На всички е известно кой е първият човек, докоснал се

...
На всички е известно кой е първият човек, докоснал се
Коментари Харесай

Shake that Хълм - ден втори: До Космоса и назад с характер

На всички е известно кой е първият човек, докоснал се до безбрежието на Космоса. Но надали някой допуска, че в границите на малко повече от 3 часа над 1000 души отлетяха #заедно и видяха планетата като препинателен знак. Това прекарване, съвсем като трогателен сън, се оказа допустимо на поляната под Джендема, където е може би едно от най-подходящите места за фестивали. Точно там до хълма се сипе огън и жупел, а повода е осмото издание на Shake that Хълм. 




Тридневното събитие стартира в петък следобяд и единствено за ден набра такава инерция, че тя няма да се изразходи и при промяна на четири сезона. И това му е най-хубавото. Оставя подобен заряд у музикалната душа, че й стига да издържи цяла година - до идващия път. 





Вторият ден на Shake that Хълм се оказа джакпот както за многочислените гости, по този начин и за уредниците. Музикалните подиуми възпламениха прожекторите с Veneta, която е и водещата на фестивала. Нейната задача този път, с изключение на да показва възприятието си за комизъм до момента в който показва групите от дългия плакат, бе да вдигне градуса, да разпее и да раздвижи публиката. Veneta се оправи повече от професионално, изпя обичани от публиката кавъри и настроението внезапно потегли нагоре. Това се назовава темперамент, както пеят в свое парче идващите във фестивалната музикална епопея. 







Да, приказвам за шеметните Cool Den. Като една мощна рок пружина, момчетата от лудата тайфа скочиха на сцената и безусловно я направиха на дреб, както се споделя на чист български. Cool Den към този момент имат два албума зад тила си, а почитателите им се множат всекидневно и към този момент имат повече от група с 20-годишна история. И това не е без причина. Звученето, текстовете на песните и театралното държание на групата заформят взривоопасен коктейл, от който всеки желае да пие на екс и да потъне в дупката на житейските истини. Cool Den нямат стилови граници. Те се нареждат там, където им е комфортно и там, където публиката се усеща удобно. Всяко едно тяхно парче споделя история, носи обръщение и ръфа безмилостно българската реалност – тъкмо както един молец не прости на вкусните облекла.

















Публиката знаеше всяка строфа, пееше с цялостно гърло й доближи до оня музикален възторг, за който хората четат единствено по книгите, за по-малко от ария време. Фронтменът Никола пък толкоз се изкефи на взаимната сила, че се качи на едно от преградните пана, разделящи сцената от публиката, и се хвърли в обятията на почитателите.  Cool Den извършиха „ Молец “, „ Характер “, „ Лешояд “, „ Алгебра “, „ Игра на живот “ и още доста други. 





Последният ред в пътеписа „ До Космоса и обратно “ сложиха невероятните Керана и космонавтите. Пловдивското знамение, което се отличава с невъобразим професионализъм и галактическа сила, стъпи на сцената на Shake That Хълм и остави дълбоки следи както в историята на фестивала, по този начин и във вътрешната галактика на всеки един, който имаше привилегията да им се наслаждения от близко. Няма да ми омръзне да дублирам, че изразните средства в българския език са безусловно незадоволителни да опишат всичко това, което са Керана и космонавтите.





Групата попада в рубрика „ Различни “ и дава на публиката кълбо от страсти, което никой различен не е кадърен даже да се опита да направи. Съвсем неслучайно космонавтите са най-желаната фестивална тайфа в страната и обикалят с галактическия транспортен съд без отмора. Но в Пловдив...в Пловдив нещата стоят по-различно. Не единствено поради връзката им с града под тепетата, а поради химията, която има сред Керана и космонавтите и фенската маса тук. Тази удивителна реципрочност трансформира един концерт от просто събитие в незаместим спомен, трансформира с едно натискане на бутона суровата действителност в полет до звездите, режисира самоуверено човешките страсти в страховит нравствен театър. За Керана и космонавтите важи с цялостна мощ „ Толкоз мога, толкоз давам “.  Пълното себераздаване до финален мирис води до равносилен отговор на публиката. Ето този момент би трябвало да бъде запечатан в капсула на времето и да бъде изпратен в Космоса...защото е галактически. 















Незаменимите Керана и компания започнаха сета си точно с парчето „ Толкоз мога “, чиито клип в огромната си част е сниман на Plovdiv Stage Park до Младежкия рид. Последваха трансформиралите се в шлагери „ Песен “, „ Не “,  „ Закърнели сетива “, „ Слаба силност “, „ Отлагам “ и други. Сетлистът, както постоянно до момента, бе структуриран по този начин, че бомбата да избухне с оптималната мощ. Публиката обожава бандата и не се помири елементарно с обстоятелството, че би трябвало да освободи сцената за идващия, заключителен за вечерта, реализатор. 

















Става въпрос за екстравагантният Иво Димчев. Определено той може да се назова музикално събитие. Със своята нестандартност той предизвика публиката да го обикне дотам, че да става и да си ляга с песните му. Димчев не загуби нито секунда на сцената, а напряко стартира с  хита „ Парцал “, а след това продължи да реди забавните си музикални творения едно след друго. Певецът, който се трансформира в сензация в английския X Factor, има неповторими гласови благоприятни условия, които му разрешават свободата да опитва с каквото и както си пожелае. Именно това го прави скъп, пъстър и халюцинационен за родната сцена. Димчев сложи хубав край на втория ден на приключението, наречено Shake That Хълм. 









Фестивалът продължава и през днешния ден. Последният ден предлага широкоспектърна музикална стратегия, която включва Илин Илински, MixMe и Мила Робърт.  На Vibrant stage гостите са Dimo BG, Burlak, Vasco C, Silver Ivanov, Milen, Mr. K, Rocco и ALX.  Отново разполагаем са детски и фамилни занимания – изобразяване с къна, клас по зумба и улични танци, изобразяване на графити и какво ли още не. Убеден съм, че ви звучи добре като проект за неделя вечерта! 






фотоси от Наташа Манева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР