На вчерашния парламентарен вот получихме референдум за“ и против“ съществуващото

...
На вчерашния парламентарен вот получихме референдум за“ и против“ съществуващото
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Бойко е приключил, сламките за него са Корнелия и Доган! Слави трябва да се пробва за кабинет

На вчерашния парламентарен избор получихме референдум „ за “ и „ срещу “ съществуващото ръководство в страната, който приключи с пагубна загуба за ГЕРБ и политическите му съдружници. Това сподели пред БНР социологът Цветозар Томов , някогашен член на Централната изборна комисия.

Той вижда два изхода от създалата се обстановка – единият е партиите, свързани с политическото статукво у нас от десетилетия, да създадат кабинет.

" Те към момента имат такава опция. Възможна е тройна коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС. Това е единственият късмет на господин Борисов да сформира кабинет. Такъв кабинет българският народ не желае и в случай че той бъде формиран, на идващите избори гласоподавателите ще санкционират и трите обединения. Но те имат законната опция да разгласят подобен съюз. Какви са възможностите за нещо такова, зависи от ползите на политическите играчи от тези три партии да останат във властта. Друг вид ГЕРБ да взе участие в изпълнителната власт няма “, добави социлогът.

Според него политическата кариера на Бойко Борисов е завършила, останалото е мъка.

Вторият вид съгласно социолога е да не бъде формирано държавно управление с мандата на ГЕРБ, а с мандата на „ ИТН “. В този вид е явно, че главните субекти, които могат да мислят за коалиция, са „ ИТН “ и „ Демократична България “.

„ Може би с поддръжката на третата извънпарламентарна партия, която събра протестен избор през вчерашния ден - „ Изправи се! Мутри вън! “. На тях не им е задоволителна поддръжката и аз виждам това като кабинет на малцинството, който може да бъде неодобрен “, е неговото мнение.

Според Томов партията на Слави Трифонов би трябвало да се опита да сформира държавно управление, тъй като сме в пандемия, при актуалното изборно законодателство изборите няма да бъдат почтени, а би трябвало да се вземат и ограничения против икономическата рецесия.

Бъдещият парламент би трябвало да избере кабинет най-малко до превъзмогване на най-тежките последствия от пандемията, акцентира Цветозар Томов.

„ Това ми наподобява най-логичният метод това да се случи – с втория мандат на господин Трифонов. /…/ Г-н Борисов и партия ГЕРБ са непотребни като сътрудници в едно такова деяние, те единствено пречат. Това би трябвало да се случи, само че без тях. “, добави гостът.

От изказванията на премиера разбираме, че той насочва апел всички да се причислят към статуквото, означи още Томов.  

Ако хората се почувстват излъгани от новите субекти в Народното събрание, те ще излязат на улицата още през лятото, предвижда социологът.

Цветозар Томов уточни, че разбиването на патриотичния, националпопулистки избор става по модела на разпиляването на вота за демократичната десница през 2017 година, а обединяването на патриотичните обединения „ може да се случи на възможни последващи избори “.

Ако се стигне до вид този парламент да излъчи държавно управление с непродължителен  мандат и да се мисли за избори 2 в 1 наесен, с настоящия президент би трябвало да се съгласуват персоналният състав и политиката на бъдещия кабинет, с цел да има равномерен преход към служебно държавно управление, заключи Цветозар Томов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР