На вниманието на новите областни управители на Пловдив и Смолян

...
На вниманието на новите областни управители на Пловдив и Смолян
Коментари Харесай

Път през Лилково скъсява трасето до Пампорово с 30 км

На вниманието на новите регионални шефове на Пловдив и Смолян

От години бизнесът е подготвен да строи ново трасе, което да свърже Пловдив с Пампорово и Смолян. То може да мине през Лилково и около Чудните мостове да се свърже с шосето под Чепеларе, настояват пътни инженери. Част от него може да се употребява и за нова връзка към пътя Пловдив-Девин. В планината има просека за необятен горски път, което би подкрепило строителството на новото трасе.

Толкова пътища в нищото прокарахме през последните години, само че никой не приема съществено концепцията за трето различно трасе сред Пловдив и Смолян.

Връзката сред двата регионални града се реализира единствено по шосе,

тъй като в Родопите няма жп линия или летище. В същото време двата съществени пътя през Асеновград и Бачково и този през Кричим постоянно се трансформират в призрачен сън за водачите поради свлачища, срутища и замръзване в тежките зими.

Специалистите предизвестяват за още по-тежка обстановки идващите зими. В момента пътят за Смолян няма опция. Преди няколко години на холандски туроператор се наложи да вози клиентите си през Кърджали и Смолян, с цел да стигнат скиорите до Пампорово, тъй като над Кричим също имаше срутища.

Новото трасе би скъсило с близо 30 км дистанцията сред двата регионални града. Освен това подобен път би подкрепил развиването на селата от Родопската яка над Пловдив и в Чепеларско.

Подобна връзка е съществува от епохи по остарял римски път, който стигал чак до Беломорието

Съоръжението е разказано в книгата на доцент Митко Маджаров " Римски пътища в България ". През 40-те години на предишния век германците правили план да употребяват същата просека, с цел да създадат огромно шосе, само че до реализация на трасето не се стигнало.

Преди време събирахме документи за този път, удостовери някогашният регионален шеф Здравко Димитров. Той си спомня, че неговият предходник Тодор Петков също се е занимавал с казуса.



Бърз път през планината може да усили доста интереса на софианци към ски пистите в Чепеларе и Пампорово

Само 12 км ни разделят от Персенк по черен път, а оттова до Чудните мостове е напълно близо, описват поданици на Лилково. Твърдят, че по директна линия са по-близо до Чепеларе, в сравнение с до Пловдив, и с лека горест изясняват по какъв начин за малко и шосето до Девин щяло да мине през селото.

" Не се сещам за остарял римски път в региона, само че преди време в селото ни два пъти идваха експерти, вършиха замервания и

възнамеряваха отсам да минава пътят за Девин ",

описа някогашният кметския наместник на Лилково Атанас Брощилов преди време. Дори били асфалтирани 3 км.

След това обаче трасето било зарязано. Брощилов описа, че и до ден сегашен туристи идват в центъра на селото и търсят пътя за Девин, защото GPS-ът им показвал, че той минавал през Лилково.

Това в действителност е концептуална концепция, която би решила доста проблеми в пътната инфраструктура на две области, съобщи преди време в диалог с кореспондент на " Марица " Николай Михайлов, притежател на " Трейс ".

Той удостовери, че неговата компания би се присъединила със съществено проучване на такова трасе, в случай че представителите на локалната власт станат основатели на плана. На ход са новите регионални шефове на Пловдив и Смолян, които биха могли да свършат нещо в действителност значимо за свързаността на двата района. Още повече че с идното разкриване на новия граничен пункт с Гърция до Рудозем, през който, за разлика от Маказа, ще минават и камиони, пътят през Асеновград ще стане извънредно претрупан.

Трасе през Бойково и Лилково ще съкрати доста и пътя на софиянци, които пътуват за почивка на Чепеларе и Пампорово, което ще способства доста за развиването на двата курорта.

Алтернативно трасе до Пампорово ще пести време и пари на бизнеса



Използвайки старите пътища в Родопите - римски и средновековни, може да се построи различно трасе до Смолян или до Пампорово, изясни преди време доцент доктор Митко Маджаров, шеф на Археологическия музей в Хисаря. В първата част на това трасе от Пловдив към Родопите може да се употребява по този начин нареченият Източен презродопски път, който минава през Тополовския проход, през Юговската планина, оттова към хижа " Пашалийца " и на юг до село Момчиловци.

Строители демонстрират интерес и са подготвени да изградят ново, различно трасе до курорта, в случай че бъдат обезпечени средства. Първоначално разновидността бе то да минава през Храбрино-Орехово-Чудните мостове и ще стига до Персенк, следвайки остарял римски път. Маршрутът ще редуцира доста дистанцията до Пампорово, считат експерти. А също ще се трансформира и в различно трасе. През 2015 година достъпът до Смолян и Пампорово бе на косъм да блокира, откакто свлачища се разсъниха и затвориха съвсем по едно и също време пътя Асеновград-Смолян и Кричим-Девин.

Според доцент Маджаров обаче, използването на съществуващия остарял римски път Храбрино-Орехово-Чудните мостове-Персенк при днешните условия е невероятно. Причините са две. Първата е, че римският път се движи по най-високите елементи на планината, тук-там изкачванията са извънредно стръмни и не могат да бъдат преодолявани нито с мотор, нито с АТВ, нито с джип, да не приказваме с леки коли и рейсове. Мисля, че реализирането на строителство там би било доста мъчно. Другата причина е, че този път е монумент на културата. Той е регистриран като подобен в регистъра на Националния институт за недвижимо културно завещание. От години трасето е туристическа атракция, по него е позволено придвижването да се реализира единствено пеш, изясни преди време Маджаров, който счита, че няма да бъде позволено върху остарелия римски път да се строи актуален авто път.

Има обаче вид на основата на старите пътища в Родопите - римски и средновековни, да се построи различен маршрут до Смолян или до Пампорово. В първата част на това трасе от Пловдив към Родопите може да се употребява по този начин нареченият Източен презродопски път, който минава през Тополовския проход, през Юговската планина, оттова към хижа " Пашалийца " и на юг до село Момчиловци.

Оттам към Пампорово теренът към този момент е доста по-лек. Съществува опция и от хижа " Пашалийца " да се продължи до връх Рожен и през западния било да се стигне до Пампорово. Освен това е имало остарял път през Радева планина, това е по този начин нареченият Керванджийски път, който е тръгвал от Филипопол, през Станимака и е стигал до изворите на река Арда и оттова до Драма. Този път е съществувал през средновековието и частично е лежал върху остарял римски път. По този път през 1706 година минава френският странник Пол Люкас. Керванджийският път потегля от Станимака през Юговската планина, хижа " Пашалийца ", Пампорово, с. Тюрен, с. Кожница, изворите на Арда до Драма.

Ако се търси различно трасе от Пловдив до Пампорово, най-целесъобразно е да се употребяват обособени елементи и от източния римския път, и от средновековния Керванджийски път, както и елементи от съществуващия актуален път.

При градежа на пътища римляните са имали едно главно предписание. Те са следвали най-прякото разстояние сред тока А и точка Б. Където е належащо да се мине през стръмни скатове, те по най-прекия път, с цената на големи усложнения, са построявали пътя до хребета и оттова по високите равни елементи трасират пътя до идната точка.

През средновековието, Османския интервал и в съвремието при градежа пътищата следват долините на реките, тъй като се счита, че е по-лесно, в което аз не съм уверен, описа преди време шефът на Археологическия музей в Хисаря. Ако проследим историята на построяването на актуалния път Пловдив-Смолян, какъв брой разтрошаване на камъни е паднало, какъв брой бомби са взривени около брега на Чепеларска река, надали е по-лесно. Римляните са преодолявали с малко по-голяма компликация високите елементи, след това пътят е тръгвал по високите равни елементи на планината и косо е стигал до идната точка от маршрута, счита специалистът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР