На всички ни се е случвало. Някой се прозее в

...
На всички ни се е случвало. Някой се прозее в
Коментари Харесай

Когато любимият им човек се прозее, слоновете също се прозяват

На всички ни се е случвало. Някой се прозее в градския и всички към него стартират да го повтарят под строй. Прозявката е постоянно срещана при гръбначните животни (особено при ленивците), само че заразната прозявка е необичаен феномен. Сега ново проучване, оповестено във Frontiers in Veterinary Science, разкрива, че гигантските и гениални слонове прихващат прозявката на хората.

Защо прозявката е заразна? Все още не знаем сигурно. Според някои изследвания това държание е обвързвано с проявата на емпатия. До момента междувидовата заразна прозявка бе следена само при кучета и шимпанзета (нашите най-близки роднини измежду приматите). Изглежда обаче и слоновете могат да прихванат прозявката ни, само че изискването е, че би трябвало да ни познават добре.

Зоуи Росман от Университета на Ню Мексико вижда това държание при слоновете за първи път, когато учи държанието на пленени животни през 2017-а. В желанието си да научи повече за него, тя и екипът ѝ отпътуват за парка за слонове Книсна в Южна Африка.

Росман сортира тези хора, които слоновете харесат най-вече, и ги следи в границите на 2 седмици, до момента в който и имитират и прозявки, и необятно отваряне на уста без присъщите за прозявката характерности.

Актьорските умения на хората в края на краищата дават резултат. Оказва се, че слоновете са по-склонни да прихванат тяхната прозявка, откакто видят същинска или подправена, в сравнение с гореспоменатото необятно разтваряне на уста, което няма доста общо с прозяването. Учените следят 10 африкански слона в границите на 13 поредни нощи и записват 9 случая на интраспецифични (между същите видове) заразни прозевки. От тези 10 слона 7 са взели участие в опитите с хора и 3 от тях са прихващали прозевките им. „ Това е първият път, в който се регистрира интерпсецифични (между разнообразни видове) заразни прозявки при слонове в отклик на прозявка на човек, който познават “, пишат създателите на проучването.

Слоновете са извънредно интелигентни и обществени животни. Ето за какво е изцяло обикновено да чакаме, че те ще демонстрират сходно държание между тях, споделят създателите на проучването. Що се отнася до прозевките, които прихващат от хората, съгласно Росман те са индикация, че слоновете в плен образуват значими обществени връзки с хората, които би трябвало да се резервират непременно, с цел да се подсигурява положителното психическо положение на животните.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР