На заседанието си по правата на човека от 6 до

...
На заседанието си по правата на човека от 6 до
Коментари Харесай

Съветът на Европа приветста законопроекта за отговорността на главния прокурор

На съвещанието си по правата на индивида от 6 до 8 декември Комитетът на министрите на Съвета на Европа прегледа групата каузи „ С.З. и Колеви против България “, които се отнасят главно до систематичния проблем с неефективността на наказателните следствия, както и до неналичието на самостоятелност на наказателните следствия във връзка с основния прокурор, оповестиха от институцията.

Комитетът приветства правенето през ноември 2022 година на законопроект, в който се предлага дълго чаканата промяна на наказателнопроцесуалното право и гаранции за независимостта на следствията, отнасящи се до основния прокурор или неговите заместници.

Комитетът приветства промените, които се отнасят до въвеждането на правосъден надзор върху прокурорските отводи за формиране на досъдебно произвеждане за избрани категории закононарушения, и прикани управляващите да пристъпят към тяхното приемане.

Комитетът приветства и предложенията по отношение на разпоредбите за следствие против основния прокурор или неговите заместници, които като цяло наподобява дават отговор в оптимално допустима степен, в границите на съществуващата конституционна рамка, на Междинната резолюция на Комитета от 2019 година

Министрите предизвикват България да продължи да работи по тези значими промени, които плануват, наред с другото:

- контрол върху следствието от страна на висшестоящ арбитър, назначен за ad hoc прокурор;
- правила, задължаващи Народното събрание да не избира магистрати от прокуратурата за членове на Висшия правосъден съвет (ВСС);
- нови правила за краткотрайно премахване и освобождение от служба на основния прокурор, въодушевени от рекомендациите на Венецианската комисия, с цел да се понижи въздействието му върху Висш съдебен съвет.

В същото време Комитетът предизвиква българските управляващите да обмислят вероятни усъвършенствания на горепосочените промени. Той също по този начин ги прикани да проучват дали е належащо, на идващ стадий и след подобаващи съвещания, да се усъвършенства в допълнение механизмът по отношение на следствието против основния прокурор или неговите заместници посредством изменение на Конституцията, с цел да се преодолеят рестриктивните мерки, дължащи се на конституционни спънки.

Във връзка с избора на Народното събрание на нови членове на Висш съдебен съвет, Комитетът настоятелно акцентира нуждата този избор да се организира по метод, който дейно да понижи въздействието на основния прокурор върху новия Висш съдебен съвет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР