На тях, разбира се, не пише Русия подкрепя ... за

...
На тях, разбира се, не пише Русия подкрепя ... за
Коментари Харесай

Какво пише в рекламите в САЩ, платени от руснаци във "Фейсбук"

На тях, несъмнено, не написа " Русия поддържа... за президент на Съединени американски щати " и по принцип те даже не са директно свързани с предизборната акция в Съединени американски щати през 2016г. Но наличието им е такова, че раздухва антиимигрантски, расистки и ксенофобски пристрастености, сее разделяне в американското общество и основава усещане, че свободата на елементарните хора е застрашена от демократичните политици.

Така наподобяват рекламите, които се появяват в обществената мрежа " Facebook " (Facebook) предходната година в разгара на политическата акция и са платени от руснаци, представящи се за американци, описват издания като " Ню Йорк таймс " и " Вашингтон пост ".

Страницата Secured Borders, да вземем за пример, е цялостна с антиимигрантски мнения, а Defend the 2nd (има се поради Втората корекция в Конституцията, употребена като мотив за свободно владение и носене на оръжие - бел.ред.) е изпъстрена със закани в присъщ звук против всеки, който се опита да провокира спор по казуса с убийствата на хиляди американци годишно от огнестрелни оръжия.

" Защо имам револвер? Защото е по-лесно фамилията ми да ме изкара от пандиза, в сравнение с от гроба ", написа на едно от посланията със фотография на бяла жена с револвер и присъща за руснаците граматическа неточност на британски.

Към същата публика е ориентирана и реклама, на която чернокожа жена дърпа спусъка на празно оръжие. Така по едно и също време се подстрекават афроамериканците към радикални дейности и се раздухват страховете на белите.

Друга страница приканва да бъде подсилен Доналд Тръмп, " с цел да попречим на либералите да забранят поздрава " Честита Коледа! ", можем свободно да си честитим Коледа през 2017г. и пред Белия дом да има огромна възстановка на Рождество ".

 Какво написа в рекламите в Съединени американски щати, платени от руснаци във

" Сърцето на Тексас " пропагандира щатът да се отдели от Съединени американски щати, а " Да бъдеш родолюбец " активизира жителите на Флорида в интерес на Тръмп.

Страницата Blacktivist за дейности в отбрана на правата на афроамериканците във Фейсбук и обвързван с нея профил в Twitter призоваваше за улични митинги в Балтимор, откакто в полицйски сектор почина чернокожият Фреди Грей. Когато локален деятел непосредствено попитал Blacktivist дали създателите ѝ фактически са в града, получи отговор, " не, само че търсим другари, тъй като се борим заради същите аргументи и в реалност сме отворени за вашите размишления и оферти ". " Научете се и слушайте преди да лъжете ", отвърнал американецът и призовал основателите на страницата да се извинят обществено. Сега той разяснява: " Оказва се, че май съм спрял специфична интервенция на руснаците ".

Руската акция е прикрита и зад страници във Фейсбук като LGBT United, твърдяща, че се бори за правата на хомосексуалните. Има и страници за феновете на животни, украсени с миловидни фотоси на кученца. Най-вероятно предназначението на сходни страници е първо да наберат известност, преди да бъде прокарана през тях дезинформация с политически цели.

Федерални следователи обаче считат през днешния ден, че всичко това е прикритие за координирана комплицирана акция за дезинформация, обвързвана с Агенция за проучване на интернет от Санкт Петербург. За нея се знае малко, само че тя е наричана още Фабриката за тролове и постоянно изниква по разнообразни мотиви, свързани с разпространението на лъжливи вести и нажежаване на разногласия в обществото - както съветското, по този начин и на Запад.

Твърдението на " Ню Йорк таймс " идва от два източника, които са осведомени с рекламните акции в обществените мрежи и рекламите, платени от руснаци в тях, само че нямат право да разискват въпроса обществено.

На 6 септември Фейсбук разгласи, че е разкрила 470 профила и страници, свързани с организацията, от която са закупени 3000 реклами.

Преди дни под натиска на Конгреса и търсенето на отговори в обществото от Фейсбук предадоха на разследванщите комисии по разузнаването към Сената и Камарата на представителите въпросните реклами в обществената мрежа, свързвани с Русия. " Очевидно сме доста разтревожени от това. Установихме, че рекламите и основаните профили раздухават политически тематики от целия набор, в това число правата за персонално оръжие и на хомосексуалните и придвижването Black Lives Matter " за отбрана правата на чернокожите, сподели Джо Каплан, вицепрезидент на Фейсбук за Съединени американски щати.

 Какво написа в рекламите в Съединени американски щати, платени от руснаци във

Официално не се оповестява нищо, защото следствието е в ход, само че източници на медиите разкриха няколко страници и " Ню Йорк таймс " научи за най-малко 7, свързани с Русия групи във Фейсбук, за някои от които до момента не е съобщавано. Често такива страници и групи са създавани поради съответни послания и по-късно е плащано за оптимално бързото му разпространение в страниците на потребителите.

Множество от фотосите и посланието съдържат апел да бъдат " харесвани " и препубликувани. Тази тактичност е вършела добра работа, тъй като акцията се разлива освен из Фейсбук, само че и минава в обществени мрежи като Reddit, Instagram, 4chan и Imgur. Освен всичко друго, по този начин се предотвратява опцията една съответна компания да прекъсне пропагандната вълна от подправените профили.

Докато персонално Марк Зукърбърг призна, че компанията му занапред се пробва да разбере по какъв начин е употребена за агитация обществената мрежа с над 2 милиарда непрекъснати гости на ден, от Twitter прибавиха, че са разкрили над 200 профила, свързани с следените от руснаци страници във Фейсбук. През октомври представители на Фейсбук, Twitter и Гугъл са поканени да свидетелстват в долната камара на Народното събрание, а на 1 ноември - пред Сената.

Регулациите в Съединени американски щати задължават малките екрани, само че не и онлайн фирмите, да разкриват имената на организациите, закупили политическа реклама и вложените средства, въпреки че политически акции стават едни от най-големите рекламодатели на Фейсбук и Гугъл - в границите на 25-35 % от бюджетите им отиват за интернет акции, напомня " Вашингтон пост ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР