На церемония на Дондуков“ 2 по случай Деня на българския

...
На церемония на Дондуков“ 2 по случай Деня на българския
Коментари Харесай

Водещи педиатри и неонатолози с отличия от президента |

На гала на „ Дондуков “ 2 по случай Деня на българския доктор президентът Румен Радев награди медици от сферата на педиатрията и неонатологията с Почетния знак на президента.

Отличията са за заслугите им към детското опазване на здравето и приноса им за осъществяване на дарителската самодейност под патронажа на президента „ Българската Коледа “.

Удостоени с Почетния знак на президента са проф. доктор Пенка Переновска, проф. доктор Боряна Слънчева, проф. Мая Кръстева-Вилмош, проф. доктор Виолета Йотова, проф. доктор Добрин Константинов, проф. доктор Стефан Стефанов и доктор Георги Узунов.

Уважение и благодарност заслужават всички медици, посветили живота си на тази сложна и свята специалност, в основата на която са залегнали най-висшите морални полезности. Освен да лекуват, задачата на лекарите е да дават религия, да връщат вярата и да подсигуряват бъдещето на българската нация, съобщи на церемонията президентът.

Той изрази благодарност пред отличените медици за дейната им работа за реализацията на самодейността „ Българската Коледа “. Благодарение на тези старания самодейността завоюва публичното доверие и се утвърди като национална идея, вдъхваща религия, че сме хуманно общество, умеещо да се сплотява към най-благородните цели, добави Румен Радев.

Държавният поздрави всички български медици във връзка празника и им пожела здраве, мощ и непреклонна воля, с цел да не престават да извършват сполучливо своята задача.

В своето слово от името на наградените проф. доктор Виолета Йотова изрази благодарност на българския медицински личен състав за това, че намира сили, макар неустойчивото и от време на време неразбираемо време, да работи с всички сили и отдаденост. Той благодари и на обществото, което слага своите медици на справедливо високо място в елита си. Проф. Йотова се обърна към поколението бъдещи медици с апел да бъдат още по-добри, можещи и сполучливи.

Кои са наградените

Проф. доктор Виолета Йотова е началник на Катедрата по педиатрия и здравна генетика в Медицински университет – Варна, и началник на Първа детска клиника в Университетската болница „ Св. Марина " във Варна. Председател е на Държавната комисия за отсъждане на компетентност по детска ендокринология и заболявания на обмяната и е шеф на Експертния център по редки ендокринни болести към УМБАЛ „ Света Марина “. Основните й научни разработки са в региона на детския диабет, напредък и ендокринни последствия от раждане с дребни размери, а в последните години – в региона на детското затлъстяване и редки заболявания.

Проф. доктор Пенка Переновска е педиатър-пулмолог в УМБАЛ “Александровска ” и шеф на Първа детска клиника в болничното заведение. През годините е измежду съоснователите и ръководителите на Българското сдружение по ваксинопрофилактика, Българското сдружение по алерголгия и Българските асоциации по педиатрия и детска пневмология. Носител е на редица оценки и награди в областта на медицината у нас и в Европа.

Проф. доктор Боряна Слънчева е експерт по педиатрия, неонатология и здравен мениджмънт. Професор по неонатология към Катедра по акушерство и гинекология към МУ – София. Ръководи Неонатологичната клиника към Университетска болница " Майчин дом “ – София. Автор е на над 85 научни труда в профилирани медицински научни издания. Два пъти е притежател на почетната тапия „ Лекар, на който българите имат вяра ”, надлежно за 2012 година и 2015 година

Проф. Мая Кръстева-Вилмош е експерт по педиатрия и неонатология и е шеф на отделението по неонатология в Университетската болница " Свети Георги “ - Пловдив. Републикански консултант-специалист е в региона на неонатологията за Южна България. Дългогодишен ръководител е на Българската асоциация по неонатология.

Проф. доктор Добрин Константинов има специалности по детски заболявания, клинична хематология и детска клинична хематология и онкология. Специализирал е в Австрия, Съединени американски щати и Англия. Проф. Константинов е шеф на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Председател е на Българско научно сдружение по детска хематология и онкология, член е на УС на Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина, член е и на редица интернационалните медицински организации.

Проф. доктор Стефан Стефанов е експерт по детски заболявания и по детска ревматология. Специализира детска ревматология във Финландия, Германия и Италия. Член е на Международната организация на детските ревматолози (PRINTO), Българската педиатрична асоциация, Българското научно сдружение по ревматология, Българското здравно сдружение по остеопороза и остеоартроза и на Асоциация " Ревматично болно дете ". Автор и съавтор в над 120 научни публикации, отчети и научни известия, учебник, образователно управление и други

Д-р Георги Узунов е дълготраен педиатър и неонатолог, учител в Тракийския университет, а от 1997 година е шеф на ДМСГД Ст. Загора. Има компетентност по детски заболявания, магистър е по стопанско ръководство и здравен мениджмънт. Преминал е образования в Швеция, Дания, Съединени американски щати, Франция и Испания. Работата му и като педиатър, и като шеф, е ориентирана към недоносените деца и към децата с увреждания и техните фамилии. Иновативен за страната и въведен от него е моделът за ранната намеса на уврежданията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР