На втората годишнина от началото на руското нашествие в Украйна,

...
На втората годишнина от началото на руското нашествие в Украйна,
Коментари Харесай

Мелони заведе Г-7 в Киев, за да даде знак за продължаващата подкрепа на Запада за Украйна

На втората годишнина от началото на съветското настъпление в Украйна, ротационният ръководител на Г-7 – италианският министър председател Джорджа Мелони, докара част от водачите на страните от Голямата седморка в Киев, с цел да насочат оттова обръщение за съпричастност с Украйна и за продължаваща поддръжка за тази страна, обобщава АНСА, представени от Българска телеграфна агенция.

В деня на втората годишнина от съветското настъпление в Украйна в Киев дружно с Мелони пристигнаха председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър председателят на Белгия Александър Де Кро,чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз, и министър председателят на Канада Джъстин Трюдо.  В срещите на върха на Г-7 нормално вземат участие и управителни фрагменти на Европейски Съюз. Четиримата водачи пътуваха с трен от Полша, като новината за визитата им беше обявена едвам през вчерашния ден сутринта от съображения за сигурност. 

Но още в четвъртък вечерта по време на присъединяване си в програмата „ Порта а врата “ по РАИ Уно, където Мелони приказва по редица въпроси, тя беше запитана от водещия Бруно Веспа дали ще координира от Киев оповестената за 24 февруари видеоконферентна среща на върха на Г-7 с присъединяване и на украинския президент Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога. В отговор на този въпрос, тя с усмивка съобщи: „ Ще забележим “, което породи още тогава спекулации, че тя ще пътува за Киев на 24 февруари. В това предаване също така Мелони съобщи, че Западът не би трябвало да дава сигнал за отмалялост в поддръжката си за Украйна. Тя напомни, че в случай че Западът не е работил в поддръжка за Украйна, то през днешния ден " щяхме да имаме една завладяна страна, една война, която е доста по-близо до нас и един свят, в който оня, който е по-силен във боен проект, може да нахлуе на територията на съседа си “. Тя също по този начин изрази виждане, че рецесиите, които са се умножили напоследък, са разследване на нашествието на Русия в Украйна, тъй като когато се разрушават разпоредбите на международния ред, човек се озовава в един свят на безпорядък.

А през вчерашния ден в извънредно изявление за италианския закостенял ежедневник " Джорнале ", Мелони съобщи, че  Г-7 ще продължи да поддържа Украйна в името на справедливия мир  и че срещата на групата в украинската столица ще оправи " обръщение, че да си на страната на Киев значи да предотвратиш окончателното разтрошаване на интернационалната система, основана на правила ".  Италианският министър председател сподели още пред " Джорнале ", че съветският президент Владимир Путин " може да бъде уверен да договаря единствено в случай че е обезпечен салдото на силите на бойното поле ". 

Четиримата западни водачи дружно с домакина си, Зеленски,  участваха през вчерашния ден в няколко прояви.  Първо те отидоха на летището „ Антонов “ в Гостомел, където отдадоха респект на украинските военни, изиграли основна роля в една от емблематичните борби още в първите дни на войната в Украйна, съобщи АНСА. 

" Това място е знак на неуспеха на Москва и на гордостта на Украйна, то ни припомня, че има нещо по-силно от ракетите и войната и това е любовта към земята и свободата “, съобщи там Мелони.   " Има героични жестове, които трансформират хода на историята и един от тях се случи на 24 февруари преди две години тук, откъдето стартира героичната опозиция на украинския народ и  където се провали проектът на Путин да смъкна демократичния режим единствено след няколко дни и да го размени с марионетно държавно управление, което да се подчинява на неговите указания “, акцентира Мелони. Тя добави, говорейки за Украйна, че тя е част от нашия дом и ние ще създадем каквото зависи от нас, с цел да я защитим ".

" Европа ще ви поддържа, до момента в който е належащо. Ще има повече финансова помощ, повече муниции “, увери председателката на Европейската комисия на собствен ред на същата гала. " Няма по-подходящо място от това летище, с цел да си напомним нашия ангажимент към Украйна ", добави тя и напомни, че на това летище е бил основан и най-големият аероплан в света " Антонов Ан-225 Мрия “. " Мрия значи фантазия. Мечтата, която имат украинците, е да получат своето място в европейското семейство и дружно ще осъществяваме тази фантазия. Украйна, в която настъпи мир, ще бъде част от Европа “, акцентира Фон дер Лайен. А още при идването си в Киев тя приветства „ невероятната опозиция на украинския народ и удостовери, че повече от по всяко време било Европейски Съюз и Западът застават на страната на Украйна, във финансов, стопански, боен и нравствен проект. И тази поддръжка ще продължи до момента в който страната бъде най-сетне свободна.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога прикани света да ускори натиска върху съветската стопанска система. Той благодари за помощите за Украйна, за всяко решение по отношение на глобите и за всяка стъпка, която разрешава да се стигне до обективен завършек на тази война. " Путин би трябвало да се провали, като стана тук в Гостомел “, сподели Зеленски и добави: „ Ще победим! Това ще бъде най-хубавият ден в нашия живот. Бием се за това. В продължение на 730 дни от нашия живот “.

Четиримата водачи, гостуващи в Киев, организираха след това диалози с украинския водач в президентския замък. Там Италия и Канада подписаха с Украйна съглашения за сигурност. Подобни съглашения Украйна към този момент подписа с Англия, Франция, Германия и Дания, като те са с дълготрайност от 10 години.

Канцеларията на канадския министър председател Трюдо съобщи, че съглашението сред Украйна и Канада включва " елементи за основните дълготрайни задължения на Канада, свързани с продължаването на поддръжката за Украйна ". Сумата на общата (финансова и военна) помощ, която Канада ще даде на Украйна тази година, възлиза на 2,2 милиарда американски $, оповестява канадската премиерска канцелария, съобщи Франс прес.

Съгласно контракта сред Рим и Киев, който също е за 10 години, Италия се ангажира при положение на нова офанзива против Украйна да сътрудничи неотложно и засилено, посредством механизъм за незабавна реакция в границите на 24 часа, съобщи АНСА. Рим ще продължи да оказва финансова помощ и военни помощи на Украйна. Мелони не посочи на каква стойност ще възлиза поддръжка за Украйна. Ангажиментите по контракта ще варират от съдействие в региона на защитата през разследващ продан и продан в региона на киберсигурността до възобновяване на Украйна. Италия към този момент е подсигурила финансирането на възобновяване на покрива на катедралата в Одеса, потърпевша при съветски бомбардировки на 23 юли предходната година. Италия се кандидатира и да играе първостепенна роля в поствоенното възобновяване на Украйна, като идната година ще бъде хазаин на конференция в тази тенденция. Мелони напомни през днешния ден в Киев, че Италия е отпуснала осми пакет военна помощ за Украйна и че дава на тази страна средствата, с които разполага и от които самата Италия няма да има потребност. Тя посочи това в отговор на журналистически въпрос дали Италия ще даде свои хеликоптери на Украйна.

На конференция след сключването на договорите Мелони също по този начин съобщи, че " проектът на Путин беше за светкавична война, която трябваше да направи по този начин, че Украйна да капитулира за няколко дни, евентуално за по-късно той да обърне взор към други близки страни “. Тя добави, че Путин не е  взел поради упоритостта на украинците и единството на Запада. " Това са двата детайла, поради които проектът му се провали ", добави Мелони. 

" Нашите срещи с италианския министър председател Джорджа Мелони постоянно са смислени. Днес имаме значим резултат. Подписахме двустранно съглашение за съдействие в областта на сигурността сред Украйна и Италия. Този документ слага солидна основа на двустранното съдействие в областта на сигурността сред страните ни в дълготраен проект. Освен това обсъдихме по-нататъшната поддръжка за Украйна в подтекста на италианското председателство на Г-7. Благодарен съм на Италия за поддръжката ѝ за Украйна и за нашите отбранителни качества, както и за напъните ни за възобновяване и за одобряването на военна помощ до края на 2024 година ", сподели Зеленски в обществената платформа " Екс " след подписването на двустранния контракт.

А на общата конференция по-късно украинският президент съобщи: " Трябва да създадем всичко, с цел да се уверим, че 2024 година ще се трансформира в решаваща година за възобновяване на същинската дълготрайна сигурност в Украйна и в света ". И добави към Запада: " Вие знаете от какво имаме потребност, разчитаме на вас ".

На същата конференция Фон дер Лайен заяви, че през идващия месец Европейска комисия ще отпусне първи транш от 4,5 милиарда евро от общата сума от 50 милиарда евро, предопределени за Украйна, която 27-те страни членки утвърдиха по време на срещата си на върха 1 февруари, съобщи АНСА. 

След диалозите в президентския замък четиримата водачи и Зеленски сервираха цветя на паметник в Киев в памет на починалите украински военни. Монументът бе открит предходната година и е стена със фотосите на починали военнослужещи, предаде АНСА, разгласила видео от церемонията.

Накрая от катедралата Света София Мелони дружно със Зеленски и останалите западни водачи организираха среща на върха на Г-7 във видеоконферентен формат. От срещата на върха обаче отсъстваше френският президент Еманюел Макрон, зает с един под напрежение ден, обвързван с недоволството на френските фермери, изразило се мощно по време на тазгодишното издание на селскостопанското ревю в Париж. На видеоконферентната среща на върха на Г-7 Франция беше показана от външния й министър Стефан Сежурне. 

След срещата водачите на Г-7 дадоха обещание, че цената ще продължава да пораства за Москва поради водената от нея война, съобщи Франс прес.   " Ние ще продължаваме да повишаваме цената, която Русия ще би трябвало да заплати за водената от нея война, ще продължим да понижаваме източниците на доходи за нея и да възпрепятстваме съветската военна машина “, се споделя в общо изказване на водачите на Г-7.

Лидерите на страните от Г-7 обявиха още, че ще поддържат Украйна толкоз дълго време, колкото е належащо и че ще търсят способи, по които могат да накарат Русия да заплати за вредите, които е предизвикала с нахлуването си на украинска територия, съобщи Ройтерс. " Украйна навлиза в третата година на тази тежка война, държавното управление и народът на Украйна могат да разчитат на това, че поддръжката на Г-7 ще продължи толкоз дълго време, колкото е належащо ", се споделя в изказване на водачите на страните от групата.

В взаимното си изказване водачите от Г-7 назоваха поименно Иран и Китай като страни, които оказват логистична поддръжка на Русия във войната ѝ против Украйна, съобщи Франс прес. Лидерите приканиха Техеран да постави завършек на помощта си за Москва. " Призоваваме Иран да спре да поддържа съветската войска ", се споделя в взаимното изказване, в което се показва и " паника от прехвърлянията в Русия от китайски компании (...) на съставни елементи за оръжия и съоръжение, които да бъдат употребявани във военното произвеждане ".

Украинският президент Зеленски прикани на собствен ред съдружниците си от Г-7 „ навременно " да дават военна помощ на страната му. „ Вие знаете доста добре от какво имаме потребност,  за да защитим нашето небе, с цел да укрепим нашите сухопътни сили, с цел да поддържаме и продължим нашите триумфи по море и знаете чудесно, че ние имаме потребност от това навреме и че разчитаме на вас “, съобщи Зеленски, представен от Франс прес.

Паралелно със срещата на Г-7 в Киев в Одеса, с цел да засвидетелства поддръжка за Украйна пристигна немската външна министърка Аналена Бербок.

Годишнината от началото на съветското навлизане в Украйна беше маркирана с редица демонстрации в поддръжка на Украйна, проведени в европейски градове, обобщава Франс прес.

В Москва съветската полиция пък извърши през вчерашния ден арести на публицисти по време на протест на дами на съветски военни, мобилизирани в Украйна и настояващи съпрузите им да се върнат вкъщи, съобщи Франс прес.

От физически отсъстващите в Киев водачи от Г-7  френският президент Макрон съобщи в послание в „ Екс “, че поддръжката на Франция за Украйна няма да отслабне и че Русия на президента Путин не би трябвало да разчита на каквато и да е отмалялост от страна на европейците. Макрон напомни, че след две години Украйна е на крайници, макар ударите, които е понесла. " Изходът от тази война ще бъде решителен за ползите, полезностите и сигурността на Европа “, предизвести Макрон.

Германският канцлер Олаф Шолц прикани Германия и Европа да положат повече старания в региона на защитата, тъй като „ Русия освен нападна Украйна, само че и разрушава мира в Европа “. Той прикани Германия и Европа да създадат повече, с цел да могат ефикасно да се пазят сами себе си, съобщи ДПА.

Британският министър председател Риши Сунак в публикация във в. „ Сънди таймс “ прикани западните страни да бъдат по-смели в конфискуването на съветските активи, които замразиха откакто нахлуването на Русия в Украйна. Той напомни, че Украйна продължава да се нуждае от повече оръжия с огромен обхват, безпилотни самолети и муниции, както и от друга помощ, съобщи Ройтерс.

По мотив годишнината генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи във видеобръщение: " Украйна ще се причисли към НАТО. Въпросът не е дали, а по кое време ".   " Докато ви приготвяме за този ден, НАТО ще продължи да поддържа Украйна. За вашата и за нашата сигурност ", сподели Столтенберг. Генералният секретар на НАТО дефинира обстановката на фронта в Украйна като " извънредно сложна " и сподели, че " няма никакви признаци " съветският президент Владимир Путин да се готви за мир, тъй като задачата му да господства над Украйна не се е трансформирала. Но Столтенберг прикани да не се губи вяра и похвали украинските сили. " Вие си върнахте половината от територията, завзета от Русия. Изтласкахте Русия от огромни региони при Черно море. И нанесохте тежки загуби на съветските сили ", сподели той. Столтенберг означи, че страните членки на НАТО са дали до момента на Киев помощи в размер на милиарди долари. " На път сме да окажем още поддръжка ", даде обещание той, представен от ДПА и от АНСА.

Срещата на върха на Г-7 в Киев, управлявана от Мелони, последва една интензивна седмица, по време на която Съединени американски щати и Канада оповестиха нови наказания против Русия. Европейски Съюз също одобри 13-и пакет от наказания против Русия. Русия пък разшири пък листата си със наказания против Европейски Съюз.

Годишнината от началото на войната в Украйна беше маркирана на фона на шока от гибелта в пандиза на съветския опозиционен водач Алексей Навални. Вчера след едноседмично гледище тялото на Навални беше предадено на неговата майка, откакто ден по-рано тя съобщи, че е била притискана до броени часове да вземе решение дали той да бъде заровен в доста стеснен фамилен кръг или в противоположен случай ще бъде заровен в наказателната колония, в която умря. Смъртта на Навални също стана мотив за демонстрации в редица европейски страни.

Срещата на върха в Киев за самата Мелони беше първата среща на върха на Г-7, ръководена от нея в качеството й на ротационен ръководител на организацията.  Мелони е за повторно в Украйна. Тя посети тази страна предходната година малко преди първата годишнина от началото на съветското настъпление. Сега пътуването на Мелони до Киев става в миг, в който тя има редица вътрешни проблеми, свързани с различия сред държавното управление и някои регионални шефове по отношение на делегираната автономията на италианските райони, правото на трети мандат за регионалните шефове или отпущането на пари за районите в Южна Италия, показват италиански медии. Същевременно в Италия се  заговори и за цензура в публичната медия РАИ по отношение на войната в линията Газа, а по време на пропалестински митинги в Пиза и Флоренция в петък полицията влезе в конфликти с стачкуващите и опозицията изиска пояснения от държавното управление за тези произшествия. Срещу Мелони бяха отправени и рецензии поради съглашението за миграцията с Албания, което преди дни албанският парламент поддържа.

Според италианската медия „ Пост интернационале “ отсъствието на Макрон от видеоконферентната среща на върха на Г-7 през вчерашния ден не е било инцидентно и той е показал неуважение към Мелони. В допълнение на това беше обявено, че на следващия ден френският президент провежда интернационална среща в поддръжка на Украйна, която ще се състои в Париж и която наподобява като конкурентна самодейност на самодейността на Мелони за Г-7 в Киев.  В срещата в Париж ще вземат участие държавните глави и държавните ръководители на няколко страни или представители на равнище министри ", с цел да бъдат " разисквани наличните благоприятни условия за усилване на партньорското съдействие в поддръжка на Украйна ", се споделя в изказване на Елисейския замък, в което не се вършат повече разяснения.

Приближени на Мелони обаче отхвърлят версията, че Макрон целеустремено е пренебрегнал през вчерашния ден срещата на Г-7, управлявана от нея. Те споделят, че водачите на Г-7 авансово са били осведомени, че Макрон няма да взе участие в нея. Близки до Мелони споделят, че през вчерашния ден тя е изразила пред Макрон състрадание поради сложния ден, който той е имал поради фермерските митинги.

Визитата на четирима западни водачи в Киев подсети доста за една аудиенция на други четирима водачи в Киев през юни 2022 година Тогава в украинската столица пристигнаха Макрон, Шолц, румънският президент Клаус Йоханис и тогавашният министър председател на Италия Марио Драги. След това Италия и Франция проведоха, всяка една от тях, интернационалните конференции, отдадени на тематиката за възобновяване на Украйна след войната. А пред Украйна се отвори пътя към еврочленството.

Макрон планираше аудиенция в Киев в средата на февруари, само че тя беше отсрочена от съображения за сигурност. На 16 февруари вместо това той одобри Зеленски в Елисейския замък,  припомня Франс прес.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР