На закрит съдебен процес Иран осъди белгийски хуманитарен работник на

...
На закрит съдебен процес Иран осъди белгийски хуманитарен работник на
Коментари Харесай

Иран осъди белгийски хуманитарен работник на затвор и бой с камшик за шпионаж

На закрит правосъден развой Иран осъди белгийски филантропичен служащ на 40 години затвор и 74 удара с бич по обвинявания в шпионаж. Това съобщи иранската организация Тасним, представен от Ройтерс, която отбелязва, че присъдата е доста по-тежка от наказването от 28 години, за каквото заяви Белгия през декември. Срещу филантропичния служащ Оливие Вандекастеле имаше четири обвинявания - за шпионаж, за съдействие със Съединени американски щати против Иран, за пране на пари и контрабанда на валута.
Вандекастеле отхвърли всички обвинявания и има право на обжалване, само че в случай че то е несполучливо, съгласно иранското законодателство въпросът за освобождението му ще може да се прегледа едвам след 12 години и половина, показва Асошиейтед прес.

Иран не даде детайлности за обвиняванията против белгиеца и не е ясно дали те са свързани с митингите против държавното управление, които страната претърпява последните месеци или с дългата скрита война с Израел и Съединени американски щати, белязана от секрети офанзиви против оспорваната нуклеарна стратегия на Иран.
Семейството на Вандекастеле сподели, че Оливие е в ирански затвор към този момент няколко месеца и е в гладна стачка. Близките му допълниха, че той има съществени здравословни проблеми и че му е било отказано правото да си избере юрист.
Иранският дипломат в Белгия бе извикан в министерството на външните работи и пред него беше изразен митинг против присъдата.

Миналия месец Белгия прикани жителите си да изоставен Иран, като предизвести, че другояче се изправят пред риск от голословен арест или несправедливи правосъдни процеси.
Иран и преди е задържал чужденци или хора с двойно поданство, като ги упреква в шпионаж или други дейности, които вредят на държавната сигурност. Те са били осъждани при закрити правосъдни процеси, до които групи за правата на индивида споделят, че не са били позволени. Критиците упрекват Иран, че употребява такива пандизчии, с цел да водят договаряния със Запада - нещо, което Иран отхвърля.
През декември белгийският министър на правораздаването сподели, че Вандекастеле е бил в пандиза за " измислена серия от закононарушения " и осъждането му е било отмъщение за присъдата от 20 години затвор, която белгийски съд наложи на ирански посланик през 2021 година
Асадола Асади беше приет за отговорен за опит за тероризъм след предотвратен скрит план за бомбен атентат на протест на Иранския народен съвет за опозиция (противник на Ислямската република) покрай Париж през юни 2018 година
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
11 Яну 20231711 Яну 20235911 Яну 202316611 Яну 20236311 Яну 20232611 Яну 202381КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани10 Яну 2023161824 Дек 2022374210 Яну 202314628 Дек 2022809
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР