На церемония в Министерски съвет премиерът в оставка Кирил Петков

...
На церемония в Министерски съвет премиерът в оставка Кирил Петков
Коментари Харесай

Премиерът Петков награди талантливи ученици, призова ги да остават в България

На гала в Министерски съвет министър председателят в оставка Кирил Петков награди надарени възпитаници, постигнали високи резултати от интернационалните научни олимпиади и надпревари през актуалната 2022 година.

" Постигнали сте необикновен триумф на интернационалната сцена, само че може би не си давате сметка какъв брой спомагателни плюсове давате на България с тези ваши триумфи. Срещаме се с разнообразни вложители, които се чудят дали да влагат в Румъния, с Сърбия, някъде другаде по света. И един от главните причини, които им споделяме, е, че имаме необикновен гений и човешки капитал в България, като един от образците, които давам, е какъв брой медалисти имаме на олимпиади ", сподели Петков.

И даде образец със своя скорошна среща с огромна американска компания, занимаваща се с осведомителни технологии, имаща интерес да влага у нас, която била впечатлена не толкоз от преимущества като ниски налози да вземем за пример, а от това с какъв брой доста интернационалните лауреати на олимпиади по математика разполага страната ни.

Министър-председателят очерта и главния фокус на актуалното ръководство що се касае до просветителната сфера. " Знам, че ще имате всички благоприятни условия по целия свят да учите, да отивате в най-хубавите университети. Но доста се надявам България да има условия да ви притегли назад. Това е нашата задача сега - да се опитаме да променим страната ни по този начин, че да си запазим най-големия гений назад. Доста постоянно приказваме с министъра на образованието и науката каква стратегия да стартираме, даже да ви помогнем с част от финансирането в интернационалните университети. И в случай че решите да се върнете назад, това финансиране да не е просто заем, а страната да бъде част от инвестицията в това обучение при изискване, че се върнете назад. Това е голям приоритет. "

" Вие давате вероятност, която е изключителна за всеки един, който влиза в просветителната система. Това знамение не се дължи единствено на вашите естествени дадености, тя се дължи също на вашите старания, труд, непримиримост, креативен гений, който е развъртян с помощта на работата с вашите ръководители. Тази година се оказа, че още веднъж успяхте да надминете най-хубавите упования. Изключителни достижения във всички области ", сподели на собствен ред министърът на образованието акад. Николай Денков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР