На върха може и да е самотно, но поне чувството

...
На върха може и да е самотно, но поне чувството
Коментари Харесай

Хората с власт се чувстват по-близки с околните

На върха може и да е самотно, само че най-малко възприятието не е такова. Според изследване на психолози хората с власт възприемат останалите като по-близки.

Изследването показва, че усещането за непосредственост изяснява за какво някои авторитетни хора и високопоставени водачи са склонни да се доверяват. Онези, които се усещат мощни, се опасяват от оценките и мнението на другите по-малко спрямо тези, които са безсилни, тъй като се усещат сходни с хората, които ги съдят.

Проучването стартира като образователен план на Емили Pътъp, студентка по логика на психиката в Харвард. Тя се интересува от метода, по който властта въздейства на междуличностните връзки. Изводите от нейното изследване са, че колкото по-силни се усещат хората, за толкоз по-близки се считат до останалите. 

Усещането за непосредственост е изключително добре проявено при хората в ежедневните обществени кръгове - другари, другари на другари, сътрудници, шефове и съседи. Хората с власт също така не изпитват изключително терзание, когато да вземем за пример би трябвало да се правят оценка техни оферти и планове. Това е по този начин, тъй като те се усещат близки до тези, които би трябвало да ги правят оценка.

„ Интересно е, че до момента в който хората с власт се усещат доближени до останалите, точно тези, които нямат задоволително власт се усещат най-отдалечени и отблъснати. Начинът, по който другите хора гледат на връзките си е много друг “, отбелязва Pътъp.

Източник: Live Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР