На втория ден от Коледа православната църква прославя Света Богородица

...
На втория ден от Коледа православната църква прославя Света Богородица
Коментари Харесай

На втория ден от Коледа честваме и Ден на бащата

На втория ден от Коледа православната черква популяризира Света Богородица като майка на Иисус Христос. Празникът през днешния ден се назовава Събор на пресвета Богородица. На този ден честваме и паметта на Свети Йосиф - бащата, отгледал Божия наследник. Затова 26-ти декември е и Ден на бащата. Тържествена света литургия за празника беше отслужена в катедралния храм " Свeти Александър Невски ".

Радостта от Христовото Рождество е огромна, и съгласно църквата ни, тя не може да бъде изчерпана единствено в един ден. Затова вторият ден на Коледа е отдаден на Божията майка. И на свети Йосиф - олицетворението на християнския татко, индивидът отгледал Иисус Христос, макар че знаел, че не е негов наследник, а Божи.
Иконом Николай Георгиев, отдел " Връзки с обществеността " към Св. Синод на БПЦ: Тук акцентът е върху силата на вярата, на това голямо доверие в Бога, който му открива тази велика загадка, с цел да може да понесе върху плещите си освен отношението на близките към него, само че да излезе с чест от обстановката и да стане Йосиф Обручникът, който всички генерации ще помнят и славят като оня, който е отрастил младенеца Иисус.
За Свети Йосиф е известно малко - че бил дърводелец и умрял надалеч преди Спасителя да бъде разпнат. Бил непретенциозен и добър човек, комуто било отредено да се грижи за прехраната на Светото семейство. Той, съгласно православната ни черква, демонстрира на всеки християнин какъв би трябвало да бъде и актуалният татко.

Иконом Николай Георгиев: Любящ, християнският татко би трябвало да бъде разбиращ, толерантен, пример на Бог-отец. Разбира се, това е път към съвършенство, който не се реализира със ставането на татко, т.е. чедородието не дава автоматизирано на всеки родител тези добродетели, по тази причина те би трябвало да се възпитават, да се отглеждат, предизвикват.
Бащи бяха пристигнали и на днешната литургия в катедралния храм ”Свети Александър Невски “. За страдание, нито един от тези, които попита екипът ни, не знаеше, че през днешния ден е Денят на бащата.

Честито и от нас на всички татковци!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР