На заседанието на 49-ия конгрес на БСП през октомври 2017

...
На заседанието на 49-ия конгрес на БСП през октомври 2017
Коментари Харесай

Защо БСП ще гласува срещу Истанбулската конвенция

На съвещанието на 49-ия конгрес на Българска социалистическа партия през октомври 2017 година Сергей Станишев беше номиниран за нов мандат за президент на ПЕС. След пленума в събота възможностите му внезапно понижиха

© Анелия Николова Още по тематиката
Парламентът отхвърли ветото върху антикорупционния закон
12 яну 2018
Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не се схванаха за вота на съмнение

Социалистите ще внесат сами настояването, несъгласни с изказванията на Ахмед Доган, че няма опция на ръководството
11 яну 2018 " Сергей Станишев излезе от пленума, поруменял от гняв. Колега сподели, че се тормози да не повреди здравето си. " Така представител на вътрешната съпротива на Корнелия Нинова разказа обстановката в края на съвещанието на Националния съвет на Българска социалистическа партия в събота. Неговият извод след петчасовите разногласия, приключили с решение да не се поддържа ратификацията на Истанбулската спогодба, е, че това е краят на политическата кариера на Станишев като президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС). През есента на 2018 година ще бъде гласуването за идващия председателски мандат.

Това е късата илюстрация на интригите в Българска социалистическа партия към конвенцията, чиято цел е отбрана на дамите от принуждение, в това число и домашно принуждение. Разправиите към нея не са директно отражение на конфликта сред групата на Нинова и вътрешнопартийната съпротива. Решението на пленума в събота не може да се пояснява като извоювана борба от ръководителя, макар че надви позицията, която тя изрази при започване на януари. Това си проличава по разногласията по останалите точки от дневния ред (вижте в карето).

Решението от събота е резултат на доста неща - както на резултата от стила на Нинова, която доста постоянно първо работи, след това премисля, силата на тайните теории, че сред редовете България ще признае третия пол или пък някакво ново малцинство, което ще унищожи единството на обществото, както и разделянето " за " или " срещу " настоящия ръководител на Българска социалистическа партия.

В поддръжка на тезата, че решението на социалистите значително е конюнктурно, свидетелства и разказът във facebook на водача на " Нормална страна " Георги Кадиев, някогашен народен представител от Българска социалистическа партия.

" На 1 декември 2017 година в Лисабон бе призната резолюция на ПЕС. Бях там, беше Станишев, бяха представители на Българска социалистическа партия, бяха и най-малко десетима български публицисти. Нямаше никакви забележки от нито една партия - член на ПЕС, с изключение на шведите, които са срещу " европейски финансов министър ", споделя той. Част от текста на тази резолюция се отнася за равенството на половете и правата на хора с друга полова ориентировка: " This also means EU-wide hate crime legislation, equal treatment when applying the principle of freedom of movement for LGBTI families and full respect of the fundamental right to marry and to found a family. " За неговорещите британски Кадиев превежда по този начин - " цялостно ценене на фундаменталното право на хора с друга полова ориентировка да се женят и основат семейство ". И най-после обобщава: " Кого лъжем - гласоподавателя или Европа? " Другояче казано, в европейски формат представители на Българска социалистическа партия, и освен те, гласоподават в поддръжка на стандарти на правата на индивида, надалеч надхвърлящи тези по Истанбулската спогодба, които тук партията отхвърля.

Движещите ползи в Българска социалистическа партия

Мотивите, с които болшинството от членовете на Националния съвет са дали своят вот против утвърждението на конвенцията (61 гласа против 25 срещу тази позиция и 7 въздържали се), могат да бъдат разграничени по този начин:

- Верни на Корнелия Нинова представители на управлението

В тази група са всички членове на Изпълнителното бюро (ИБ), в това число Деница Златева, която е вицепрезидент на женската организация на ПЕС. Апостол Димитров даже изискал гласуването на пленума по тази точка да е поименно, само че предлагането му не минало с един глас разлика. Това би придърпало колебаещите се по какъв начин да постъпят в лагера на управлението. Гласуването е извършено очевидно, само че не поименно, като присъстващи описаха за вота на по-важните хора.

На Нинова й беше извънредно значимо болшинството в пленума да одобри решение против конвенцията, тъй като тя предопредели тази позиция на Българска социалистическа партия още при започване на януари и гласоподаване против нея би означавало бламиране на ръководителя. Вечерта на 3 януари, когато държавното управление утвърди документа, тя написа във facebook, че позицията на ИБ е против ратификацията. По-късно се оказа, че решението е взето неприсъствено, а на идващото съвещание на бюрото полемиката по тематиката е била обновена. На въпрос на Сергей Станишев дали в действителност при започване на годината това е била позиция на цялото управление Нинова не дала отговор директно.

- Хора, които имат вяра, че конвенцията разделя обществото, както е записано в решението, само че не са безусловно последователи на Нинова

В тази група изненадващо попадат и такива дами като проф. Ваня Добрева, някогашен зам.-министър на образованието, проф. Светла Бъчварова, Велислава Дърева, която е съпредседател на партийния съвет по правата на индивида, вероизповеданията и етническата политика, и други Българска социалистическа партия има женска организация отпред с Катя Николова, която е провела разнообразни акции в интерес на ратификацията на конвенцията. В тази група е и Янаки Стоилов. Зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов пък е комбиниране от двете - по едно и също време правилен на Нинова и уверен против документа. Той даже имал необичайно изявление на пленума, което някои изтълкували даже против участието на Българска социалистическа партия в ПЕС.

Малцинството в поддръжка на ратификацията

В малцинството за ратификацията са всички евродепутати от Българска социалистическа партия отпред със Сергей Станишев, който с изключение на причините всъщност пази и персоналната си политическа кариера като президент на ПЕС. От неговия екип раздали на членовете на пленума разяснението по конвенцията, което Съветът на Европа популяризира в петък съответно поради " настоящия спор в България ". В него се споделя, че документът не изисква приемане на " трети пол ", еднополови бракове и особено полово обучение в учебните заведения.

Не помогнало и уверението на Станишев, че най-вероятно участието на Българска социалистическа партия в ПЕС ще бъде замразено за избран интервал от време. Той дал за образец сходна глоба, която била наложена на словашката сестринска партия поради изявление на премиера Роберт Фицо против бежанците мюсюлмани. Не се приело даже предлагането му да се разпечата разновидността на решение, който предлага " Позитано " 20, и тогава да се гласоподава. За ратификацията били и Антон Кутев, народен представител от Българска социалистическа партия, както и някогашният депутат Явор Куюмджиев, дъщерята на Георги Пирински Ана и други

Сред тези, които пробват да търсят салдото, тъй като си дават сметка, че обществото не е напълно готово за утвърждението на конвенцията, е някогашният министър на външните работи Кристиан Вигенин, а в този момент народен представител от левицата, който е дал своя вот с " въздържал се ". В решението на Българска социалистическа партия е записано, че ще бъдат препоръчани законодателни текстове, които да инкриминират насилието против дами, насилствените бракове и други

Явно осъзнал какви провали ще нанесе върху персоналния му престиж отхвърлянето на ратификацията от личната му партия, Сергей Станишев намерено застана против него. Ден по-късно пред БНР той го назова " политическа неточност ". Стигна се до неуместната обстановка представители на ГЕРБ като ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, министрите Цецка Цачева и Екатерина Захариева, както и евродепутатът Ева Мейдел да свикат конференция, на която да призоват социалистите да защитят позицията на президента на ПЕС.

" Българска социалистическа партия попадна в клопката на ГЕРБ, в този момент ще се окаже, че ГЕРБ е проевропейска партия, а Българска социалистическа партия изостава. Трудно ми е да допускам, че Нинова работи в полза на Борисов ", разяснява и някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Атанас Мерджанов.
Вътрешната съпротива отново пробва офанзиви към управлението по разнообразни тематики

Пример, че групирането в пленума на Българска социалистическа партия по тематиката за Истанбулската спогодба не е напълно по оста " за " и " срещу " Корнелия Нинова, е фактът, че още при гласуването на дневния ред било прокарано предложение на съперниците й с два гласа преднина. То предвиждало да се одобри позиция на партията по приватизацията и присъединяване на Българска социалистическа партия в нея. При прегласуване обаче тази тематика отпаднала. Отложена била и полемиката по гледище на част от пловдивската организация отпред с Георги Гергов да стартират начинания за анулация на глобите против Русия. Нинова дала обещание да приказват за това на идващия пленум. Дебати обаче се оформили по две други тематики - за партийната телевизия и за идния избор на съмнение.

Председателката на два пъти се пробвала да изясни, че телевизия няма да има, тъй като съветът по медийна политика е решил, че е по-добре средствата да се насочат за левия щемпел, както и работната група по левия щемпел. И двата пъти била контрирана от някогашния ръководител на Народното събрание Георги Пирински, който споделил, че съветът не се е събирал и работната група няма такова решение. Пирински бил подсилен от Иван Токаджиев, който оглавява партийния съвет по тематиката.

Янаки Стоилов пък попитал кой е оторизирал управлението да договаря с Движение за права и свободи за взаимно внасяне на вота на съмнение и кой по-късно е решил противоположното. Оказало се, че членовете на Националния съвет не са виждали претекстовете за желаната оставка макар уверенията, че са ги получили по електронните си пощи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР