На язовир Долна вода край Монтана се провежда лятно рибарско

...
На язовир Долна вода край Монтана се провежда лятно рибарско
Коментари Харесай

Синьо лято за първи път за децата на Монтана

На язовир Долна вода край Монтана се организира лятно рибарско учебно заведение. В него са се записали над 100 деца. Идеята е на локалното ловно рибарско сдружение и на общинския съвет по наркотични субстанции. Заниманията за всяка група се организират от понеделник до петък.
Специалистът на "Ловно стопанство " към СЛРД "Огоста " в Монтана Александър Георгиев е един от лекторите.
"Част от програмата, която сме създали, дружно с нашите сътрудници, е и дивата фауна на България. Показваме фотоси и по-късно демонстрираме в по-обобщен вид по какъв начин да ги разграничават, къде се срещат, какви местообитания обичат, с какво се хранят, по какъв начин да разграничаваме техните следи. Миналата седмица с първокласниците най-после се препитахме и безусловно всички знаеха всичко ", уточни Георгиев.
Инициативата се случва с поддръжката на община Монтана, която е осигурила безвъзмезден превоз за децата от града до язовир Долна вода заран и на обяд назад до Монтана.
Доброволци от общинския съвет по наркотични субстанции всеки понеделник си приказват с децата за зависимостите, съобразени с възрастта на децата.
"Имаме записани 103 деца за месеците юли и август, което е показателно и тези деца си потеглят щастливи отсам. Успяхме да ги откъснем за една седмица от телефоните и таблетите. И родителите са извънредно удовлетворени. Дори споделят, че това е доста малко време и желаят да продължи по- дълго. Но, няма по какъв начин, 103 деца от разнообразни възрастови групи, разпределени по седмици. Виждате какъв брой са щастливи децата ", сподели Мария Шуманска - ръководител на общинския съвет по наркотични субстанции в Монтана.
Децата, които са на лятното учебно заведение, получават шапки и тениски с логото на самодейността "Синьо лято ". Заниманията са безвъзмездни, има обезпечен превоз до язовир Долна вода всеки работен ден през юли и август, на доброволни начала се водят и часовете по доктрина и процедура от членове на ловно- рибарското сдружение в Монтана и доброволците от Българския червен кръст и общинския съвет по наркотични субстанции. И всичко това се прави за децата - да ги научат по какъв начин да пазят околния свят - рибите, птиците, животните, по какъв начин да оцеляват навън, да оказват първа помощ на потърпевш. Наред с всички тези познания се учат и на просвета на държание по време на лов на риба.
Сред обучителите е и Горан Аврамов - секретар на комисията по спорта към общинския съвет в Монтана. Той води часове по лов на риба - доктрина и процедура.
"Говорим за типовете риби, връзване на възли, куки, плувки, прътове. И процедура. От 6 години повеждам в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Стефан Стефанов " секция по състезателен лов на риба. Там съм учител. Огромен е ползата. Стремя се да ги науча на образование, самоконтрол, убеденост, приятелство и отношение към околната среда ", съобщи Горан Аврамов.
"Записах се, тъй като желая да се науча по-добре да ловя риба и тъй като ми харесва. Ходя с родителите ми на язовир Огоста... Учихме за животните, демонстрираха ни типове кучета, елени, пипахме рогата им. Забавно е. Бяха ми забавни стъпките на животните... Аз съм ловил риба доста пъти. Забавно е, когато съм на открито. Хващал съм шарани, платики, бабушки... "Синьо лято " е всяка седмица ". Накрая ще имаме съревнование по лов на риба ", уточни Аврамов.
Владимир Цветков е началник на риболовния клуб към ловно- рибарско сдружение "Огоста ".
"Инициативата по изискване е сполучлива. Мога да си приказвам, каквото желая, само че виждате децата зад мен. Това е концепция още от времето, когато възстановихме риболовния клуб. Независимо от хилядите риболовни билети, законът сега е подобен, че тези билети се издават без да е наложително съществуването на някакво сдружение. Дружеството значи разнообразни неща- колектив, взаимопомощ, отговорност и децата са тъкмо тези, които овреме би трябвало да бъдат научени на сходни неща. Иначе ни се струваше и е малко мъчно. Ние не сме педагози, ние сме риболовци и ловци, само че с положително предпочитание, умения, сформиране на стратегия, се стига до добър резултат ", сподели Цветков.
Всички хора, които се включват в самодейността "Синьо лято ", поставят непринуден и безвъзмезден труд. Рибарското учебно заведение се прави с минимални средства, отделени от сдружението и локалната община. "Синьо лято " ще продължи до края на август. Записали са се деца от първи до единадесети клас, разпределени в групи, съгласно класовете, които са приключили. В края на всяка промяна децата получават безвъзмезден рибарски билет. За идващото лято към този момент се мисли за летен лагер и се търсят разновидности за финансиране.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР