На заседание на 24 март Сенатът на Илинойс прие с

...
На заседание на 24 март Сенатът на Илинойс прие с
Коментари Харесай

Месец на българо-американското културно наследство

На съвещание на 24 март Сенатът на Илинойс одобри с цялостно болшинство резолюция по отношение на това месец март да бъде разгласен за Месеца на българо-американското културно завещание.

В резолюцията се отбелязва 20-та годишнина от присъединението на България в НАТО, 80-та от спасяването на българските евреи от лагерите на гибелта, 120-та годишнина от установяването на българо-американските дипломатически връзки и 145-та годишнина от Освобождението на страната ни.

В резолюцията се се споделя още, че България е основен стратегически съдружник на Съединени американски щати. Двете страни имат мощна връзка в региона на културата и традициите.

Припомня се, че първите български мигранти са пристигнали в Илинойс през втората половина на 19-ти век. Гранитиният град е мястото, където се е основала първата българска общественост в Съединени американски щати.

В резолюцията се напомня, че България взима присъединяване в Световното ревю " Пътят на Колумб “ от 1893 година. От тогава са и първите записани данни за дипломатическо наличие на страната ни като самостоятелна страна. Алеко Константинов също разказва в своя пътепис " До Чикаго и обратно “ своето посещаване на Световното ревю от 1893 година.

В резолюцията се напомня още, че хиляди българи от Македония са емигрирали в тази част на Съединени американски щати в резултат на нестабилната политическа конюнктура на Балканите при започване на 20 век.

Отдава се почитание към цялостния принос на американските българи, които са построили църкви, учебни заведения, танцови школи, търговски центрове и други интензивности, с които е подкрепено развиването на щата Илинойс.


Инфо: Агенция " Фокус "

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР