На връх Никулден и след 41 години, откакто са спасили

...
На връх Никулден и след 41 години, откакто са спасили
Коментари Харесай

Двамата водолази-спасители на Варна получиха признание

На връх Никулден и след 41 години, откогато са избавили Варна при един от най-тежките произшествия по Черноморието с пожара на танкера „Ерма“, двамата водолази Пламен Димов и Веселин Димов получиха самопризнание. Те бяха наградени с почетния знак на кмета на града.

Както писа наскоро „Труд“ в тежката избавителна интервенция, траяла повече от денонощие, са взели участие и рискували живота си стотици огнеборци, военни и моряци, само че двамата герои бяха забравени. Публично ще си върна почетния знак, до момента в който те не получат най-сетне самопризнание, зарече се к.д.п. Никифор Герчев, който тогава е бил шеф на Аварийно-спасителния отряд и персонално е управлявал интервенцията за потушаване на пожара.

Във съдбовния 23 юни 1977 година огънят и 91 гърмежа на танкера „Ерма“, цялостен с 9000 т либийски петрол, на косъм едвам не хвърлят града във въздуха. Варна е била застрашена от ударна вълна, която е щяла да опустоши всичко на 3 км от пристанището. Спасителните кораби ту приближавали, ту отстъпвали от огнището на пожара. Най-тежката задача да запушат теча в танкера се паднала на водолазите, а късата съчка извадили Пламен и Веселин, тогава на 22 и на 24 години. Все едно да скочиш върху пламнал огън, връща лентата обратно Пламен. И двамата водолази са взели участие идната година в другото огромно злополучие, когато на 7 ноември се обръща понтонният мост в Белослав и стотици падат в студените води. Жертвите са 69. Двамата водолази са вадили хора в продължение на 4 денонощия.

Професията водолаз не е да се любуваш на рибки, водорасли и корали, а да си в студа, тинята и мрака, споделят същинските морски герои на Варна.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР