На церемония в президентството участниците в 31-вата българска антарктическа експедиция

...
На церемония в президентството участниците в 31-вата българска антарктическа експедиция
Коментари Харесай

Президентът Радев връчи трибагреника на 31-вата ни антарктическа експедиция

На гала в президентството участниците в 31-вата българска антарктическа експедиция получиха националния байрак от президента. За първи път тази година в експедицията ще се включи и български боен научно проучвателен транспортен съд. Очаква се той да отпътува в средата на декември от Варна и след 45 дни да стигне до българската база на остров Ливингстън.

“Продължавайте да проправяте пътя на България към белия континент, развявайте гордо нашия трикольор на Антарктида и се върнете живи и здрави. На добър час! ”

С тези думи президентът Румен Радев връчи националния трикольор на откривателите от 31-ата Българската антарктическа експедиция.

Страната ни е измежду 29-те страни, които вземат участие при вземането на решенията за ръководство на Антарктида.

“В изискванията на остро геополитическо опълчване на Антарктида има образец на ползотворно и безкористно партньорство на учени от разнообразни народи ”, сподели още Радев.

Ръководителят на антарктическата експедиция проф. Христо Пимпирев заяви, че първата група полярници отпътува за Ледения континент след 10 дни.

И тази година учените ни ще работят по разнообразни планове. Част от тях са свързани с проучването на придвижването на земната кора и минерализацията в покрайнините на българската база:

“В пробите има злато, има и много редки метали, които са извънредно скъпи сега за високотехнологичните артикули, които мобилните телефони употребяват. Имаме много планове в региона на биологията. Имаме глациолошки проучвания за топенето на ледниците, което пък е обвързвано с световното стопляне ”, сподели Пимпирев.

За първи път тази година към Ледения континент ще отпътува пътува и български боен научно проучвателен транспортен съд „ Св. Свети Кирил и Методий “.

“Ние ще потвърдим, че сме морска нация, че можем да вършим и просвета в международния океан. ”
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР