На всички човешки същества се случва да попаднат в някаква

...
На всички човешки същества се случва да попаднат в някаква
Коментари Харесай

Да променим погледа към себе си: Гещалт терапията

На всички човешки същества се случва да попаднат в някаква прочувствена дупка, от която е мъчно да се излезе. За благополучие в днешно време има най-различни типове лечения, ориентирани към възстановяване на психическото и прочувствено здраве. Днес ще разгледаме една от тях, за която малко хора са чували, а точно гещалт лечението.

Гещалт лечението е психическа терапия, която се стреми да развие човешкия капацитет . Това е форма на психотерапия, употребена за лекуване на разнообразни психически и прочувствени разстройства, която ни приближава до понятия като осъзнаване, самореализация, личностно развиване и самочувствие .

Тази терапия се стреми да сплоти държанието, възприятията и мислите на пациента , тъй че неговите планове и дейности да са фокусирани върху реализиране на оптимално психологично здраве.  Психологът оказва помощ на пациента да бъде по-наясно със себе си, да мисли повече за сегашното и да поеме повече отговорности в грижата за живота си.  

Гещалт лечението е фокусирана главно върху това, което мислите и чувствате в този момент, а не върху това, което би могло да бъде в предишното или в бъдещето. Състои се в това пациентът да живее и да почувства действителността, давайки по-голяма значимост на „ по какъв начин “, „ за какво “ и „ защо “.

Човекът, който се е подложил на този вид терапия, би трябвало да придобие повече самочувствие и да осъзнае ресурсите, с които разполага, с цел да живее по-спокойно и да бъде по-отговорен за дейностите си. Това е терапия, която трансформира погледа към себе си, усъвършенства сегашното и осъзнаването посредством схващане и любящо отношение.

Ако има боязън или яд, най-важното е да го осъзнаем, за да приемем това, което се случва тъкмо в този миг.

Основна в гещалт лечението е отговорността и това да се научим да я поемаме при нужда. Човекът, който се е изправил пред пътя на своето личностно развиване, би трябвало да поема отговорност за своите мисли и усеща. Тоест е значимо той да се научи да не упреква другите хора или заобикалящия го свят за несгодите, а да намира казуса и решението вътре в себе си.

По време на лечението главната цел е не толкоз да се приказва за проблемите или контузиите, които са белязали индивида в предишното, а да се оправи с компликациите, които има през днешния ден. По този метод му е разрешено да поеме своята отговорност за тях, приемайки възприятията, които те генерират и прилагайки на процедура нужните умения за превъзмогване на всяка обстановка.

Тъй като е терапия за личностно израстване, тя е подобаваща за всеки вид човек, без значение от възрастта му.  Единственото нещо, което се изисква, е да можете да опишете какво чувствате и от какво имате потребност, защото експертът ще приспособява сесиите според от това.

Освен това гещалт лечението е ефикасен психотерапевтичен метод при положения на:
безпокойствие депресия  прочувствена взаимозависимост боязън ниско самочувствие рецесии в връзките пристрастявания житейски рецесии печал
Гещалт лечението предлага безвредно пространство, където можете да изразите себе си и в което сте ориентирани към себереализация и персонално благоденствие.

Още от създателя:

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР