На заседанието на новия 47-и парламент, което е първо редовно

...
На заседанието на новия 47-и парламент, което е първо редовно
Коментари Харесай

ДПС предупреди председателя на парламента, че може да бъде отстранен, ако отнема думата на опозицията

На съвещанието на новия 47-и парламент, което е първо постоянно след конституирането му и, управлението на Движение за права и свободи на няколко пъти от парламентарната естрада правеше забележки на 34-годишния правист за метода, по който води.

" Добронамерено желая да напомня, че в едно от предходните Народни събрания ръководителят на Народното събрание лиши думата на ръководителя на най-голямата опозиционна група Корнелия Нинова. Казваше се Димитър Главчев и подаде оставка, тъй като щеше да бъде отхвърлен. Не го правете това. Не го правете това. Не отнемайте думата на ръководителя на най-голямата опозиционна група ", прикани от парламентарната естрада зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев.

Изказването му бе след спор сред Никола Минчев и Десислава Атанасова, при който той й спря микрофона. Председателят на групата на ГЕРБ-СДС възразяваше, че ръководителят на Народното събрание не е позволил неин въпрос към министъра на стопанската система, по който депутатът е желал копия от протоколи, по които министърът се е произнасял в Българската банка за развиване. Никола Минчев разгласи, че изявлението на Атанасова не може да бъде процедура по метода на водене от трибуната и я помоли да възрази по време на председателския съвет, където ще обсъдят въпроса.

" Моля, спазвайте правилника. Не включвайте нови точки. Нека съблюдаваме правилника - като времето изтече, не го превишавайте. Спестявайте времето на 240 депутати, има толкоз доста работа ", отвърна един от водачите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

Реплики сред Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната " за метода на водене на съвещанието имаше и по време на чуването на министъра на културата Велислав Минеков за проблема с в. " Труд ". Тогава Йордан Цонев прикани Никола Минчев да не прекъсва народните представители, в случай че времето им за изявление е свършило, само че им са нужни още няколко секунди да си довършат мисълта. В отговор другият водач на " Продължаваме промяната " Асен Василев прикани управлението на Народното събрание да се съблюдава правилника и когато времето за изявление изтече, да се стопират микрофоните.

В момента 47-ото Народно заседание работи по остарелия устав, само че ще се създаде нов от комисия, която през днешния ден оглави Лена Бориславова от " Продължаваме промяната ". В комисията влизат Ирена Стефанова от " Продължаваме промяната ", Анна Александрова и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Йордан Цонев и Хамид Хамид от Движение за права и свободи, Филип Попов и Иван Иванов от " Българска социалистическа партия за България ", Ива Митева и Андрей Михайлов от " ИТН ", Атанас Славов и Иван Димитров от " Демократична България " и Елена Гунчева и Петър Петров от " Възраждане ".

Съставът на комисията и ръководителят й бяха утвърдени накуп с 222 гласа " за ", след което Йордан Цонев от Движение за права и свободи изиска кандидатурата за ръководител да бъде гласувана настрана, само че Никола Минчев му изясни, че по признатото решение гласуването е едно.

При представянето на кандидатурите на Движение за права и свободи за комисията другият зам.-председател Халил Летифов прикани Никола Минчев да праща депутатите " с кафета и водите " в кафенето. По-рано денем при процедура по метода на водене пък му подсети, че Народното събрание не е гумен щемпел.

Накрая депутатите бяха осведомени, че въпреки и основният прокурор Иван Гешев да не е изискал имунитета му, в писмо водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов е дал единодушие почнало против него наказателно произвеждане да продължи.

Следващото съвещание на 47-ия парламент е от 11.00 часа на следващия ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР