На въпрос на “24 часа от скандинавската компания лаконични: Ще

...
На въпрос на “24 часа от скандинавската компания лаконични: Ще
Коментари Харесай

Шумотевица между “Газпром” и “Газум” след решение на съд в Стокхолм

На въпрос на “24 часа ” от скандинавската компания сбити: Ще продължим да плащаме според контракта, само че в евро
Глобена ли е огромна финландска енергийна компания с 300 милиона евро за това, че не заплаща с рубли газа, който получава от “Газпром ”?

Руснаците дават отговор с “да ”, от самата компания “Газум ” обаче не дават еднопосочно и ясно удостоверение. Затова и международни медии в петък опитваха да схванат истината в този безизходен проблем.

Разпрата стартира след обява на ТАСС, в която написа, че Стокхолмският трибунал е заключил, че от финландската компания са длъжни да платят на руснаците за газовите доставки, откакто не са спазили своите отговорности по клаузата “вземай или плащай ”. Тя е изискване, което постановява, че без значение дали природният газ се употребява от страната адресат, тя би трябвало да го заплати. От “Газпром ” обявиха, че арбитражният съд в Стокхолм е признал и указа на Владимир Путин за заплащане за доставките в рубли за публикуван при форсмажорни условия по контракта. Това значи, че съдът е удостоверил прекъсването на доставките за законно, в случай че купувачът не заплаща в рубли, оповестява още съветската компания. В изказването ѝ се твърди също, че арбитражът е наредил на двете страни до продължат договарянията, с цел да се реши обстановката с бъдещите доставки. Факт е, че договарянията са единственото еднакво нещо, което и двете държави потвърждават

Финландската “Газум ” обаче съобщи, че арбитражът е решил, че тя не би трябвало да заплаща на “Газпром ” в рубли, откакто Европа наложи наказания на Русия поради войната в Украйна.

Няма изясненост кой в този спор е прав, защото решенията на арбитражния съд не се разгласяват заради комерсиалните секрети, които съдържат.

Скандинавската компания още напролет заяви, че ще заведе дело против “Газпром ”, тъй като и в контракта посред им е планувано разногласията да се вземат решение с арбитраж. Така “Газум ” отхвърля заплащания в рубли, както и да открие рублова сметка в “Газпромбанк ”, като на 17 май подава случая до Стокхолм. “Газпром износ ” пък стопира доставките за финландците на 21 май, само че и все още сред двете компании още има дълготраен контракт за доставки.

“24 часа ” зададе въпрос на финландската енергийна компания какво тъкмо е решението на арбитражния съд.

Без елементи ни бе отговорено следното: “Естествено, ние ще изплатим дължимите суми според контракта в евро ”.

И още - “Не разясняваме изказването на Газпром ”. Арбитражният съд подреди да продължат договарянията по двустранния контракт за разрешаване на актуалната обстановка. “Газум ” няма да разяснява повече случая по време на договарянията. Според решението “Газум ” не е задължена да заплаща в рубли, нито макар препоръчаната процедура за заплащане. ”

Припомняме, че през април “Газпром ” реши, че желае промяна при метода на заплащане.

През 2021 година от съветския колос към “Газум ” са доставени съвсем 1,5 милиарда куб м природен газ, което е повече от половината ползване на скандинавската страна, като за година то е 2,2 милиарда куб. метра. За параленост годишното ползване на газ в България е към 3 милиарда куб метра.

Според “Газпром ” обаче вместо природен газ по тръби Финландия е почнала да купува полутечен от оборудването Криогаз - Висоцк, благосъстоятелност на газовата компания “Новатек ”.

Министерството на енергетиката у нас: Адвокати ще изследват проблема

От Министерството на енергетиката обявиха, че юристите им ще се срещнат с проблема за решението на арбитража за разногласието сред финландската и съветската компания. На този стадий се въздържат от каквито и да било мнения.

Темата е деликатна, с цел да се разяснява, обявиха от ведомството на Росен Христов.

Както “24 часа ” писа, на 27 април съветската компания “Газпром износ ” спря доставките на газ за “Булгаргаз ”, с която има контракт до края на годината.

Причината е, че българската компания отхвърли да се превалутират заплащанията, които са в долари, в рубли по скица, препоръчана от “Газпром ”.

Тогава от “Булгаргаз ” заявяваха, че адвокатската адвокатска фирма, която ги съветва, е твърдяла, че това е нарушаване на контракта.

За да не се задейства клаузата “вземай или плащай ”, което до момента не е ставало в връзките сред двете компании, “Булгаргаз ” от първия ден на прекъсване на доставките на съветски газ всеки ден изпраща поръчки. Отговор обаче не е получаван, споделят от “Булгаргаз ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР