На воден стрес в Европа са подложени 30% от населението

...
На воден стрес в Европа са подложени 30% от населението
Коментари Харесай

АИКБ притеснени от воден стрес


На воден стрес в Европа са подложени 30% от популацията и 20% от територията. Недостигът на воден запас, който се усилва поради климатичните промени и неразумното ползване и разхищаване на вода има капацитет на насилствена миграция от над 1 милиарда души. Това съобщи ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на конференция на тематика " Интелигентно ползване на водни запаси и Синя дипломация ".

Той изясни, че на конференцията ще стане ясно за синята дипломация и синята договорка - за всеобщото богатство и за обезпечено право на вода. Без храна можем да издържим месец, само че без вода единствено няколко дни, уточни Велев.

Според него водните запаси, единствено една от функционалностите им, е за облекчаване потребностите на семействата, само че водните запаси имат значимо значение за промишлеността, за енергетиката и за селското стопанство.

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева добави, че има възходящ напън върху водния запас и нужда от самодейни дейности поради рисковете за вода поради изменението на климата. Трябва да се обезпечи съответно финансиране на водния бранш, само че и за гарантиране използването на европейското законодателство, в това число директивата за питейни води и директивата за филтриране на води, сподели Колева.
 София е измежду 50-те града в Европа с най-голям риск от дефицит на вода до 2050 година
София е измежду 50-те града в Европа с най-голям риск от дефицит на вода до 2050 година

Столицата ни е по-застрашена от градове като Рим, Неапол и Тулуза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР