На входа в пловдивския Общински съвет няма надпис „Съединението прави

...
На входа в пловдивския Общински съвет няма надпис „Съединението прави
Коментари Харесай

Здравко Димитров и плаващите пясъци в Общинския съвет

На входа в пловдивския Общински съвет няма надпис „ Съединението прави силата “, както е на Народното събрание, само че всеки политик споделя максимата на хан Кубрат, че вързоп пръчки не се огъва толкоз елементарно, колкото една пръчка. Затова в груповите органи на ръководството се основават болшинства, обединени към общи хрумвания, в случай че гласоподавателите не са поискали да дадат власт в ръцете на една партия или авансово основана коалиция.



В локалното ръководство, както и в държавното от дълго време отмина времето, когато една политическа мощ печели доверието на болшинството. В Пловдив за взимане на множеството решения са нужни минимум 26 гласа от общо 51 национални избраници. Това прави изключително сложна задачата на кмета Здравко Димитров, който би трябвало да обезпечава болшинство в локалния парламент за значимите управнически политики, без действително да има лична група в Общински съвет. Тази на съпартийците му от ГЕРБ постоянно гласоподава против предложенията на администрацията, като хвърля кмета в клопката на плаващите пясъци. Ситуацията връща градската администрация към годините преди 2011-а, когато болшинствата се образуваха мъчно.

В момента Общинският съвет в Пловдив е два пъти по-фрагментарен от 46-ото Народно заседание. В момента в него има представители на 11 партии, обединения и придвижвания - ГЕРБ със 17 съветници, Българска социалистическа партия - със 7, " Кауза Пловдив " и ЗС „ Александър Стамболийски “ - с по 5 съветници, " Съюз за Пловдив ", " Демократична България " и Вътрешна македонска революционна организация (БНД) - по 4-ма, НФСБ, Движение за права и свободи, " Воля ", " Ние, жителите " - по 1, както и още един самостоятелен.

Не са български патент и така наречените плаващи болшинства, а в Пловдив те са присъщи от началото на 90-те години - било поради особеното мнение на политическа група по препоръчаната тематика, било по напътствие на партийното управление или вследствие на персонална позиция.

Протуберансите в последния мандат на Общинския съвет започнаха от Патриотите

Коалицията сред воеводите се разпадна незабавно след изборите, когато Слави Георгиев се отдели от НФСБ и избра да стане самостоятелен. Вътрешна македонска революционна организация (БНД) образува своя 4-членна група, след което отвън блока се озова и досегашният му съпартиец от НФСБ Костадин Гаров.

Сериозни промени претърпя и " Съюз за Пловдив ". Веднага след локалните избори през 2019 година основателят на партията и някогашен член на ГЕРБ Дани Каназирева беше назначена за регионален шеф от Бойко Борисов и компактно застана зад ръководството на ГЕРБ, печелейки като лидер депутатско място в 45-ото и 46-ото Народно събрание. По същото време и предприемачът Владимир Кисьов направи завой, като напусна " Съюз за Пловдив ", с който беше обвързван от момента на учредяването му. Кисьов попълни групата на Вътрешна македонска революционна организация с претекст, че патриотичните хрумвания му са по-близки. Каназирева не загърби партията, учредена от нея преди 10 години, и към момента има въздействие върху политиката на групата.

За първи път от 2007 година насам във водещата политическа група на ГЕРБ се следи разбъркване на пластове. Съветниците, към които се образува лобито на част от районните кметове, следват директивите на локалната партийна централа, която надалеч не всеки път работи в синхрон с кмета на Пловдив, повдигнат и определен от ГЕРБ.

Централата диктува свои правила в прорез с управническата стратегия

на администрацията - за бюджета, планове, основни постове, планове

Както министър-председател, по този начин и кмет не може да ръководи без болшинство. Умението на всеки политик е, когато няма партийно единение, да събере съидейници до нужния кворум, даже и посредством плаващо болшинство. На последната сесия при гласоподаване на капиталовия заем, дискутиран в продължение на година и половина, се видя, че в Пловдив това е допустимо.

При гласуването на предлагането на кмета от 16 съветници от ГЕРБ, участвали на съвещанието, 10 поддържаха плана, само че 6-ма демонстрираха негативен избор - " срещу " и " въздържал се ". Въпреки неналичието на единно мнение в най-голямата група, заемът беше утвърден с 38 гласа - болшинство, което в мощно фрагментарен състав не се реализира елементарно. Зелена улица за „ Модър - Царевец “, пробива до Водната палата, бул. „ Хаджи Димитър “ и „ Царевец “ дадоха представителите от " Съюз за Пловдив ", ЗС „ Александър Стамболийски “, " Кауза Пловдив ", Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ, част от групата на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Воля " и „ Ние, жителите “. Това са 28 гласа - задоволителни за взимане на решение. Вотът на ГЕРБ се оказа единствено добавена стойност към поддръжката.

След дебата по една от най-сериозните градски тематики - дали да има средства за вложения, или още веднъж да се остави разширението на пътната мрежа за идващите мандати на локалната власт, се появи версия, че се основава нова коалиция.

Защо да не, в случай че тя е от изгода за града?

Колкото и да съпоставяме шарените обединения с преносими пясъци, които носят неустановеност, сборът от няколко партии прави мощ. Все по-очевидно е, че политиците би трябвало да умеят да надрастват егото си, залагайки на партньорство. Изборите за 45-о и 46-о Народно заседание демонстрираха, че хората не желаят да бъдат ръководени от хегемон. Ако обединенията на Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова съумеят да се обединят към един управнически план и той се окаже сполучлив, след две години на локалните избори ще има още по-богата политическа палитра. " Демократична България " към този момент е заела своя позиция в Общинския съвет, въпреки и в най-малък състав.

А с цел да съумеят, на новите партии са нужни мощни фигури. Такъв неповторим план в Пловдив съумя да сътвори Дани Каназирева със " Съюз за Пловдив " и в продължение на 10 години да въздейства осезаемо върху политически живот под тепетата. Такава персона се оказа Славчо Атанасов, който държи да припомня за съединението, акцентирайки крилатия образец със вързоп от пръчки на хан Кубрат. Бившият кмет и народен представител изрично се отхвърли да продължи на политическата писта, откакто Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ се отхвърлиха от обединението и в следствие изгубиха парламентарните избори. Може би окончателно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР