На всички казвам епилепсията е лечима и не живейте повече

...
На всички казвам епилепсията е лечима и не живейте повече
Коментари Харесай

Над 10 000 души у нас се нуждаят от хирургична интервенция за лечение на епилепсия

„ На всички споделям епилепсията е лечима и не живейте повече в този смут. От 13 години не взимам никакви лекарства, нямам пристъпи и пребивавам естествен живот. През 2010 година се оперирах в Специализирания център по хирургия на епилепсията в УМБАЛ „ Свети Иван Рилски “ и оттогава имам същински живот. До преди този момент всеки ден живеех в очакване на следващия заплашителен припадък. Сега съм същински щастлива и в очакване на моето бебе “.

Тази история на пациентка, споделиха от лечебното заведение в денят отдаден на повишение на осведомеността за болестта епилепсия –26 март Purple day. Целта на Purple day е да насърчи хората да научат повече за епилепсията, да разпознават признаците на пристъп и да поддържат хората, живеещи с това заболяване.

„ С наслада можем да споделим, че този голям проблем за голям брой деца и възрастни, е към този момент реализуем “, споделиха още от болничното заведение. В клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ действа единствения в България профилиран център по хирургия на епилепсията, в който се прави диагностика и хирургично лекуване на рефрактерни (неповлияващи се от медикаменти) епилепсии, управителен от доцент доктор Красимир Минкин.

Доказано е, че хирургичното лекуване е единственото, което води до изцеление на болните от епилепсия, само че с цел да се покачат възможностите за триумф от главно значение е точното локализиране на епилептогенното огнище и навременната хирургична намеса.

Болните от епилепсия в България са към 50 000 души, като 25% от тях са медикаментозно-резистентни. Медикаментозната устойчивост се смята за потвърдена, когато два подобаващи и вярно приложени медикамента не са довели до приемлив надзор на епилептичните пристъпи. Следователно, към 10 000 български пациенти се нуждаят от преценка дали хирургична намеса би направила тяхното заболяване по-леко или даже да докара до прекъсване на епилептичните пристъпи.

Обикновено при половината от вярно изследваните пациенти хирургичното лекуване се оказва допустимо. Много значимо е, че най-засегнатата от болестта група са децата, като над 60% от епилепсиите стартират от ранна детска до юношеска възраст. Поради това, хронично протичащата и с чести пристъпи епилепсия води до редица основни, отрицателни последици върху развиването и живота на засегнатите деца, а и на техните фамилии.

Случаите на пациенти с медикаментозно-резистентна епилепсия изискват прецизна спомагателна диагностика и скъпоструващо съоръжение. Центърът по Хирургия за епилепсия разполага с два апарата за дълготрайно многоканално видео-ЕЕГ мониториране за регистрация на епилептични пристъпи, два апарата за рутинно ЕЕГ, профилирана образна диагностика с магнитно-резонансна томография, която включва и функционален магнитен резонанс с благоприятни условия за мозъчна ПЕТ и СПЕКТ, невропсихологични и други модерни функционални и морфологични мозъчни проучвания. Наличието на стереотаксична техника разрешава осъществяване на стереотаксична ЕЕГ, което се реализира единствено в най-развитите центрове.  Благодарение на напъните на доцент Димова и доцент Минкин, Центърът за Хирургия на Епилепсията работи по одобрените международни стандарти и получи интернационално самопризнание през 2014 година, когато стана част от основаната в Европейския Съюз мрежа на европейските референтни центрове по епилептична хирургия, включващ 13 центъра от Западна и Източна Европа, а от 2017 година е член на групата EpiCARE, приета от Европейски Съюз като Европейска Референтна Мрежа (ERN) за редки и комплицирани епилепсии.

В Центъра за функционална и епилептична хирургия към Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ всекидневно се наблюдават деца с медикаментозно-резистентни епилепсии, като всяка година се организира дълготрайно видео-ЕЕГ мониториране (т.е. видео-ЕЕГ проучване в границите на най-малко 3 дни), при над 100 пациенти (над 50 деца) с тежка медикаментозно-резистентна епилепсия. През интервала 2008-2023 година са оперирани над 350 пациенти и при над 70% от тях е реализиран цялостен надзор над епилептичните пристъпи. В Центъра се реализират и всички одобрени хирургични техники за лекуване на епилепсия, в това число най-сложните като хемисферотомии и най-скъпите като вагусова стимулация, като те се покриват от НЗОК. В центъра се лекуват и пациенти от чужбина, а експертите от този център пътуват един път годишно до Армения, където сътвориха дружно с арменските си сътрудници първия център за хирургия на епилепсиите в Армения, в който към този момент са оперирани 30 пациенти.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР