На всеки се случва да каже нещо, за което после

...
На всеки се случва да каже нещо, за което после
Коментари Харесай

Фразите, които никога не трябва да изричате пред вашия шеф

На всеки се случва да каже нещо, за което след това съжалява, на неверния човек. След като си върнете думите обратно и се извините, недоразумението нормално остава в предишното и вие умерено можете да продължите живота си.

Когато обаче „ неверният човек “ е вашият началник, обстановката става малко по-сложна. Едно безогледно изявление пред вашия шеф може да ви коства покачването или нарастването на заплатата, за което се борите от толкоз дълго време или, още по-лошо, то може да докара до вашето уволняване.

За да избегнете сходна злополука и да запазите достолепието си на работното място, би трябвало да внимавате за няколко изречения, които в никакъв случай не би трябвало да казвате пред шефа си. 

1. „ Нуждая се от покачване “

„ Всеки желае покачване, тъй че не казвате нещо, което шефът ви не знае “, споделя Никол Ууд, основен изпълнителен шеф и съосновател на консултантската компания Ama La Vida

Това не значи, че можете да си позволите да поставяте ултиматуми на вашия началник, изключително когато става дума за възнаграждение.

Големият проблем в това изречение е метода, по който то е структурирано.

„ Фактът, че имате потребност от повече пари, тъй като колата ви се е счупила или детето ви има потребност от скоби на зъбите не са задоволителен, с цел да получите покачване “, прибавя тя.

Вместо това кажете: „ Бих желал да обсъдим моето покачване въз основа на представянето ми през последните 4 месеца. “ След това посочете значимите достижения и измеримите резултати, като да вземем за пример: „ Договорих ново съглашение с нашия снабдител, което ще спести на компанията 20 000 $ през идващите шест месеца “.

2. „ Не мога да претърпявам да работя с…. “

Това е едно от най-често срещаните недоволства, които получават мениджърите. Злословенето по адрес на ваш сътрудник обаче може да ви показа в неприятна светлина, а и работата на мениджъра не е да позволява дребни разногласия сред своите чиновници.

Ако имате някакъв проблем с ваш сътрудник, пробвайте да го разрешите на четири очи. Ако това не е допустимо, а казусът оказва отрицателно въздействие върху вашата работа, привлечете вниманието на вашия началник, само че внимавайте с думите които ще употребявате.

„ Не опитвайте да унищожите репутацията на вашия сътрудник “, споделя Ууд.

Вместо това, посочете съответни неща, които са повода за проблемите сред вас, и предложете решение.

Може да кажете нещо от рода на „ Джим непрекъснато закъснява със своите отчети, поради което рискуваме да изпуснем крайния период. Предлагам да създадем следното. “

3. „ Той е отговорен “

Като използваме предходния образец, да кажем, че сте изпуснали крайния период за завършването на избрана задача поради закъснението на Джим. Естествено, първата ви реакция е да го обвините и да си измиете ръцете. Това обаче е неприятен ход. Когато нещо се обърка, не бързайте да сочите с пръст към другите. Трябва да поемете отговорност за вашия план.

Разбира се, това не значи да поемете цялата виновност. Трябва да обясните какво се е случило и да визиите решение, което няма да разреши повтарянето на тази неточност в бъдеще.

Може да кажете: „ Разбирам че това е проблем. Случи се … и ще направя …, с цел да избегна повтарянето на грешката. “
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР