На всички ни се е случвало да усетим, че сякаш

...
На всички ни се е случвало да усетим, че сякаш
Коментари Харесай

Дежавю - игра на мозъка или нещо повече

На всички ни се е случвало да усетим, че като че ли и преди сме били на същото място, в това време и в безусловно същата обстановка. Все едно сме виждали този човек и сме преживявали безусловно същата преживелица. Но значи ли това, че знаем какво ще се случи след секунди?

Дежавю е термин, въведен от френския психолог Емил Боарак. Хората, вярващи в паранормалното обаче, го свързват с прекарвания от предходни животи. Учените много размишляват по тематиката, само че по този начин и не могат да стигнат до единно решение какво тъкмо провокира едно дежавю.

В превода дежавю значи " към този момент забелязано ". Но в случай че в действителност сме претърпяли даден миг, значи същото може да се каже и за идващия, нали?!

Според последното изследване на Държавния университет в Колорадо, предчувствията, които съпровождат това събитие, не са доста за доверяване. Те са лъжливи. Когнитивните психолози са безапелационни, че в миг на дежавю няма по какъв начин да виждаме напред в бъдещето.

Усещането е същото като когато споделяме, че една дума ни е на езика, само че по този начин и не съумяваме да се сетим за нея. Чувстваме, че сме били там и преди, само че не знаем по кое време и за какво. Според един от откривателите по въпроса, дежавю е просто форма на знание, особена негова демонстрация.

Знаем нещо за обстановката, в която сме сега, което избираме да не знаем. Дежавю получаваме тук-там, които доста наподобяват на други, където сигурно ме били. Приличат, а не наложително са същите. Затова и обстановките са разнообразни, както и това какво произлиза от тях, написа Daily Mail.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР