На втория тур на местните избори у нас ще може

...
На втория тур на местните избори у нас ще може
Коментари Харесай

На балотажа гласуваме в около 7250 секции, в 5900 от тях – и на машини

На втория тур на локалните избори у нас ще може да упражним правото си на глас в 7250 секции. В към 5900 от тях ще се гласоподава с машина. Това разгласи представителят на ЦИК Росица Матева.

И добави, че изборната интензивност при първия тур на 29 октомври е била под 50%. „ Всички 265 Общински избирателски комисии предадоха в законния период протоколите за изборните резултати. В момента се прави наново въвеждане на данните от документите в изчислителния пункт в ЦИК.По данни на протоколите на СИК у нас са дали своят вот 2 714 979 гласоподаватели, което прави 44,94% от всички, които имат право на глас. За съпоставяне, през 2019 година този % е бил 49,76, а на парламентарните през април - 40 ", разясни Матева.

„ На 5 ноември ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на региони. В 4 кметства ще има балотаж, в който ще вземат участие 3-ма претенденти, защото вторият и третият претендент са с еднакъв брой гласове ", разясни Матева.

Малко над 6.3 млн. българи имат право на глас на втория тур на локалните избори.

„ В неделя ще могат да гласоподават гласоподавателите, които сред първия и втория тур са придобили изборни права, в това число навършилите 18 години към изборния ден. От изборните описи са изключени тези, които са изгубили изборни права сред двата тура. В описите са включени и гласоподавателите, които са подали заявки за гласоподаване по сегашен адрес. По същия метод, за гласоподаване с преносима Секционна изборна комисия нови заявки не би трябвало и не могат да бъдат подавани. Те ще бъдат готови на база подадените заявки за първи тур, само че там, където има включени в изборния лист по-малко от 10 души, избор с тази комисия не следва да бъде създаван ", разясни представителят на ЦИК.

По отношение на финансовия министър Асен Василев, който не можа да гласоподава на първия тур, тъй като не беше в изборните описи, Матева съобщи:

„ Централната изборна комисия няма пълномощия да позволява на когато и да било да гласоподава. Избирателните описи се изготвят от общинските администрации и се отпечатват от Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване ". Запознати сме от медиите за този проблем. Той не е попадал в описите от първия тур и несъмнено по този начин ще бъде и на втория ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР