На въпрос дали атаката срещу Иран в ранните часове на

...
На въпрос дали атаката срещу Иран в ранните часове на
Коментари Харесай

Посланик Йоси Леви Сфари: Има два начина Иран да бъде спрян

На въпрос дали офанзивата против Иран в ранните часове на петък е ответен удар от страна на Израел против Иран, след офанзивата на Иран против Израел от предишния уикенд, Сфари отговори: " Нямам коментар. "   Tой добави, че главният проблем, който би трябвало да се разбере, е, че Иран не заплашва единствено Израел, а целия свят. " Иран е основател на доста набези - нападенията на " Хамас ", нападенията на хутите, нападенията на " Хизбула ", нападенията на военните групировки на Ирак и Сирия. "

 

" Има два метода Иран да бъде спрян - дипломатически и посредством мощ. Дипломатическият метод на работа не проработи и ние чакаме интернационалната общественост да наложи наказания и по този начин да принуди Иран да промени политиката си. Ние сме окуражени от обстоятелството, че в Европейския съюз, Съединени американски щати, а през днешния ден и Г-7 обявиха своето намерение да наложат съществени наказания на Иран. Революционните пазители на Иран на практика са терористична организация. Това е тяхната съществена активност и те би трябвало да бъдат оповестени за терористи ", заяви Н.Пр. Йоси Леви Сфари. 

 

На въпроса на Милена Милотинова как ще се развие обстановката, откакто доста международни водачи приканиха и двете страни да се въздържат от по-нататъшни дейности, в това число и  председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, посланикът на Израел отговори, че не трябват единствено апели и изказвания, а и дейности, защото Иран може да нападне Израел с ракети с дълъг обсег. Те към този момент са дали този потенциал на хутите и това е рисково освен за Израел, а за целия регион. Арабски страни са намерели метод да окажат помощ на Израел, съобщи посланикът.     

 

" Най-важната част от тези заявления е фактът, че те поемат уговорката да спрат Иран, осъждат нейните дейности и считат, че би трябвало да бъдат наложени наказания. Но с изключение на заявления би трябвало да преминем и към дейности ", допълни той в студиото на  " Брюксел 1 "  по мотив изказванията на най-големите страни.

 

Посланикът на Израел посочи, че задачите на страната са да види всички 133 заложници освободени и да бъде изкоренено въздействието на " Хамас " от Газа.

" Израелското държавно управление поставя всички старания, с цел да се стигне до съглашение с " Хамас " за освобождението на заложниците. Антъни Блинкен, държавен секретар на Съединени американски щати, разгласи, че " Хамас " отхвърля всевъзможни покупко-продажби и това е спънка за прекратяването на въоръжените набези. Най-доброто е сключването на договорка, само че в случай че няма съглашение, ние безспорно ще продължим нашите дейности ", каза Н. Пр. Йоси Леви Сфари.

Гостът добави, че в случай че " Хамас " бъде обезоръжен, няма да се постанова да се водят военни дейности. Военните дейности преследват избрана цел.

  " Ще отнеме време на Израел да реализира своите цели. 15 години е лишило изграждането на терористична мрежа в Газа, това не може да бъде изкоренено за няколко месеца. Необходимо е време. Може елементарно да се направи, само че това ще е за сметка на доста жертви - доста повече, в сравнение с към този момент има в тази война. Ние не желаеме да вършим това. Стъпка по стъпка действаме, с цел да можем да предотвратим в оптималната степен жертвите измежду гражданското население ", съобщи посланикът на Израел в България.

 

Н. Пр. Йоси Леви Сфари уточни, че Израел е отворил гранични пунктове, с цел да може да влиза филантропична помощ в Газа без ограничавания, само че главният проблем е разпространяването на тази помощ вътре в линията Газа.

 

Тъжно е да кажем, че винаги приказваме за мир, само че би трябвало да има желанието хората да се помирят. Факт е, че виждаме измежду палестинците изявления, които демонстрират, че множеството хора в Газа  поддържат нападението на " Хамас " от 7 октомври. Това е знак, че ние би трябвало да сме нащрек ", безапелационен бе той, като постави фокус върху образованието на палестинските деца в Газа, което смята за главният проблем.

 

" Миналата седмица Европейският парламент разгласява резолюция, с която осъди дейностите на Агенцията за бежанците на Организация на обединените нации, в които упреква образованието, тъй като те образоват децата си в ненавист, в заличаване на израелската страна, " акцентира дипломат Сфари.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР