На церемонията по награждаване, която се проведе вчера в Полски

...
На церемонията по награждаване, която се проведе вчера в Полски
Коментари Харесай

500-годишен дъб от Ново село спечели титлата „Дърво с корен 2019”

На церемонията по награждаване, която се организира през вчерашния ден в Полски институт в София, бяха оповестени спечелилите в тазгодишното 10-о юбилейно издание на състезанието, търсещ обичаните на хората дървета и техните истории. В онлайн гласуването най-голяма поддръжка получи 500-годишен дъб от великотърновското Ново село, който с безапелационна преднина и 1073 гласа завоюва първото място и стана притежател на купата „ Дърво с корен “ за 2019 година

Достолепният дъб в центъра на селото е безмълвен очевидец на основаването на селото на скатовете на Балкана на място, където в миналото е съществувала гъста дъбова гора и блата. Той пази историята на Ново село от построяването му през 1750 година до през днешния ден. Номинацията бе подадена от Дарина Арнаудова-Горчакова – публицист в БНР, която изпрати откъс от предаване, излъчено преди 8 години по стратегия „ Христо Ботев ”, отдадено на с. Ново село. Тя споделя: „ Петвековният дъб в самия център на селото, пред който от пет чучура струи бистра ледена вода, сграбчи вниманието ми. Може би и на вас ще ви бъде забавно да научите тази история.

Историята на дървото описа кметът на селото Христо Христов: „ Това Ново село, последното, е на 260 години. За благополучие, имаме един оживял древен дъб, който съгласно експертите е на 500 години. Да можеше да споделя... “  И добавя, че през 2010 година, при честване на годишнина от основаването на селището, до остарялото дърво жителите засаждат млад дъб от жълъд на вековното дърво, с концепцията двете дървета да вплетат корените си и - до момента в който „ старецът “ е още жив и помни - да съобщи историята на Ново село на младото дръвче.

В категория „ Вековните дървета приказват “ победител тази година стана над 500-годишен източен чинар, възходящ в кв. „ Косова махала ” в гр. Гоце Делчев. Той застана преди всичко с 540 гласа. Дървото е най-голямото, най-известното и най-старото в града, една от неговите емблеми. Сред жителите е известно като  Бей чинар –  име, обещано му от старите неврокопчани, защото в миналото наоколо до него е бил конакът на авторитетния турчин Рифат бей. Историята бе изпратена от Невсе Арнауд от Благоевград, която с номинацията си за повторно печели приз в тази категория на състезанието.

В категория „ Млад природолюбител ” журито отличи седмокласника Михаил Костадинов от Севлиево, чийто дядо Стоян Костадинов - взел участие нееднократно в състезанието с любопитни истории на разнообразни дървета - е предал любовта си към природата на своя внук. По негова концепция, през Седмицата на гората през 2016 година, Михаил засажда дружно с околните си, класната ръководителка Стефка Йонкова и съучениците си, 30 черничеви дръвчета в едноименния парк „ Черничките ”. В това мероприятие ги поддържа Община Севлиево, като кметът доктор Иван Иванов също взима присъединяване в акцията. Днес, 3 години по-късно, всички жители се радват на оформилата се млада горичка в източната част на града.

Тази година журито връчи в допълнение и една специфична премия – на Димо Троянчев от Пазарджик за изпратената от него номинация на 200-годишен елементарен орех в околност Юрта край с. Карабунар, общ. Септември. Той впечатли журито с дейното си отношение в опазването на вековни дървета – по негова самодейност и със съдействието на кмета на селото Иван Каменарски предходната година орехът е бил регистриран и разгласен за предпазено дърво по смисъла на Закона за биологичното многообразие.

Първенецът в състезанието, спечелил купата „ Дърво с корен 2019 ”, ще бъде посетен за експертен оглед от арбористи, които ще създадат рекомендации за ограничения за възстановяване на положението му. Дъбът в Ново село автоматизирано става и финалист в интернационалния конкурс „ Европейско дърво на годината 2020 ”, в който ще показа страната ни следващата година. Надяваме се, че любимецът на с. Ново село ще получи мощна поддръжка от цялата страна, с цел да заеме почтено място измежду останалите отличили се и обичани дървета от хора от 17 страни. Гласуването ще се организира през февруари 2020 година на .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР