На Великден, най-големият християнски празник, в деня, в който празнуваме

...
На Великден, най-големият християнски празник, в деня, в който празнуваме
Коментари Харесай

Отец Георги Касапинов: Трябва да имаме очи за чудесата

На Великден, най-големият християнски празник, в деня, в който честваме възкресението на Иисус Христос и възкръсването на природата за нов живот, поглеждаме към вярата, любовта, положителното и към тези полезности, които постоянно за жалост остават настрана от материалното.

„ Редно е да обърнем внимание на саможертвата на Бог, който толкоз обикна света, че изпрати своя единороден наследник, с цел да избави и изкупи цялото човечество от плена на прегрешението и злото. Само вярата може да резервира нашите духовни полезности и бъдеще. Може да се каже, че българите са вярващи. Това са моите наблюдения и изключително тук в Банско, което е наречено богохранимо Банско “, сподели отец Георги Касапинов за бТВ.

Според него се съблюдават традициите, свързани с празничните дни. „ Чудеса постоянно се случват, само че би трябвало да имаме очи, с цел да ги забележим. Чудеса се случват всеки ден. Вечер лягаме, а заран по превъзходен метод се разсънваме. Това е едно от най-големите чудеса, с които сме дарени – здравето “, уточни отец Касапинов.

Той описа и за старинната традиция в Банско - играта ломада. „ Тя е пренесена, съгласно разказите старите банскалии, през далечната 1731 година, когато Хаджи Вълчо, брат на Паисий Хилендарски, до Божи гроб. Там престоява няколко дни и вижда, че тази игра се играе от православните женени мъже. Когато се връща в Банско, той споделя усещанията от хаджийството. На идната година е пресъздадена. Оттогава до момента се играе “, уточни той.

Играта е целяла да помогне на римските бойци, които пазят Божи гроб, да не заспиват. „ След като Христос е свален от кръста и положен в новия гроб, тогава еврейските правосвещеници отиват при Пилат и измолват от него да им даде стража, с цел да завардят гроба. Те са знаели, че Христос е проповядвал, че на третия ден ще възкръсне от мъртвите “, добави отец Касапинов.

Той показа, че сходни игри се играят в Бразилия и Мексико.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР