На церемония пред Националната библиотека, организирана традиционно от Столичната община,

...
На церемония пред Националната библиотека, организирана традиционно от Столичната община,
Коментари Харесай

Тържество по повод 24 май пред Народната библиотека

На гала пред Националната библиотека, проведена обичайно от Столичната община, за първи път прозвучa в целокупност химна " Върви, народе възродени ".

Най-масовото осъществяване на българския всеучилищен химн е по случай 130 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и във връзка 50-годишнината от слагането на паметника на светите братя Кирил и Методий.

В празничната стратегия прозвуча стихотворението на Иван Вазов „ Аз съм българче “, изпълнено от най-малките участници в тържеството - първолаците Юрий Борисов и Боряна Бояджиева от Частно главно учебно заведение „ Питагор “.

Официално слово произнесе поетът Иван Ланджев.

Ето и цялото слово на младия стихотворец:

Дами и господа,

Скъпи деца,

Уважаеми съграждани,

Нека си представим паметника и пространството към него рано тази заран. Или която и да е заран. Не е почнала подготовката за празненството, няма ги формалните посетители, към момента не са пристигнали медиите. Градинката е пуста. С няколко изключения, несъмнено, само че и те не се заседяват – минувачите, които бързат за работа и пресичат диагонално, говорейки нещо на умния си телефон; или пък ранобудните кучета, които са извели сънливите си стопани на разходка. По брой те превъзхождат ранобудните читатели, изкачващи стълбите на Националната библиотека (читалните отварят в 8:30). Случва се да има и няколко индивида, избрали да изпият първото си кафе на пейките от двете страни на Светите братя. Но и те не остават дълго.

Всички ние просто минаваме отсам, нарамили своето противоречие по най-различни въпроси.

През последните години се караме защо ли не. Положението е такова, че като не останат повече тематики за препирни в делника ни, започваме да спорим и за празника. Не можем да се разберем даже по кое време и какво да честваме. Караме се за религиозните и за светските си празници, за патриотичните също – какъв брой и задоволително ли са патриотични, за тези, които идват извън, за своите и непознатите, за нашите и вашите...

И единствено на 24-ти май всички сме тук и споделяме едно и също, неподправено неспокойствие. И не минаваме поотделно, а вървим дружно. Изкушавам се да кажа – към светла бъднина.

Тук сме дружно, не тъй като някой ни е предиздвикал, а тъй като единствено през днешния ден сме по този начин несъзнателно единомислещи. 24-ти май е най-безспорният ни празник. В календара ни няма различен толкоз безапелационен, безспорен мотив за споделена наслада.

Защо се получава по този начин? Защото през днешния ден честваме най-устойчивото нещо към нас и вътре в нас. Технологиите може и да улесняват, само че не осмислят живота. Машините ще се счупят, желязото ще ръждяса. Но същият този език, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява.

Езикът е по-голям от страната.

В този факт няма нищо патриотично, нито пък антипатриотично. Става дума за елементарна аритметика – приказват го повече хора, в сравнение с има в страната, също така е по-възрастен от нея, а и живее по-дълго.

Езикът надживява всяка империя. Дори когато го назовават " мъртъв ", той остава след гръмкия неуспех на последните режими и тогава... отива да живее в университетите. Не го е боязън от високото, настанява се на ония етажи, които са обичани на гълъбите. Намига ни от класиката или ни се репчи отдолу под научната лексика. Езикът е жилест дъртак.

Нашият също. Неведнъж е имало напълно действителни предпоставки българският да изчезне. Но е останал. Когато България е липсвала на картата, той отново е оставал.

Трудно ми е да приказвам за него без страсти – не тъй като през днешния ден е празник и би трябвало да звуча тържествено. А тъй като българският език е причина за всичко хубаво, което ми се е случило. Срещите с най-интересните и умни хора в живота ми дължа на езика. Прехраната си също. Любовите си.

Благодарение на българския въобще видях света и излязох от България. Пак с помощта на него билетите ми са двупосочни и не отпътувам дефинитивно, а се връщам тук. Дори не толкоз при мястото, колкото при нашите букви и думи. Всички тези идилични картини, които карат човек да потръпва и обичайно се свързват с родното място, с планините, горите и полята – аз ги свързвам с думите за тия неща. Споменът за планината няма да ме трогне толкоз, колкото музиката в самата българска дума, това ехтене при " – а н и н а ", което няма по какъв начин да не е от ария. Може да е приспивна, самодивска, а може би Балканът фактически пее хайдушка ария и това не е метафора, щом се съдържа в думата. Какво излиза? Нашата планина е невъзможна без ария. Езикът ни го споделя самичък. И кара човек да заобича Ботев, само че не плакатно, без да се бие в гърдите. Просто му е признателен, че е дал имена на нещата, които като че ли постоянно сме знаели. Те са били на върха на езика ни. И един път посочени от поета, те си остават връх на езика ни.

Да, ние сме слушали по какъв начин гарванът грачи грозно, злокобно, само че не сме го чували в действителност, тези г-та и р-та в никакъв случай не са отеквали по този начин мощно в главите ни преди Ботевата алитерация. А сякаш са просто някакви букви.

Цялата природа може да е могъща колкото си желае, само че без ключа на езика това е самоцелно, декоративно господство. Вали си, само че като в преспапие – затворено е и аз не съм вътре. Само езикът ме позволява.

Като дребен замервах небето с взор и то хем беше безпределно, хем нещо все му липсваше. Докато не чух за пръв път от Фурнаджиев: " Гърмят на небето огромните, тъмните тъпани ". Тогава разбрах, че на небето постоянно са биели тъпани и че облаците са " като крави, от искра окъпани ". И всичко това е несъмнено, и не може да не е по този начин.

Не се сещах, че изворът е " чаша за мъдреци и птици " преди Иван Теофилов да ми каже.

Не бях виждал Витоша, до момента в който не прочетох у Смирненски, че тя е като " виолетов остров в лунносребърни води ". И от този миг нататък тя си остана такава. Погледайте я тази вечер, давам обещание ви, че ще е загадъчна и нежна.

Когато поетът ожени думите, се ражда истина. А нещо може да не е било истина, единствено тъй като не е било казвано до момента. Някой би трябвало да го каже. Езикът чака.

И макар всеобщото произвеждане на долнопробност, ние в действителност нямаме какво да отнемем на езика – можем единствено да прибавяме. Чуждиците и чатовете няма да го уязвят, не се опасявайте толкоз от тях. Езиците за програмиране може да са по-доходоносни от майчиния, само че постоянно ще са по-нетрайни от него.

На българския език няма да попречат даже българските политици – всеки техен бисер отива в съкровищницата на градския фолклор.

Езикът умее да отсява – изключително когато има за асистент времето. Затова нормално, без да се замисляме, споделяме „ по времето на Яворов “ и не се сещаме за министрите по това време.

Езикът в никакъв случай не губи, ръкописите не горят и буквите не избледняват.

Трябва да си имал думи, с цел да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи.

Честит празник!

Беше отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски обред по поднасяне на венци.

Вижте повече за празника в София в директното включване на Татяна Йорданова:

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР