На въпроса за това как днес Западът воюва с руската

...
На въпроса за това как днес Западът воюва с руската
Коментари Харесай

Как днес Запада воюва с руската култура и всичко руско

На въпроса за това по какъв начин през днешния ден Западът води война с съветската просвета и всичко съветско.

По времето на Великата Отечествена война от нито една руска бибилиотека не беше конфискуван Гьоте. И нито един оркестър не изключи Вагнер от репертоара си. И през днешния ден Русия също не се отхвърля нито от Тарас Шевченко, нито от Леся Украинка.

Никой не анулира Твен или Драйзер. На никого не му хрумва да изхвърли О`Хенри от библиотеките. Никой в никакъв случай няма да анулира Уилям Шекспир или Оскар Уайлд, без значение че и двамата са англичани, а единият въпреки всичко е педераст.

Обичахме, обичаме и ще обичаме. Скъпи са ни не поради тяхната народност, полова ориентировка или отношение към робството. А тъй като те са повече от англичани или американци, повече от последователи на някакви политически възгледи. Те са притежание на света. И наше също. Приемайки образците на международната просвета, ние не обедняваме своята, а я обогатяваме. Отменяйки Достоевски или Чайковски, Западът нищо не лишава от Русия, а единствено от себе си. Защото става дума за международно завещание, в което са внесли своя принос и англичани, и руснаци, и представители на доста други страни. На Толстой или Булгаков им е все едно по какъв начин се отнасят към тях на Запад. Те не могат да бъдат смалени или унизени.

Защото безсмъртните не се интересуват от политически дрязги. Вие не отменяте тях, вие отменяте част от една велика просвета в себе си. А Русия в никакъв случай няма да се откаже нито от Шели, нито от Вийон, нито от Селинджър. Ние не сме идиоти.

Източник: lentata.com
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР