На управлението на Борисов е даден сигнал, че ще оцелее,

...
На управлението на Борисов е даден сигнал, че ще оцелее,
Коментари Харесай

Патриотите по пътя на реформаторите

На ръководството на Борисов е даден сигнал, че ще оцелее, откакто Движение за права и свободи затегне разхлабените му гайки

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Добро утро, корупция

Акцията в организацията за българите в чужбина е следващото доказателство за безотчетността на прокуратурата
2 ное 2018
Наистина ли Движение за права и свободи желае да смъкна Борисов

С новото предизвестие към ГЕРБ - или оставка на Симеонов, или предварителни избори, придвижването по-скоро се пробва да усили тежестта си в Народното събрание
28 окт 2018
Къщата от карти на Борисов

Премиерът наподобява от ден на ден като пленник на структурата на личната си власт
26 окт 2018 " Помните ли изказванията какъв брой по-лесно се работи с " Обединени патриоти ", в сравнение с с Реформаторския блок? Вече звучат смешно... Първо им бях отговорен аз, след това целият Реформаторски блок, след това Валери (Симеонов), скоро и останалите. А от самото начало, към този момент четири години, действителният сътрудник е Движение за права и свободи... ГЕРБ ще ръководят и задушават сътрудник след сътрудник (официалните, Движение за права и свободи си е съвсем окей) ", написа наскоро във фейсбук Радан Кънев. Като водач на ДСБ и участник в предходния мандат на Бойко Борисов той изпита политиката " разделяй и владей ", с която ГЕРБ " обезврежда " съдружния си сътрудник. Послушанието на една част от дясната коалиция беше купено с министерски постове, върху друга заваляха прокурорски инспекции. Отказалите да влязат в схемата бяха отстранени с интервенцията " исторически компромис ", когато Движение за права и свободи първо даде индикации, че ще поддържа конституционните промени за правосъдната власт, само че в пленарната зала дружно с ГЕРБ гласоподаваха различен вид. Това докара до излизането на ДСБ в съпротива и до оставката на тогавашния правосъден министър Христо Иванов.ДПС във водеща роля Това припомняне се постанова от обстоятелството, че против настоящия съдружен сътрудник на ГЕРБ - " Обединените патриоти ", тече сходна хибридна офанзива, в чиято основа още веднъж е Движение за права и свободи. Драмите в редиците на така наречен патриоти първо започнаха като вътрешна престрелка сред Валери Симеонов и Волен Сидеров. След това се придвижиха върху вицепремиера поради желаната му оставка след обидни думи към майките на деца с уврежданията. Сидеров намерено го прикани да я подаде, Каракачанов обаче го отбрани - с претекста, че пред алтернативата Веселин Марешки да влезе в ръководещата коалиция избира НФСБ.

Борисов съобщи, че няма различен ход, с изключение на да остави Симеонов на поста му, с цел да не се разпадне структурата на властта. И още веднъж, както с Реформаторския блок, водещата роля пое Движение за права и свободи - с изискването или Симеонов подава оставка, или следват предварителни парламентарни избори. Политическата офанзива на придвижването от предходната седмица беше подкрепена през тази от прокурорска. Специализираната прокуратура нападна офиса на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) и арестува ръководителят й Петър Харалампиев с обвиняване за управление на незаконна група, за търговия с въздействие и за рушвет. Единодушно акцията беше изтълкувана като удар против водача на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, който е предложил Харалампиев за поста.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Освен това ДАБЧ е в ресора на Валери Симеонов като вицепремиер, което даде още едно съображение на Движение за права и свободи да упорства за оставката му. Българска социалистическа партия, които поддържат митинга на майките от началото му, към този момент бяха оповестили, че желаят отстраняването на Симеонов. Натискът на двете опозиционни партии продължи в пленарната зала в сряда, когато депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не се записаха и на два пъти болшинството не съумя да събере кворум, с цел да може да стартира пленарното съвещание. Едва при третото гласоподаване съумяха да се съберат нужните 121 народни представители, като решаващо се оказа наличието на изключения от парламентарната група на Българска социалистическа партия земеделец Спас Панчев, който в този момент е самостоятелен народен представител. По този мотив се появиха мнения и за новия " златен пръст ", който ще избавя нежното болшинство на ръководещите в Народното събрание. Заради ударите от доста страни по " Обединените патриоти " член на управлението на Вътрешна македонска революционна организация разяснява, че националистическата коалиция към този момент " си е изиграла ролята ". " Единият (Валери Симеонов) е невменяем, а другият (Волен Сидеров) не е наш ", бяха думите му.

" Неуравновесеният " Симеонов

Влизайки в изпълнителната власт, Валери Симеонов си отвори доста фронтове. Той на няколко пъти обществено оспори кадрови решения на премиера Бойко Борисов (отстраняването на Димитър Главчев като ръководител на Народното събрание и на тримата министри след злополуката край Своге), като го упрекна за " властническия му жанр на ръководство ". Вицепремиерът също така влезе в преден конфликт и с мощното хазартно лоби, представлявано от Васил Божков. През май депутатите от НФСБ внесоха промени в закона за
хазарта със възбрана за рекламата на лотарийните игри, която би донесла загуби освен за уредниците на този бизнес, който е за към 400 млн. лева годишно, само че и за рекламиращите го малките екрани, както и за спортни клубове, спонсорирани от хазарта. ГЕРБ се опита да замете въпроса, като изпрати законопроекта за нотификация в Брюксел и от отговора на Европейска комисия зависи дали ще им се наложи да го придвижат за разискване в Народното събрание. Симеонов си навлече гнева на Движение за права и свободи и с въпрос за защитата на Ахмед Доган, който насочи към НСО в средата на септември, а наскоро заяви, че службата е отказала да му отговори.

С обидните си реплики към майките на деца с увреждания и неубедителното му опрощение водачът на НФСБ подвигна комфортна топка на Движение за права и свободи за тяхна отдавнашна цел. Тя не е рухване на държавното управление, а премахване на Симеонов, който сподели, че не се вписва до дъно в " системата ". Това в прав текст изясни и депутатът от Движение за права и свободи Велислава Кръстева. " Не става дума за оставка на Валери Симеонов, а за неговото премахване от властта ", сподели тя пред Българска национална телевизия, като даде да се разбере, че дали ще има предварителни избори зависи най-много от премиера. Трудното събиране на кворум в сряда беше предизвестие към него, че Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия могат да основат парламентарна рецесия, поради която в последна сметка Симеонов ще бъде заставен да напусне властта.

Чий е Сидеров

Симеонов от дълго време е цел на Движение за права и свободи, под чиито удари нито един път не е попадал водачът на " Атака " Волен Сидеров. Напротив, Йордан Цонев даже посъветва ГЕРБ да употребяват желаната от Сидеров оставка на Симеонов като мотив за отстраняването му от кабинета. Тази отзивчивост може да се изясни с това, че от квотата на " Атака " в изпълнителната власт влязоха хора, свързани с бизнес ползите на Движение за права и свободи. По предложение на Сидеров министър на стопанската система стана Емил Караниколов, през чийто управителен мандат в Агенцията за приватизация се случиха знакови покупко-продажби като тези за " Булгартабак " и за Дипломатическия клуб в Бояна, чието следене води до депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Като министър Караниколов се опита да " национализира " военния цех " Дунарит " в интерес на същия народен представител. От квотата на Сидеров за зам.-министър на спорта беше назначена Габриела Козарева, която малко по-късно оглави организацията за дребните и междинните предприятия, а след абсурда със срутва на Търговския указател управлява основната Агенция по вписванията. Симеонов и НФСБ се разграничиха с декларация от това предопределение. В сряда водачът на " Атака " отсъстваше знаково и от Народното събрание, когато Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия се пробваха да провалят кворума, и се появи чак откакто депутатите започнаха работа.

Тест за Каракачанов

Доколкото подозренията за нередности и корупционни схеми в ДАБЧ са от много години, депутати от Вътрешна македонска революционна организация имаха разнообразни пояснения за какво тъкмо в този момент прокуратурата е решила да работи. Една от версиите е, че повода са плановете за рационализация на армията за 3 милиарда лева, които Каракачанов ръководи като министър на защитата и които концентрират разнопосочни ползи. Друго пояснение е, че по този начин на водача на Вътрешна македонска революционна организация е даден сигнал, че не би трябвало да застава твърдо зад Валери Симеонов.

Арестът на ръководителя на организацията за българите в чужбина е удар в сърцето на организацията, оповестила въпроса за българите в Македония, Украйна, Молдова и Западните околности за своя идея. Самият Каракачанов се разграничи от Харалампиев, който предложил като член придвижването " БГ родолюбец ", а по-късно патетично съобщи: " Аз имам доста неточности, правил съм конюнктурни обединения, само че в никакъв случай не съм правил неточности по отношение на Македония. Откакто аз съм ръководител на Вътрешна македонска революционна организация, една стотинка от Македония не е добита в наша изгода. И в случай че някой потвърди противното, подготвен съм незабавно да напусна поста, да се откажа от политиката и да се гръмна със законно притежавания си револвер на площада в София. "

Каракачанов играеше ролята на балансьор във войната сред Симеонов и Сидеров, само че в проблема с оставката зае страната на вицепремиера. Според депутати от патриотичното обединяване това няма по какъв начин да стане без знанието на премиера. Не е изключено акцията на прокуратурата да принуди водача на Вътрешна македонска революционна организация да премисли позицията си и да одобри вероятно партньорство с Марешки, в случай че Симеонов реши да напусне властта.
Така на ръководството на Борисов е даден сигнал, че ще оцелее, откакто Движение за права и свободи затегне разхлабените му гайки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР