На втората година от военните действия в Украйна се оказа,

...
На втората година от военните действия в Украйна се оказа,
Коментари Харесай

Линията Аксьонов в Крим засега не е като линията Мажино във Франция

На втората година от военните дейности в Украйна се оказа, че полуостровът няма да бъде подготвен за отбранителна борба доникъде на пролетта.

Три много страхотни събития се случиха в Крим на миналия Ден на бранителя на Отечеството. Вътрешната връзка сред тях наподобява неоспорима.

Първият факт: изцяло ненадейно за жителите и гостите на полуострова на 23 февруари по техните радиостанции прозвуча химнът на Украйна, а незабавно след него апел към смаяните слушатели от началника на Главното разследващо ръководство на министерството на защитата на прилежащата страна генерал-майор Кирил Буданов.

Същността на изказването в резюме: Крим и Донбас „ ние сме на път да се върнем “, след което предателите на киевските управляващи ще бъдат открити и унищожени до последния. А за така наречен „ патриоти на Украйна “, командваше през днешния ден в ефир основният противников вредител за Русия, е настъпил моментът внезапно да се засилват в избраните територии.

Както скоро изясни заместник-министърът на вътрешната политика, информацията и връзките на Крим Юлия Кулик, това деяние на Буданов стана допустимо вследствие на хакване на ефира на кримските радиостанции Спутник и Вера от незнайни хакери.

В резултат на това думите на Буданов бяха чути от слушалки в Алуща, Белогорск, Джанкой и Судак. Нападателите не съумяха да хакнат ефира в Симферопол и Севастопол.

Вторият факт: същата вечер в 19:55 Главното ръководство на Министерството на изключителните обстановки на Крим получи известие, че е осъществена сериозна измама на железопътната линия покрай село Почтовое, на към 12 километра от Симферопол. С помощта на машина за заваряване е била деликатно изрязана огромна част от една от релсите. В резултат на това придвижването по сектора Симферопол-Севастопол беше прекратено за няколко часа. Задържани са един пътнически и два крайградски влака.

Факт трети: точно в Деня на бранителя на отечеството ръководителят на Крим Сергей Аксьонов разгласи, че стартира построяването на мощна линия от отбранителни уреди в рамките на полуострова, чието създаване беше подкрепено от Владимир Путин. Крайният период за довеждане докрай на строителството на укрепленията, съгласно Аксьонов, е 15 април 2023 година

Ръководителят на републиката счете за належащо да подчертае: „ Това е моя самодейност, благодаря на президента, той я поддържа. Ако искаш мир, се подготви за война. "

" Крим е съветски и ще си остане вечно, каквото и да крои някой там. Аз давам отговор за териториалната защита на Крим, изцяло управлявам обстановката, знам кой на какво място е и защо дава отговор ", безапелационен бе той.

С кой от трите изброени обстоятелството ще стартираме днешния диалог? Може би - от последния, " аксьоновския ". Защото другите две, в случай че погледнете, са негови производни.

Значи нищо не ви шокира в думите на Аксьонов? Това е необичайно.

Трябва да призная, мислех и към момента мисля: на коя линия да копаят окопи, траншеи, да се построяват инженерни бариери и да се провеждат землянки е въпрос извънредно на военните. И въобще не на ръководителите на съветските райони.

Но в случай че възпитаникът на Висшето военно-политическо строително учебно заведение в Симферопол (1993 г.) Аксьонов тъкмо в този момент, съгласно него, е заставен по лична самодейност и със силите на извънредно цивилен организации, подчинени на него, да поеме подобен случай, става известно, че конят не се е търкулнал на този завой преди него? Как би трябвало да се схваща това навръх годишнината от началото на нашата спецоперация в Украйна?

Как да разбираме, че, става известно, най-важната съветска отбранителна линия в северната част на Крим, макар най-енергичните старания на локалните управляващи в инженерно отношение, няма да бъде дефинитивно подготвена още към два месеца (до 15 април, съгласно изчисленията на Симферопол)?

И това в случай, че от предходната есен в целия свят се приказва първо за зимната, а в този момент за решителната пролетна атака на Украйна против Крим и Донбас?

Единственото, според мен, най-малко някакво опрощение за тази чудноватост: след загубата на Херсон в посоката на хипотетичния главен удар на Въоръжените сили на Украйна от Запорожие до Мелитопол и по-нататък - до Крим, има няколко мощни отбранителни линии.

Ние оборудваме евентуален спектакъл на военни дейности на по-голяма оперативна дълбочина. Първата е зона за тактическа защита, ешелонирана на няколко десетки километра. Тя минава в непосредствена непосредственост до днешното очертание на линията на прикосновение в Запорожка област.

Основната отбранителна зона, доколкото може да се разбере от оскъдните отчети по този въпрос, минава в региона на Мелитопол. Което и в Киев, и в Москва се счита за основна точка на възможна украинска офанзива против Крим.

В същото време нашите генерали чакат най-голямата заплаха, съдейки по конфигурацията на пламенно построената отбранителна линия по централната линия Орехов-Токмак-Мелитопол.

Има данни, че по нея работят освен съветски сапьори, само че и огромен брой цивилни експерти. Освен това освен от близките села и градове, само че и строители, както и земекопна техника, изпратена от доста райони на Русия.

Говори се, че даже наемни служащи от други републики работят интензивно там по специфични контракти. В частност – централноазиатските.

Ако това е по този начин, тогава тези укрепления на територията на Крим, за чието създаване в този момент е толкоз угрижен Сергей Аксьонов, са тиловата отбранителна линия на въоръжените сили на Руската федерация в посока Запорожие. Врагът ще може да я доближи единствено в случай че първо превземе и Мелитопол.

Но даже и това би било съвсем злополука за нас. Защото на 40 километра южно от този град има обстойно Млечно устие. Пробивът на неговите крайбрежия от украинските войски към този момент би означавал техен достъп до Азовско море. Което от съвсем година сме привикнали да считаме за вътрешни съветски води.

Но даже и да се случи, основната свещена цел както за Киев, по този начин и за неговите съдружници беше и ще си остане Крим.

Защото неговата загуба, съгласно нашите врагове, би била най-осезаемото „ стратегическо проваляне “ на Русия в борбата за Украйна. Поражение, което в действителност би „ анулирало “ в съзнанието на нашите жители десетилетия от много сполучливото президентство на Путин и би послужило като задействащ механизъм за колапса на Русия, толкоз скъпа на нашите врагове, би принудило нейния флот фактически да се отдръпна освен от Средиземно море, само че и от Черно море.

Така или другояче, през ноември 2022 година някогашният пълководец на сухопътните сили на Съединени американски щати в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис оцени по този начин вероятностите за допустима борба за Крим:

„ Всички пътища водят към Крим. И до момента в който се доближават от ден на ден и повече, те ще могат да употребяват HIMARS и други далечни прецизни удари против съветски цели в Крим ".

" И щом стартират да употребяват високоточно оръжие против съветски военновъздушни бази и логистични и военноморски уреди в Крим, тогава считам, че Крим ще стане неспособен за защита. И по тази причина имам вяра, че Украйна ще освободи Крим преди лятото ", съобщи още той.

Ако приемем даже за секунда, че американският военачалник Ходжис не просто раздрусва въздуха, това значи, че имаме незабавна потребност от тилова отбранителна линия на полуострова. Но не под формата на ударна общокримска структура, а от дълго време и изцяло подготвена да отблъсне украинската атака на полуострова. Включително в смисъл на действително, изпреварващо, а не " хартиено " полево попълване на боеспособните съветски запаси.

Още по-тревожно е, че, както следва от думите на Аксьонов, ние през днешния ден нямаме нищо сходно по тези места. Ние не, макар че самият факт на началото на строителството на укрепления в северната част на полуострова през ноември 2022 година беше видян даже от американците.

Тогава, дано ви припомня, американският експерт по OSINT (Open Source INTelligence или „ разузнаване с отворен код “) Бенджамин Питет, който призна, че от известно време стартира да гледа с изненада сателитните изображения на частната компания Planet Lab (САЩ). Те ясно демонстрират, че руснаците са се занимавали с копаене на окопи в региона на Армянск и Чонгар. В същото време, уточни Питет, освен се издигат нови, само че и се възвръщат остарели защитни структури.

В същото време първите сходни изображения на галактически карти започнаха да се появяват от началото на октомври. Тоест тъкмо когато в Москва беше взето решение да напуснем принудително стратегически най-важния за нас плацдарм край Херсон и да изтеглим войските на левия бряг на Днепър.

Очевидно почти от този момент военната опасност за Крим в съветския Генерален щаб стартира да се прави оценка като много висока. И такава проницателност не може да не радва.

Но в случай че построяването на отбранителна линия в северната част на Крим към момента наподобява доста надалеч от довеждане докрай, тогава още веднъж е налице поговорката: „ Гръм в случай че не удари - селянинът няма да се прекръсти “?

Междувременно по какъв начин се построяват в действителност мощни укрепени региони, способни да държат цели армии пред себе си с месеци, в случай че не и с години, ни демонстрираха тъкмо украинците. И не престават да демонстрират.

Особено безапелационно - покрай Авдиевка. За която втора година, става известно, се бием с чело в нея, с цел да спрем обстрела на Донецк, който е единствено на малко повече от дузина километра от Авдиевка. Те сложиха под нея, както свидетелства някогашният министър на защитата на ДНР Игор Стрелков, рой от най-боеспособната пехота на Донбас. Но до момента не са съумели да завладяват Авдиевка.

Това значи ли, че е допустимо да се основат укрепления, които са непробиваеми за настъпващите в намерено поле? Нашите военни инженери по-лошо ли са професионално готови от украинските или натовските? Не мога да допускам.

Значи е нещо друго. Със сигурност - в решенията, взети от висшата военна власт в Москва. В това по какъв начин тя провежда подготвителната работа на фронта. Какви средства се отделят за това. Как приоритизира другите оперативни области.

В тази връзка смятам за подходящо да споделя още едно свое безпокойствие по отношение на подготовката на Крим за защита. Имам поради транспортната логистика. Същата логистика, заради сериозното нарушение на която с ракетни офанзиви от Украйна, бяхме принудени да напуснем Херсон преди четири месеца. И като цяло - целият десен бряг на Днепър.

Уви, както се вижда от цитата на военачалник Ходжис нагоре, ние в този момент даваме вяра на нашите врагове, че същото може да се случи и с Крим. Какво ще стане, в случай че и той също е " несъответствуващ за отбрана ".

Защо това може да се случи? Защото на полуострова още от руско време, по най-фатален метод, може би, за изхода на военните дейности за него, е проведена железопътна връзка. А точно: от Кримския мост няма метод да стигнете от Симферопол и Севастопол с трен, с изключение на през Джанкой. От който до провлака е хвърлей камък.

И в случай че врагът от континенталната част на Украйна в миналото доближи тази линия, той ще може да обстрелва гарата Джанкой съвсем от обсега на стволова артилерия. А от РСЗО - сигурно.

Не става въпрос единствено за пътническата връзка на най-важните градове на Крим с съветската „ Велика земя “, която може да бъде прекратена от силите на вражеската артилерия безусловно на идващия ден. Въпреки че и за това.

Но доста по-критично е, че доставката на гориво, храна, муниции, оръжие и всевъзможни други значими артикули за съветските въоръжени сили мигновено ще стане невъзможна с влакове до централната част на полуострова и до основната база на Черноморския флот..

И всички за какво? Да, тъй като от времето на Съюз на съветските социалистически републики една-единствена железопътна линия води от Керч (а затова и от ултрамодерния Кримски мост) до Джанкой. Еднорелсова линия и даже не е електрифицирана. Следователно пропускането на този „ път на живота “ и без никакви обстрели от Украйна е извънредно лимитирано.

Най-поразителното е, че военната заплаха от такова положение на транспортните връзки трябваше да стане явна даже и за най-глупавия наш боен водач най-малко след 2014 година

Когато въоръжените сили на Украйна, без никаква специфична интервенция, заеха позиции в региона на Геническ и Арабатската коса, откъдето към този момент беше по този начин до нашите релси в Крим - просто да се изплюят. Не се изплюха единствено тъй като нямаше команди от Киев и Вашингтон. Но тя беше предстояща.

Защо не направихме нищо и за какво не го вършим и през днешния ден, когато врагът е на прага ни?

Не, почтено казано, нещо е направено. Само на хартия.

Още през ноември 2017 година държавното управление на републиката предложи, по едно и също време с построяването на Кримския мост, да стартира построяването на нова железопътна линия от Керч не на север от полуострова, а непосредствено до Симферопол през Белогорск. За да се отстрани голямото отклоняване, което усилва времето за пътешестване за всеки трен с най-малко четири или пет часа.

Изследователската група на консорциума, състояща се от Инжпроектизискания, Гигпрогор, МСУ Маяк, ЖСК, ВЕО на Русия с присъединяване на експерти от Гипротранспут, Трансинжпроект, Кавгипротранс, Сибгипротранс, Трансинжпроект и Ростовгипрошахт, даже план на идея за интегрирано развиване на Кримските железници е създаден авансово, което е осигурило строителството, което ни интересува през днешния ден. Дължината на новия клон ще бъде единствено 215 километра. Емисионната цена е 35 милиарда рубли.

За да се форсира работата и да се спестят пари, беше препоръчано да се поставят нови релси паралелно с построяването на федералната автомобилна автомагистрала Таврида по същия маршрут, което единствено по себе си коства на страната не по-малко от 166 милиарда рубли.

Предвиждаше се първият стадий от новата железопътна линия да бъде приключен до 2019 година Когато секторите Керч-Феодосия (дължина 94,3 километра) и Феодосия-Симферопол (дължина 121 километра) ще бъдат в цялостна подготвеност.

Тепърва ще е належащо да се приключи построяването на нови гари, гари, вагонни и локомотивни депа. Но главното щеше да бъде направено - преди три години транспортът на товари щеше да е на относително безвредно разстояние от границите на Крим.

Какво не са създали? А както постоянно са пестили пари. Сега е допустимо, в случай че обсадата стартира, да би трябвало да платите с друга " валута ". Животът на бойците и животът на цивилните в Крим.

Справка

Построена в края на 20-те години на предишния век, линията Мажино с дължина 400 километра по фронта и до 22 километра дълбочина е кръстена на Андре Мажино, министър на войната на Франция. Това е било верига от най-мощните бетонни отбранителни уреди, 118 артилерийски форта, към 100 подземни убежища, казарми и 100 километра подземни галерии. В складовете имаше тримесечен ресурс от храна и муниции.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР