На всички е известно, че Пловдив е в челните места

...
На всички е известно, че Пловдив е в челните места
Коментари Харесай

Паркирането в Пловдив опасно за живота

На всички е известно, че Пловдив е в челните места в класацията по жертви на пътя. Само предходната година в града и региона са станали 898 тежки произшествия и още 2501 с материални вреди. Загиналите на пътя са 59, като 14 от тях са в огромния град. Ранените пък, в случай че се съберат вкупом, могат да изпълнят всички огромни лечебни заведения под тепетата. За 2017-а статистиката на КАТ е изброила 1159 потърпевши в ПТП, като в регионалния град ранените са 463.

Въпреки тревожните числа от кървавата статистика, властта в Пловдив или не може, или не желае да поправи някои явни предпоставки за сходни произшествия. Факт е, че така наречен „ умни светофари " понижиха броя на мелетата по огромните кръстовища, забавяйки темпото на трафика. В същото време самата община, потвърждавайки, че е изцяло законно, постоянно взима решения за организацията на придвижването и режима с паркирането, граничещи с парадокса. Такъв е казусът с косото паркиране на оживени булеварди, върху който се концентрира екипът на „ Марица “. Причината е, че 9 от 14-те починали и 303-ма от ранените през предходната година са станали жертва на 303 произшествия, зародили поради лишаване на преимущество при осъществяване на разнообразни маневри. Което директно визира и тематиката с местата за прекъсване по значимите градски артерии.

Бърза репортерска обиколка по пловдивските булеварди сподели, че в устрема си да обезпечи повече платени паркоместа в Синя зона, градската администрация в много случаи е стъпила на ръба на закона. Оказа се, че под тепетата изобилства от паркинги, от които водачите излизат на заден ход, с цел да се включат в придвижването по най-натоварените булеварди. Често това става с риск както за живота на водачите, по този начин и за останалите участници в трафика.

Така да вземем за пример в регион „ Северен “ в дребен сектор от 500 метра съжителстват 5 инфарктни, само че регламентирани паркинга, където всеки миг може да стане най-лошото.

Най-фрапантно е ситуацията на бул. „ България “ в региона към гимназия „ Пейо Яворов “. Там тротоарите и от двете страни на натоварения бул. са превърнати в заплатен паркинг, като колите излизат на заден ход, търсейки опция да се включат в натоварения от леки коли и рейсове трафик. Тук обстановката се усложнява и от притичващите в региона възпитаници, които постоянно подценяват близкия подлез. „ Само въпрос на време е тук да стане някоя тежка злополука. Кой позволява на такива цялостни с коли булеварди да се вършат сходни паркинги “, питат се живеещите в съседство. И те обаче признават, че въпросните паркоместа са комфортни и за тях, изключително сред 17,30 ч. и 8,30 ч., когато могат да оставят колите си там, без да броят 2 лв. на час. Същото е ситуацията в съседство, където от северната страна на кръстовището на „ България “ с ул. „ Васил Левски “ един против различен съществуват още два сходни паркинга. Южно от пресечката в региона на казиното хаосът от спрели коли също основава предпоставки за ПТП.

На другата директна на бул. „ България “ - ул. „ Победа “, също има завършен паркинг с ситуирани напряко места за колите. „ Виждал съм по какъв начин градски рейс, пътуващ към Герджика, забива внезапно спирачките, с цел да не блъсне излизаща на заден кола от паркинга. Но при неналичието на безвредни места за паркиране и аз спирам тук. Но си разтварям очите на четири, когато тръгвам, тъй като, като караш обратно, нямаш добра видимост “, изясни мъж, живеещ в блока на ул. „ Победа “ 17.

Оказа се, че в останалите региони на града сходни конфликтни точки съществуват по множеството булеварди. Такива са да вземем за пример паркоместата, направени на тротоара пред стадион „ Хр. Ботев “ на бул. Източен “, както и на бул. „ Шести септември “ до кръстовището с „ Руски “.

Особено фрапантно е и ситуацията с паркирането на ул. „ Стефан Стамболов “ до Камела. Там напряко подредените коли са на метри от светофара на пресечката с бул. „ Никола Вапцаров “. Безплатният паркинг там съществува от години, като обслужва няколко краткотрайни търговски обекта. Критичните обстановки на мястото следват една след друга, изключително заран и вечер, защото на улицата се натрупат и опашки от коли, чакащи да им светне зелено. Шофьорите споделят, че на това място елементарно се паркира, само че мъчно се потегля, и в случай че не внимаваш, като нищо автомобилът ти може да пострада. Или ти самият.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР