На въпрос дали страната ще успее да защити пред ЕК

...
На въпрос дали страната ще успее да защити пред ЕК
Коментари Харесай

Радев: България ще направи всичко възможно да защити въглищните централи

На въпрос дали страната ще успее да отбрани пред Европейска комисия датата 2040 година за затваряне на централите, президентът отговори: „ Трябва „ Зелена договорка “, би трябвало зелен преход, само че той би трябвало да бъде разгръщан доста деликатно, тъй че страни като България да не изгубят своята конкуренция и да не платят една доста висока цена “.

Той напомни, че на Съвета на Европейски Съюз през май тази година страни като Полша, Гърция, Унгария са постигнали унищожаване на цяла точка от декларацията, която трябваше да бъде призната и да форсира неимоверно този преход.

„ Ще отстояваме нашите въглищни централи, тъй като все още те дават нашата автономност и самостоятелност, дават балансиращите мощности в нашата енергийна система, дават оня микс, от който България има потребност и няма с какво да размени, сподели президентът. Това са дълготрайни процеси, дълги години не беше взето безусловно никакво решение и ще създадем по този начин, че енергийният комплекс „ Марица Изток “ освен да се резервира, само че да се развива като енергийното сърце на България “, увери президентът.

Радев добави, че в комплекса дружно с въглищата, при добра политика и технология за понижаване и хващане на нездравословните излъчвания, би трябвало да се разпростират и други нови технологии за произвеждане на сила.

„ Министерството на външните работи и Министерството на защитата към момента обясняват дали има поругани български военни гробища в Република Северна Македония “, разяснява още Румен Радев. Той още веднъж повтори, че систематичният проблем в югозападната ни съседка е процесът на дебългаризация там.

„ Това занапред ще се открива, само че това е систематичен развой на дебългаризация, един възродителен развой на заличаване на нашето културно-историческо завещание в Република Северна Македония. В момента Министерство на външните работи взаимно с МО обяснява случая и изрично ще се реагира “, съобщи президентът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР