На всеки седем години Европейският съюз определя своята Многогодишна финансова

...
На всеки седем години Европейският съюз определя своята Многогодишна финансова
Коментари Харесай

Бъдещето на Кохезионната политика на ЕС и възможностите за градско развитие на София ще бъдат обсъдени на среща-дискусия

На всеки седем години Европейският съюз дефинира своята Многогодишна финансова рамка (МФР). Бюджетът за идващия интервал (2021-2027) година, по предложение на Европейската комисия, ще е в размер на 1 279 милиарда евро. Размерът на средствата е сравним с актуалната рамка (2014 – 2020 г.) и, от една страна, това е добре за страните чисти бенефициенти от бюджета на Европейски Съюз (вкл. България), защото след БРЕКЗИТ се чакаха обилни понижения на разноските. От друга страна, запазването на рамката на тези равнища дружно с нуждата да бъдат адресирани новите провокации пред Европейски Съюз като миграцията и сигурността, предопределят по-малкото средства за финансиране на обичайните цели като Кохезионната и Общата селскостопанска политика.
Споразумението за бъдещата МФР би трябвало да бъде признато с единогласие от водачите на страните членки, което обуславя продължителността и сложността на договарянията по нея. Всички страни се стремят да защитят своите ползи, а Европейската комисия (ЕК) в ролята си на „ страж “ на европейския бюджет пази ползите на Европейски Съюз.
Каква е позицията на страната ни в тези комплицирани договаряния? Отговаря ли на потребностите на България разпределението на бюджета и фокусът на вложенията, избрани от Европейска комисия?
Отговори на тези въпроси ще търси срещата-дискусия на тематика „ Бъдещето на Кохезионната политика на Европейския съюз и опциите за градско развиване на София “, която Областен информативен център – София провежда в границите на национална акция на мрежата от Областни осведомителни центрове в цяла България.
Дискусията ще се организира на 15.10.2018 година, от 16.00 часа в Бална зала на хотел „ ИнтерКонтинентал “ в София. Евродепутатът Андрей Новаков, в качеството на основен договарящ по главния правилник за Европейските структни и капиталови фондове /ЕСИФ/ след 2020 година, ще очертае рамката на договарянията по идващия дълголетен бюджет на Европейски Съюз и опциите за вложения и развиване на страната ни посредством еврофондовете през периоа 2021 – 2027 г.Градският подтекст и опциите за партньорство и финансиране на планове за градско развиване на София посредством финансови принадлежности Оперативна стратегия „Региони в растеж“ 2014-2020, са фокус на втората част от събитието.
Експерти от „ Фонд за устойчиви градове “ ще разяснят какъв вид планове за градско развиване, енергийна успеваемост и туризъм ще бъдат финансирани за град районите София. В последната част от полемиката ще бъдат показани сполучливи планове в областта на градското развиване, подкрепени с финансови принадлежности.
Срещата, която се провежда под формата на цивилен разговор, ще даде опция на всички присъстващи да зададат своите въпроси към всички участници и дружно да генерират хрумвания за качествени вложения в София.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР