На1-ви март Православната църква почита паметта наСвета мъченица Евдокия.Света мъченица

...
На1-ви март Православната църква почита паметта наСвета мъченица Евдокия.Света мъченица
Коментари Харесай

На 1-ви март почитаме Света Мъченица Евдокия

На1-ви март Православната черква уважава паметта наСвета мъченица Евдокия.

Света мъченица Евдокия е живяла в сирийския град Илиопол.Евдокияе била известна с огромното си благосъстояние и греховния си метод на живот. За да изкупи греховните си каузи, светицата вкаменила душата и сърцето си.

Една вечер духовник на име Герман, който се прибирал от поклонение, останал да пренощува в дома на чужд християнин. Докато се молил, при монаха пристигнала непозната жена, която се показала като Евдокия.

Тя изповядала пред Герман греховете си и поискала смирение, откакто чула откровените му проповеди, които я трогнали. Впечатлен от желанието ѝ за благосклонност, монахът споделил на Евдокия, че би трябвало да се покръсти в Христовата религия.

Грешницата прекарала седем дни в уединение, пост и молитва, като на седмия ден Герман посетил своята послушница.

Пред него стояла една млада жена с неясно лице, сияещо от небесна наслада. Изпълнена с вяра и безпределна любов към Бог, Евдокия била подготвена да стартира нов живот.

Светицатараздала цялото си благосъстояние на бедните християни, след което станала монахиня на единманастир, а по-късно и негова игуменка.Миналото на Евдокияобаче не се не запомнило и не след дълго жителите на Илиопол почнали да я търсят.

Когато я разкрили в манастира, Евдокия била изправена на съд, макар че се опитвала на убеди управниците на града в истинността на Христовата религия. За тази смелост шефът на града подложил светицата настрашни мъчения.

Преподобната Евдокия била посечена с меч на 1 март 126 година, поради което паметта ѝ се уважава точно на този ден.

На първи март освенМартиниМартаимен ден честват и всички, които носят имената Евдокий илиЕвдокия.

Според древноримската традиция, на първи март стартира новата година. В римската традиция митичният генезис на античната система за разделяне на времето се дължи на първия от царете, създатели наРим- Ромул.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР