На заплатите на земеделските работници трябва да се гледа като

...
На заплатите на земеделските работници трябва да се гледа като
Коментари Харесай

Георги Събев: Трябва да запазим земеделските работници, заплатите са инвестиция, а не разход

На заплатите на земеделските служащи би трябвало да се гледа като на инвестиция в развиването на българското земеделие и произвеждане, а не като разход. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на 12-та постоянна отчетно-изборна конференция на Националната федерация „ Земеделие и горско стопанство “ на КТ „ Подкрепа “.

„ Средствата, които се заделят за заплащане за труд би трябвало да се преглеждат като добавена стойност за развиването на бранша. В тази връзка се веселя, че успяхме да подпишем съглашение за съдействие сред министерството, работодателските организации, синдикатите и сектора, което цели да се сътвори действителен разговор за по-добри условия на труд и привлекателни хонорари за служащите “, посочи той.

Заместник-министър Събев означи също, че казусът с работната ръка е най-острият както за селското стопанство бранш, по този начин и за цялата българска стопанска система. „ Обезлюдяването на селските региони продължава, в посока градските региони или чужбина, по тази причина са нужни по-атрактивни хонорари и възстановяване на изискванията на труд. Това е и повода в последните месеци да работим интензивно, дружно със синдикатите, браншовите и работодателските организации в тази тенденция “, сподели още той. И уточни, че стопанската система не може да съществува и да става по-конкурентна без човешкия капитал.

„ Необходимо е да се работи предпочитано първо за опазване на в този момент трудещите се в бранша, да останат в него. На второ място би трябвало да привличаме повече младежи в бранша, който може да бъде съвременен и прелъстителен. На трето място би трябвало да достигнем до българите, работещи в селското стопанство на други страни, тъй като те биха имали и чисто човешки аргументи да се върнат в България при родственици да вземем за пример. Четвърто направление за развиването на пазара на труда е привличането на работна ръка на непознати жители “. Това заключи като цели за развиването на пазара на труда у нас заместник-министър Георги Събев.

„ Новата Обща селскостопанска политика, както и други европейски стратегии оферират финансови принадлежности, които могат да бъдат употребени за модернизиране на българското земеделие, а по този начин то може да стане по-привлекателно за по-млади експерти. По този метод можем да преодолеем отрицателната наклонност с намаляването на младите в бранша “, добави Събев.

Земеделският заместник-министър осведоми, че по данни на Национален статистически институт през 2022 година заетите в секторите селско, горско и рибно стопанство са близо 6,4% от общо заетите лица в страната. Данните за интервала 2016-2022 година сочат, че броят на заети

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР