На втория ден от визитата на китайския президент в Москва

...
На втория ден от визитата на китайския президент в Москва
Коментари Харесай

Китайският свят се натъкна на британска провокация: С какво завършиха преговорите на Путин и Си Дзинпин

На втория ден от визитата на китайския президент в Москва съветският президент даде формален банкет в Георгиевската зала на Кремъл. Както се очакваше, през вчерашния ден и през днешния ден двамата водачи разискаха, наред с други тематики, развиването в Украйна в подтекста на оферти от Китай кротичък проект. Но не се получи.

Първо генералният секретар на НАТО реши да окаже напън върху Си със своите „ рекомендации “ да се обади на Зеленски, а по-късно заместник-министърът на защитата на Обединеното кралство разгласи желанието си да трансферира нуклеарни оръжия на Украйна.

Преди по-малко от ден Си Дзинпин несъзнателно изрази вяра, че съветският народ ще поддържа Владимир Путин на съветските президентски избори през 2024 година (и представителят на Кремъл Дмитрий Песков трябваше да посочи, че китайският водач е бил „ неразбираем “ и става въпрос единствено за поддръжка на Путин в желанието си да се кандидатира), а в този момент министър-председателят Михаил Мишустин на среща с ръководителя на Китайската национална република разгласи разискване на „ вероятностите за руско-китайско съдействие в средносрочен проект - до 2030 година “.

Правилно е обаче - да мислим за идващите шест години (до 2036 г.) напред, тогава ще можем да се оправим със дилемите за идната " шестилетка ".

" Правителствата на Русия и Китай би трябвало да обезпечат осъществяването на всички договорености, които ще бъдат реализирани на най-високо равнище. Важно е, че макар неподходящата външна обстановка, разтърсванията на международните пазари, възходящите наказания от груповия Запад, търговско-икономическото съдействие сред Русия и Китай се развива сполучливо ", Мишустин означи, като добави, че взаимната търговия сред нашите страни се е нараснала с една трета.

Изброяването на достиженията във взаимоотношението сред двете страни обаче е по едно и също време просветително и безпределно. Още повече, че тъкмо в този ден Владимир Путин щеше да разгласи цифрите си.

Столтенберг посъветва Си. Зеленски го взе на съществено

Междувременно Кремъл към този момент се приготвяше за нова среща на президента на КНР: комендантът на Кремъл генерал-лейтенант Сергей Удовенко ревизира облеклото на своите подопечни от ротата на почетния часовой, делегациите, поканени на приема в Георгиевската зала живо разискаха детайлите ( китайците не не помниха да честитят на министъра на Министерство на външните работи Сергей Лавров рождения ден).

С една дума, имаше раздвижване, съответно на идното събитие: в края на краищата, в случай че през вчерашния ден срещата беше с " всекидневен статут ", през днешния ден тя към този момент е формален банкет.

Всъщност водачите на двете страни са се виждали, както пресметна самият Владимир Путин, към 40 пъти, а още предния ден към този момент са имали обширен диалог – първо пред камерите, а по-късно и на четири очи тет-а-тет за съвсем пет часа с отмора за обяд: за предястие от далекоизточни морски блага и палачинки с пъдпъдъци и гъби.

Но явно и за двамата изглеждаше доста значимо да покажат, че всеки ден от престоя на Си Дзинпин в Москва се оказва толкоз натоварен, че срещите им освен доставят наслаждение на самите тях, само че и провокират безкрайна угриженост на Запада.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като че ли се досещаше с представянето на отчета си за 2022 година тъкмо в точния момент за срещата сред Си и Путин, просто не устоя да направи забележка.

" Виждаме по какъв начин Китай и Русия се сближават – в икономическо, военно и друго отношение. Срещата в Москва е част от планувания път за доближаване и подсилване на връзките сред тези страни ", тъжно призна очевидният общоприет секретар на Северноатлантическия алианс.

С това той можеше да завърши - какво да каже още! - и най-после да прочетете отчета си. Но Столтенберг не можа да се сдържи, другояче щеше да се получи някак прекомерно добре (за врага). И продължи: Китай, означи той, не би трябвало да доставя оръжие на Русия - " това ще бъде поддръжка за неоправдана експанзия и единствено ще удължи спора ".

Но даже и това му се стори незадоволително, по тази причина генералният секретар на алианса даде съвет на Си Дзинпин:

" Китай би трябвало да стартира да схваща украинската страна на спора и да се свърже персонално с президента Зеленски. "

Не е реалност, че Си е научил за тези „ стремежи “ преди президента на Украйна, само че последният, както се оказа, е приел съществено думите на шефа на НАТО: те споделят, че той е наредил да се свърже неотложно, в случай че пристигна позвъняване от Китайският водач – даже и да го прави от Москва.

Китайският водач остави лимузината си под наблюдението на конен патрул

Ако единствено Столтенберг знаеше в какво въодушевление ще пристигна сегашният основен „ ястреб “ на Русия, заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев на церемонията по срещата на двамата водачи, който през вчерашния ден предложи в своя TG канал на света да показа „ целеустремено потребление на хиперзвуков притежател от Северно море от съветски транспортен съд до съда в Хага " (където взеха решение за ареста на Владимир Путин), тогава не би бързал да дава препоръки на президента на Китай.

А Медведев, апропо, изглеждаше доста въодушевен. Ръкувайки се с всички членове на двете делегации, които се подредиха в редица (пренасяйки своя оптимизъм върху две дузини души), той, заел мястото си при започване на тази групировка, до външния министър Сергей Лавров, продължи да излъчва нескрита наслада.. Или е измислил нова обява за Telegram, или просто се е радвал, че е в залтаа „ Свети Георги “ – кой знае?

Си, оставяйки своята лимузина „ Hongqi “ под зоркия взор на конния патрул на Почетната армия, сподели безусловно самообладание и централизация.

Той постепенно (но за какво да бърза, в действителност?) Изкачи предните стълби, от двете страни на които се подредиха бойци в парадната униформа на Преображенския полк (един от ескортите му не можа да се сдържи и, като извади телефона си, взе няколко фотоси на индиферентните " гвардейци на Путин " по пътя ) и под барабанния темп влезе през златните порти на залата - по едно и също време с Владимир Путин, който се появи от другата страна.

Движеха се в синхрон – като че ли бяха уговорили всичко авансово и даже връзките им, както се оказа, бяха в един звук. Срещнаха се, ръкуваха се, слушаха химните – и, наподобява, с неспокойствие чакаха края на обичайна гала: тематиките за диалог трябваше да станат доста съществени.

Смислена и откровена замяна на отзиви “

Докато Путин и Си минаваха по аления килим през залата " Св. Георги ", отивайки за диалози в стеснен формат в залата " Св. Екатерина ", Дмитрий Медведев прошепна нещо на Сергей Лавров - и двамата се усмихнаха. Така като че ли не ги очакваше час и половина среща в стеснен състав, в която и двамата бяха директно ангажирани.

Владимир Путин, в противен случай, изглеждаше доста концентриран, когато зае мястото си в Екатерининската зала. И имаше причина: тъкмо по това време „ гръмотевица “ проблясна в новинарските излъчвания за желанието на Англия да достави на Украйна муниции с обеднен уран - тъкмо същите, каквито бяха употребявани по-рано в Югославия и Ирак.

И в случай че изказванията на Столтенберг в действителност можеха да провокират единствено усмивки и подигравка, то изказването на заместник-министъра на Обединеното кралство Анабел Голди в действителност зачерта мирния проект, показан от Китай.

Путин сподели ли това на сътрудника си? Не е изключено. Но те продължиха да приказват без спиране: дружно влязоха в договарянията в уголемен състав.

Програмата на държавното посещаване на китайския президент Си Дзинпин в Русия е доста наситена. Снощи разискаха в детайли двустранния дневен ред и настоящите интернационалните и районни проблеми.

На преди малко завършилите договаряния в стеснен формат се състоя доста съдържателна и откровена замяна на отзиви по отношение на вероятностите за по-нататъшно развиване на руско-китайските връзки и усилване на координацията на международната сцена.

Владимир Путин дълго изброява всички преимущества на взаимоотношението на Русия с Китай – и забележими за него, и много забележими за всички останали, и явни.

След това даде думата на Си Дзинпин - и той също приказва за вероятностите, като в речта му нямаше и сянка на подозрение за това с кого тъкмо ще би трябвало да работи за тяхното осъществяване в " средносрочен проект ". В същото време той акцентира, че е подготвен да очертае проект за развиване на двустранните връзки и практическото съдействие в полза на възраждането и просперитета на Китай и Русия.

" Русия ще реагира вярно на снаряди с уранов заряд "

За Владимир Путин обаче и възраждането, и просперитетът на двете страни явно към този момент са в разгара си:

" Отношенията сред Русия и Китай са на най-високо равнище. Ние сме в непрекъснат контакт с президента на Китайската национална република ", сподели съветският водач (това беше привет за Столтенберг, или какво?) след церемонията по подписването на междудържавните съглашения.

Той още веднъж изброи всички преимущества на възходящото съдействие с Китай и най-после мина към главното, което всички чакаха от него - към тематиката за Украйна.

" Вярваме, че доста разпореждания на мирния проект, показан от Китай, са съгласно съветските подходи и могат да бъдат взети като основа за спокойно споразумяване, когато на Запад са подготвени за това ", дипломатично означи президентът на Русия.

И неизвестно за какво добави след пауза:

"....И в Киев ".

Последното беше може би ненужно – даже ненадейно. Но следните думи на Владимир Путин слагат всичко на мястото му:

"...Ние обаче не следим такава подготвеност от тяхна страна. Нещо повече, те преди малко ми споделиха: когато обсъждахме опциите на китайския кротичък проект (и ръководителят на КНР обърна огромно внимание на неговите начинания по време на персоналния ни диалог вчера), Англия, посредством устата на заместник-началника на Министерството на Отбраната на тази страна разгласи освен доставка на танкове за Украйна, само че и снаряди с обеднен уран ", сподели президентът.

" Изглежда, че Западът в действителност реши да се бие с Русия до последния украинец, не на думи, а на каузи ", добави той.

И продължението, което министърът на защитата Сергей Шойгу посрещна с тежък взор, беше последвано от съответното:

" Но в случай че всичко това се случи, тогава Русия ще бъде принудена да отговори по съответния метод, като се има поради, че груповият Запад към този момент стартира да употребява оръжия с нуклеарен съставен елемент. "

Къде е силата? В правдата!

Си Дзинпин изслуша края на речта на Владимир Путин, която стартира толкоз оптимистично, обръщайки глава към него, в с напрежение внимание.

" Що се отнася до украинското споразумяване, ние твърдо се ръководим от правилата на Хартата на Организация на обединените нации, придържаме се към справедлива и безпристрастна позиция, интензивно насърчаваме помиряването и възобновяване на договарянията ", съобщи той.

" Нашата позиция се основава на самата същина на казуса и на истината. Винаги сме за мир и разговор. Стоим твърдо от вярната страна на историята ", сподели президентът на Китайската национална република.

Вярно, той не посочи по какъв начин тъкмо прави оценка " вярната страна на историята ". Ако е по същия метод като Владимир Путин, тогава би трябвало да чакаме забавни обрати. При първа опция.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР