Sachs. Така че, проблемите с ликвидността, ще бъдат решени. А точно тези проблеми бяха и в основата на голямата волатилност на биткойна и водеха до промени в цената му от 20, или повече %, в рамките дневно.

Какво значи това за вложителите? На първо място - по-малка волатилност. Инвеститорите към този момент няма да могат да разчитат на покачвания, или спадове в цената на биткойна с сходни амплитуди и за толкоз къси периоди. Това ще докара и до по-голямо успокоение за вложителите.

Инвестиции на БФБ

Ако приключи при настоящите си равнища, показателят на сините чипове SOFIX би записал растеж от към 20%. Напълно е допустимо повече от същото да забележим и следващата година. Не забравяйте, че предстоят два от най-хубавите месеци в годината за SOFIX - декември и януари.

Традиционно, първите два месеца, са най-хубавите месеци за търговия през годината. Инвеститорите, решили да задържат вложенията си за този интервал, са осъществили междинен приход от 5.77% за последните 17 години.

Инвестициите на БФБ се обрисуват, като добра опция за вложителите, поради на рекордните стойности на международните борсови показатели и заплахата от по-сериозна промяна там. Тоест вложителите могат да потърсят " спокойствието " на БФБ.

Няма по какъв начин да не отбележим, че родният SOFIX към момента е доста надалеч от исторически най-високите си стойности. В същото време, той-спокойно може да означи растеж от 20 до 30% и през идната година, с цел да се приближи до основното равнище на опозиция при малко над 900 пункта.

Международните финансови пазари

Вече загатнахме, че водещите международни пазари са при исторически върхове. Това обаче, автоматизирано ги прави по-рискови за вложителите. Всеки по-сериозен външен фактор, може да инициира по-сериозна промяна и волатилност.

Индексът S&P 500 се увеличи с над 50% повече от междинното си в исторически проект показване, през 2017-та година. В същото време, волатилността е покрай най-ниските си стойности от 23 години насам.

Широкият показател S&P 500 счупи нов незабравим връх, който кара някои специалисти да считат, че ралито му е към своя край. Индексът означи над 260 търговски сесии без намаляване от 3%, или повече. За съпоставяне, досегашния връх бе в размер на 241 дни, подложен през 1995-та година.

От началото на посочената серия, без промяна от 3, или повече %, показателят е записал покачване от над 20%.

И до момента в който индикаторът може да продължи с растежа си, някои механически анализатори предизвестяват, че може да сме в последната фаза на покачването на щатския пазар. Както споделя великият Рей Далио - " Добре е да продължавате да танцувате, само че близо до изхода ".

Благородните метали?

След една спорна година, благородните метали, могат още веднъж да " заблестят " през идната година, а за какво не да се трансфорат и в едни от най-добре представящите се активи?

За това, може да спомага връщането на инфлацията като фактор, поевтиняването на $, военни спорове, или по-сериозна промяна на показателите.

Традиционно първото полугодие е доста мощно за златото, среброто и платината, тъй че това може да е един сезонен трейд, който още веднъж да забележим в действие.

Номинация за актив на годината

Тук ще създадем една много " противоречива " номинация. Но надали можем да чакаме най-хубавата инвестиция на идната година, да е нещо, което всички чакат. Става въпрос за фондът iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures Fund (VXX), който е най-губещият индексен фонд за последните няколко години.

Фондът докара до загуби от над 95% за вложителите през 2016-та. Нова загуба от над 60%, са записали акциите на фонда и от началото на годината. Всъщност фонда се дефинира от експертите и като един от най-сигурните способи да си " загубите парите ".

Повод за сериозна волатилност през идната година, може да се сътвори по доста посоки. На първо място стоят " непредвидимите политики " на Тръмп, евентуално ускорение на инфлацията и нападателна политика от Фед, вероятността от военни спорове и други

Трябва да отбележим и обстоятелството, че акциите на посочения фонд са при рекордно ниски стойности, а всяко по-сериозно покачване на волатилността, може да накара от ден на ден вложители да насочват средства към фонда.

* Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари. Търговията включва риск!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР