На закрито заседание парламентарната Комисия по отбрана ще изслуша отчета

...
На закрито заседание парламентарната Комисия по отбрана ще изслуша отчета
Коментари Харесай

Комисия на НС ще изслуша отчет за изпратената военна помощ за Украйна

На закрито съвещание парламентарната Комисия по защита ще изслуша доклада на Министерството на защитата каква военна помощ е изпратена за Украйна. Решение за даване на помощ взе предходното Народно заседание.

Отбранителното министерство изпрати по лист желаното. Като единствено за изпращането на муниции и боеприпаси се разбра косвено. През март беше обявено, че Министерството заменя остарели с нови муниции на стойност към 347 милиона лв. във военните хранилища. Тогава президентът Румен Радев сподели, че България може да дава муниции за складовете в страните членки на Европейски Съюз, само че не и за Украйна. Страната ни не се включи и в общата поръчка на Европейски Съюз за даване на муниции за Киев.

България не взе участие в практиката да дава на Украйна своята военна техника в подмяна на доставки от съдружниците.В писмен отговор преди дни Министерството на защитата уточни, че за четиринадесет месеца има две постъпили претенции от Украйна за даване на самолети МиГ-29 или Су-25. Първото е било в края на март 2022-ра. А второто в средата на февруари тази година.

Министерството на защитата не показва по какъв начин са дали отговор на запитванията. Но в обществени изяви цивилното управление е обяснявало, че и двете платформи са нужни за осъществяване на конституционните отговорности.

За първи път членовете на комисията ще изслушат служебния боен министър Димитър Стоянов.

Депутатите ще разискват и Доклада за положението на защитата за 2022 година.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР