На закрита за медиите среща Борисов се е оплакал от

...
На закрита за медиите среща Борисов се е оплакал от
Коментари Харесай

Борисов привика международните наблюдатели за изборите. Жалва им се за служебното правителство

На закрита за медиите среща Борисов се е оплакал от служебното държавно управление, което по думите му се държало „ като избирателен щаб на президента Румен Радев “. Лидерът на гербаджиите се жалвал по какъв начин „ всеки ден пускат нови и нови внушения и имитации, ориентирани само към ГЕРБ “.

Пред делегацията от ОССЕ експремиерът още веднъж е изразил изрази опасенията на ГЕРБ, че проблемите с машинното гласоподаване биха станали мотив за анулиране на изборите. Страхувал се и „ от неяснотата с доставката на спомагателните машини за гласоподаване, които съгласно всички специалисти са основно изискване за естественото протичане на изборния ден “. Пред ръководителят на задачата Тана де Зулуета Борисов повторил тезата, че в случай че не бъде спазен Изборния кодекс, който задължава гласуването да се организира напълно машинно, това би дало съображение за оборване на резултата от изборите.

Накрая Борисов не пропуснал да изтъкне „ сполучливата организация на изборите за 45-ото Народно заседание “, която по думите му била регистрирана в отчета на задачата от интернационалните наблюдаващи на ОССЕ.

„ Затова запитвам - кое наложи всички тези революции в изборния закон и чистките в администрацията след безпристрастната оценка на интернационалните специалисти “, твърди още експремиерът.

Мисията от 28 специалисти и 200 наблюдаващи за парламентарните избори на 11 юли на организацията за сигурност и съдействие в Европа дойде в България на 14 юни. Основната й задача е да направи оценка на изборите за тяхното сходство с уговорките на ОССЕ и други интернационалните отговорности и стандарти, както и с националното законодателство. Те също по този начин ще оценят по какъв начин са били взети поради предходните рекомендации, свързани с изборите на Бюрото за демократични институции и човешки права към организацията.

За изборите на 4 април наблюдаващите от ОССЕ в действителност регистрираха транспарантен и като цяло добре проведен избирателен развой. Те обаче означиха, че предизборно направените разноски и потреблението на административни запаси в хода на акцията са дали забележителна преднина на ръководещите. В хода на предизборната акция бяха раздадени близо 420 млн. лева спомагателни средства.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР