На всички е известно, че пиенето на кафе често e

...
На всички е известно, че пиенето на кафе често e
Коментари Харесай

Шведската тайна за повече продуктивност в офиса

На всички е известно, че пиенето на кафе постоянно e просто едно обществено обвързване - причина да се срещнем с хора и да обменим някаква информация.

Една шведска концепция за това по какъв начин да пием кафе обаче може да ни помогне да извлечем доста от ритуалното пиянство на кафе. Време е за фика.

Не я наричайте „ кафе пауза “,

шведите я назовават „ фика “. Сама по себе си тя е кафе пауза, само че те не желаят да употребяват тази дума, с цел да не я омаловажават. Именно по тази причина стартират да я назовават „ фика “ (сричките на „ кафе “ на шведски „ kaffe “ наобратно).

Те освен дават на кафе паузата си ново име, само че и ново значение. Фика не е просто едно опрощение да излезеш от офиса, а „ обществен феномен “, съгласно Шведския инситут.

Съоснователят на Инстаграм ни учи по какъв начин да спрем да отлагаме

Основната концепция на този вид кафе пауза е човек да се отърси от напрежението в всекидневието и работата си и да се социализира с хората към себе си.

Не обичате кафе? Въпреки че шведската традиця за ритуално пиянство на кафе дълги години се върти към пиенето на кафе, съпроводено със сладкиши и сандвичи, през днешния ден доста от шведите заменят кафето по време на фика с чай, сок, лимонада или други питиета.

"Колкото повече - толкоз по-добре "

Вместо да си вършат по една по-дълга отмора, в Швеция излизат на чести, само че къси почивки - фика.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ПРАВИЛАТА, КОИТО ГЛУПАВИТЕ ХОРА СЛЕДВАТ

Това че ставате от бюрото си по няколко пъти дневно не би трябвало да ви кара да мислите, че сте мързеливи и демотивирани, а тъкмо противоположното – излизате, разсейвате се, отърсвате се от мислите, които по този начин или другояче ви пречат да бъдете продуктивни и се връщате на работа по-мотивирани, в сравнение с сте били преди няколко минути.

15-минутните почивки по време на работа в действителност оказват помощ за концентрацията,

и предотвратяват тоталното безсилие и прегряване в края на работния ден, сочат редица изследвания.

Да не приказваме, че сигурно ни вършат по-щастливи, тъй като до момента в който си почиваме реализираме обществени контакти с други забавни персони.

Концепцията за фика ви звучи необикновено?

Може би сте от хората, които избират да ядат пред бюрото, с цел да свършат колкото се може повече работа и да си тръгнат от офиса. Може би просто не обичате да се впускате в дълги диалози, когато знаете какво ви чака в офиса. Или пък ви е позор да излизате постоянно за къси почивки, тъй като другите ще ви помислят за лентяи.

Ето по кое време хората стартират да ненавиждат работата си

Захвърлете всички предубеждения и излезте от офиса за 15 минути, с цел да си поговорите с ваши сътрудници.

„ Почивката фика, която си вършим два-три пъти дневно в действителност ни прави по-продуктивни и ефикасни “, споделя Ларс Акерлунд, притежател на верига кафенета в Ню Йорк.

Много шведски компании в последните години стартират да предизвикват чиновниците си да си взимат фика и се оказва, че продуктивността доста нараства, написа Би Би Си.

Проучване от 2010 година пък сочи, че шведските чиновници са минимум уплашени от работата си от всички останали чиновници по целия свят.

И макар, че работният ден в Швеция е относително по-къс от този в останалите страни, огромна част от шведските чиновници си взимат по няколко фика дневно и единствено един % от тях работят изключително, шведите не отстъпват по работливост. През 2014 година Швеция се подрежда на 11 място по работливост от 38 страни.

Готови ли сте да започнете да си вършиме фика?

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Един елементарен трик за по-продуктивен и сполучлив ден

14:55 ч. - най-непродуктивният миг от работния ден

Петте ключа за триумф съгласно най-богатия човек на Земята

Японска техника ни учи по какъв начин да реализираме задачите си за 60 секунди
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР