На второ четене бяха приети промени в Закона за застрояване

...
На второ четене бяха приети промени в Закона за застрояване
Коментари Харесай

Нови правила за строителство в София

На второ четене бяха признати промени в Закона за застрояване и устройство на Столична община (ЗУЗСО). В него трябваше да бъдат упоменати тъкмо местата в столицата, където може да се строят високи здания. В последна сметка общинските съветници взеха решение те да бъдат избрани от Общия организационен проект (ОУП). До момента се разискват три зони, в които да има високо строителство, а точно към Централната гара, по бул. "Цариградско шосе " след 7-ми километър (в непосредственост до Интер Експо Център) и на Околовръстното шосе при квартал „ Люлин " и бул. „ Царица Йоана ". Първата зона към гарата обаче отпадна, защото е част от въздушния кулоар, по който минават самолетите, кацащи на летище „ София”.

В идеалния център на София, с изключение на финансовия център към бул. „ Т. Александров”, ще могат да се строят здания с височина до 50 метра, което прави 17 етажа. За останалата част на града височината на постройките е 75 метра, или 25 етажа. Около част от метростанциите вложителите ще могат да строят здания до 100 метра височина, което прави 34 етажа. Става дума за метростанциите от всички северни квартали, както и тези в Дружба, Възраждане, Бели брези, Лагера, Хиподрума

До 15 метра ще са новите здания в кварталите по така наречен южна строителна граница на София и бул. „ Цар Борис III ". Става въпрос за територията, лимитирана от Софийския околовръстен път т.е. за кварталите от Витошката яка (Бояна, Драгалевци, Симеоново).

Край на по-високите здания на ъглови имоти, които законът до момента даваше опция да се строят. В член 16в, алинея 1 от новия ЗУЗСО категорично е записано, че при съществуване на два прилежащи УПИ, от които единият е ъглов, може да има обвързвано застрояване, само че височината на строителството не би трябвало да надвишава оптимално допустимите за съответната жилищна зона компактност (т.е. какъв брой от един парцел може да бъде застроено) и активност (т.е. на каква височина, широчина и дължина).

С смяната в преходните и заключителните разпореждания на ЗУЗСО беше признато, че влезлите в действие до одобряването на този нов закон подробни устройствени проекти (ПУП), в които има обвързвано застрояване в два или повече УПИ и които са приложени във връзка с застрояването в един от парцелите, резервират действието си в неприложената още част. Дефакто там, където има позволение или са стартирани градежи на високи здания с потребление на малката врата в Закон за устройство на територията, те няма да бъдат спирани, тъй като смяната в ЗУЗСО не е със задна дата.

Друга значима смяна от преходните и заключителни разпореждания на ЗУЗСО е, че в поземлени парцели с Подробен устройствен план, намиращи се в градини, паркове и лесопаркове, които не са включени категорично за зелени в т.нар зелена система на София, няма да може да се строи, в случай че Столичният общински съвет (СОС) не разреши, като решението на СОС би трябвало да бъде съобразено с настоящия Общ устройствен план.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР