На заседанието си в сряда служебният кабинет реши да отмени

...
На заседанието си в сряда служебният кабинет реши да отмени
Коментари Харесай

Правителството отмени забраната за внос на стоки с произход от Украйна

На съвещанието си в сряда служебният кабинет реши да анулира националната възбрана за импорт на избрани артикули с генезис от Украйна, заяви пресслужбата на Министерския съвет.

Тя, откакто сходни решения по-рано взеха Полша, Унгария и Словакия и влезе в действие на 24 април.

Преди към година Европейската комисия (ЕК) реши да отстрани митата на стоките от Украйна в символ на взаимност със страната, чиято стопанска система разчита значително на селскостопанска продукция, до момента в който Русия води война с нея. Това обаче засегна локалните пазари и аграрни производители в няколко страни стачкуваха против удобства импорт с аргумента, че той подбива локалния пазар.

Премахването на националната възбрана е вследствие на на казуса, се споделя в известието на Министерския съвет.

На последното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 25 април, България се съгласи с оферти от Европейска комисия пакет от ограничения за стабилизиране на пазара, които ще бъдат приложени при повдигане на националните забрани.

Дни по-късно България , Румъния , Полша , Словакия и Унгария се договориха с Европейска комисия на украинска царевица, пшеница, рапично семе и слънчогледово семе до 5 юни. В подмяна те ще се ангажираха да анулират забрани за импорт на украински храни и да отстранен рестриктивните мерки върху преноса им към страни от Европейския съюз.

Една от ограниченията на Европейска комисия за стабилизиране на пазарите на петте наранени страни включва втори финансов пакет за поддръжка на фермерите от най-засегнатите страни в размер на 100 млн. евро. Парите се прибавят към към този момент отпуснатите 56 млн. евро, които бяха разпределени сред България , Полша и Румъния .

Освен на зърно, българското държавно управление взе решение да забрани до 30 юни вноса от Украйна и на над 20 типа артикули, измежду които мед, вино, мляко, яйца и птиче месо. Според сделката с Европейска комисия в този момент възбраната би трябвало да бъде сведено единствено до четири зърнени култури - пшеница, рапица, слънчогледово семе и царевица.

В подмяна засегнатите страни ще се съгласят украински храни да продължат да се внасят в Европейски Съюз без обмитяване и през идващите 12 месеца.

Европейска комисия ще прави и постоянен мониторинг на други артикули и при разтърсване на пазара ще бъдат въведени нови защитни механизми.

Правителството твърди, че България интензивно взе участие в договарянията сред Европейска комисия и засегнатите страни, тъй че да се стигне до уравновесено решение, които отразяват ползите й.

Отмяната на възбраната за импорт на избрани артикули с генезис от Украйна, се смята от датата, след влизане в действие на европейската възбрана.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР